Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

UKKO.fi on vastuullinen toimija – näitä eettisiä periaatteita noudatamme

eetiset-periaatteet-hero

Laskutusalan pioneeri ja markkinajohtaja UKKO.fi on luotettava toimija ja edelläkävijä myös itsenäiseen yrittäjyyteen liittyvissä vastuullisuus- ja läpinäkyvyyskysymyksissä.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

 • Tässä artikkelissa kerromme vastuullisperiaatteistamme.
 • Esittelemme UKKO-turvan ja vastuuvakuutuspalvelumme.
 • Annamme käytönnön esimerkkejä siitä, mitä eettisten periaatteiden noudattaminen UKKO.fille tarkoittaa.

UKKO.fi on yrityksen koko kymmenvuotisen toimintansa ajan vahvasti panostanut käyttäjiensä ja samalla kaikkien itsenäisten yrittäjien etujen ajamiseen.

Hyvä esimerkki yrityksemme vastuullisuudesta on Uusi työ ry, joka perustettiin UKKO.fin aloitteesta vuonna 2018.

Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalveluiden toimialajärjestö sekä itsensätyöllistämisen ja kevytyrittäjyyden edistäjä ja puolestapuhuja. Tässä roolissa yhdistys ottaa aktiivisesti kantaa toimialaa koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, edistää toimialaa koskevan lainsäädännön kehittämistä sekä kevytyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista asemaa.

Nämä ovat eettiset periaatteemme

Laskutuspalveluiden käyttäjän on voitava varmistua siitä, että hänen valitsemansa yritys on luotettava ja vastuullinen toimija. UKKO.fi on muiden Uusi työ ry:n jäsenyritysten tavoin sitoutunut noudattamaan toiminnassaan yhdistyksen eettisiä periaatteita:

 • Noudatamme voimassa olevaa lainsäädäntöä ja viranomaisten ohjeita sekä selvitämme mahdolliset erityistapaukset huolellisesti.
 • Huolehdimme palvelujemme käyttäjien palkkojen ja työkorvausten osalta kaikista laskutuspalveluihin sovellettavista työnantajamaksuista sekä -ilmoituksista.
 • Annamme riittävästi tietoa sekä palvelun käyttäjille että heidän toimeksiantajilleen. Tiedon on oltava oikeaa eikä se saa olla harhaanjohtavaa. Vastaamme palvelun käyttäjän ja hänen toimeksiantajansa kysymyksiin kohtuullisessa ajassa.
 • Emme aseta palvelun käyttäjille kohtuuttomia ehtoja.
 • Suhtaudumme vastuullisesti palvelun käyttäjiin ja heidän toimeksiantajiinsa liittyen laskutukseen, mahdolliseen perintäprosessiin sekä epäselvien tapausten selvittämiseen.
 • Maksamme verot ja veroluonteiset maksut ajallaan.
 • Huolehdimme oman henkilöstömme hyvinvoinnista ja hoidamme työnantajavelvoitteemme moitteettomasti.
 • Pyrimme aktiivisesti estämään väärinkäytöksiä ja ilmoitamme epäillyt väärinkäyttötapaukset viranomaisille.
 • Edistämme yksilöiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua.
 • Kannatamme vapaata kilpailua.

Käytännön tasolla näiden eettisten periaatteiden noudattaminen näkyy UKKO.fin toiminnassa esimerkiksi siten, että käyttäjältä vaaditaan luotettava vahva tunnistautuminen ennen kuin hän voi aloittaa laskuttamisen UKKO Kevytrittäjänä.

Lisäksi UKKO.fi huolehtii muun muassa siitä, että toimialaa koskevat laki- ja veromuutokset viestitään ajantasaisesti käyttäjille sekä kertoo palveluiden hinnoittelun ja sisällön selkeästi ja läpinäkyvästi.

Lue myös: UKKO Kevytyrittäjyys-palveluiden hinnastot

Kevytyrittäjillämme on 2 miljoonan vastuuvakuutus

UKKO Kevytyrittäjyys -palveluun kuuluu käyttäjien toiminnan kattava kahden miljoonan euron vastuuvakuutus vakuutusehtojen puitteissa. Vastuuvakuutus korvaa mahdolliset vahingot vakuutusehtojen mukaisesti niin, että käyttäjälle jää omavastuu ja korvauksen ALV-osuus.

Esimerkiksi rakennusteollisuuden parissa toimivalle UKKO Kevytyrittäjälle kahden miljoonan euron vastuuvakuutus on luotettava turva mahdollisten vahinkojen varalta.

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
 • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
 • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Vastuuvakuutus on osa UKKO Kevytyrittäjyyden UKKO-turvaa. UKKO Toiminimipalvelun käyttäjät saavat UKKO-turvan käyttöönsä erillisveloituksella.

UKKO-turva sisältää:

 • Vakuutukset: tapaturmavakuutus ja toiminnanvastuuvakuutus (sisältää muun muassa konsulttivakuutuksen)
 • Riidaton oikeudellinen perintä
 • Sopimusmallikirjasto
 • Valtakirjat ja dokumentit
 • Neuvotellut edut (rahanarvoiset alennukset mm. vuokra-autoista, toimitiloista, työvaatteista, majoituksesta, koulutusmateriaaleista, pankkipalveluista, terveys- ja hyvinvointipalveluista sekä tukkuostoista)

kevytyrittäjä maalaa

UKKO-turva on eritelty omaksi osakseen, jotta varmistamme, että palvelumme käyttäjät tietävät miten varmistamme turvallisen kevytyrittäjyyden ja perehtyvät näihin materiaaleihin etukäteen. Haluamme, että mahdollisimman moni kevytyrittäjä kokee toimintansa turvalliseksi ja pystyy luottamaan, että heille on tarjolla apua eri tilanteisiin.

UKKO-turva toimii kevytyrittäjän apuna esimerkiksi pätevien toimeksiantojen sopimisessa tai sinulle kannattavan hinnoittelun määrittelyssä.

Valitse luotettava ja turvallinen UKKO Kevytyrittäjyys -palvelu.

Lue lisää:

Yrittäjän vakuutukset – Mitä ovat yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Sami Hernesaho

  Sami on UKKO Yrittäjyyskoulun päätoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen lehtijuttunsa dinosaur... kirjoituskoneiden aikakaudella. Samille parasta sisällöntuotannossa on, että asioista, ilmiöistä ja ihmisistä oppii aina jotain uutta.

  Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

   Tänään maanantaina Helsingin Kansalaistorilla paljastettiin puoliltapäivin itsenäisten yrittäjien kunniaksi tehty patsas. Teos seisoo Kansalaistorilla keskiviikkoon asti kunnianosoituksena kaikille itsenäisesti yrittäville suomalaisille. Kolmesta itsenäisestä yrittäjästä tehty Patsas rohkeudelle on osa kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fin laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille yhteiskunnallisesti. – Me haluamme, että itsenäisten yrittäjien arvo…

   Lue lisää
  • Ajankohtaista Kävimme YrittäjäTV:ssä avaamassa kevytyrittäjyyden ja y-tunnuksellisen yrittäjyyden eroja

   UKKO.fi:n toimitusjohtaja Sami Ranta kävi lokakuussa YrittäjäTV:n haastattelussa Pasilassa. Puolituntisen keskustelun aiheena oli "Milloin yrittäjä tarvitsee y-tunnuksen?". Mikael Vuorisen asiantuntijahaastattelussa pohdittiin yrittäjyyden aloittamista monesta eri näkökulmasta ja annetaan vastauksia muun muassa siihen, että millainen yritysmuoto kannattaa valita ja sopii kenellekin. Katso jakso YrittäjäTV:stä. YrittäjäTV on uusi podcast-sarja ja osa Puhemediaa. 

   Lue lisää
  • Ajankohtaista UKKO.fi:n koronakysely: Kevytyrittäjillä on uskoa tulevaisuuteen

   Suomen suurimman kevytryrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n käyttäjilleen tekemä koronakysely kertoo, että kulunut vuosi ja korona ovat vaikuttaneet monin tavoin kevytyrittäjien työhön ja työn tekemiseen. Kysely oli avoinna vastaajille toukokuun alussa ja vastaajia oli yhteensä 727. – Olemme olleet huolissamme siitä, miten korona on vaikuttanut eri toimialoilla. Halusimme tietää tarkemmin, millainen vuosi kevytyrittäjillä on ollut, ja miten erilaiset rajoitukset ja muutokset ovat vaikuttaneet…

   Lue lisää