Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Ei syytä stressiin! YEL-uudistus tavoittelee parempaa eläke- ja sosiaaliturvaa kevyin ottein

mita-tarkoittaa-yel-uudistus

Tuhannet silmäparit seurasivat valppaina viime syksyn keskustelua YEL-uudistuksesta, jonka alkuperäinen esitys jätti ilmaan monia kysymysmerkkejä. Joudunko maksamaan enemmän, milloin vakuutukseni muuttuu? Lopullinen lakimuutos astui voimaan vuoden alusta, ja se vastaa vihdoin kaikkiin kysymyksiin.

Älä siis stressaa enää: YEL-uudistus tähtää yrittäjän sosiaaliturvan parantamiseen, eikä siihen liity konnankoukkuja.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

 • Tiedät, millä tavalla yrittäjän eläkelaki uudistui.
 • Ymmärrät, miten uudistus vaikuttaa omaan YEL-vakuutukseesi.
 • Huomaat, miksi muutokset ovat tärkeitä.

Kaikki alkoi kesällä 2022, kun hallitus esitti muutosta yrittäjien eläkelakiin: kaavailtu YEL-uudistus nostatti tunteita, sillä moni yrittäjä pelkäsi sen korottavan YEL-maksuja kohtuuttomasti. Korkean inflaation ja epävarman taloustilanteen aikana kohu puhkesi luonnostaan, etenkin, kun alkuperäinen esitys jätti hieman arvailun varaa.

Viimeistelty lakiuudistus astui voimaan 1.1.2023. Nyt sen ydin on kristallin kirkas: uudistus varmistaa, että yrittäjien työtulo vastaa todellisuutta yrityspolun kaikissa vaiheissa. Lakimuutos velvoittaa työeläkeyhtiöt tarkistamaan, että työtulo noudattaa yritystoiminnan kehitystä. Näin YEL-vakuutuksen tuoma turva eläkepäiville ja yllättävien sairastumisten varalle paranee.

Uudistus on siis ennen kaikkea yrittäjän asialla: sen avulla vältytään ongelmilta, joihin alivakuuttaminen johtaa. Viime syksynä kerroimme tarinan kampaamoyrittäjä-Maijasta, joka joutui yllättäen jäämään sairauslomalle pudottuaan hevosen selästä. Maija tienasi yritystoiminnallaan 2500 euroa kuukaudessa, mutta hän oli arvioinut YEL-työtulonsa reilusti alakanttiin. Realistisen työtulonsa sijaan Maija oli ilmoittanut minimityötulon, jotta säästäisi vakuutusmaksuissa. Tässä kohtaa pennin venytys osoittautui virheeksi, mikä paljastui sairauspäivärahaa hakiessa: liian matalan YEL-maksun vuoksi Maija sai tukea sairausloman ensimmäisiltä yhdeksältä päivältä 18,57 euroa ja senkin jälkeen vain 29 euroa päivässä, eli noin 600 euroa kuukaudessa.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

YEL-vakuutus perustuu yrittäjän työpanoksen arvoon

Yrittäjän koko toimeentulo perustuu YEL-vakuutukseen paitsi eläkepäivillä, myös yrittäjän sairastuessa tai jäädessä työttömäksi. Jopa vanhempainpäivärahat lasketaan YEL-vakuutuksen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että vakuutuksella on suurelle osalle yrittäjistä valtava merkitys jo nuorella iällä. Tärkeä vakuutus menettää kuitenkin arvonsa, jos se lasketaan virheellisen työtulon perusteella. Nyt, kun vastuu työtulojen tarkistamisesta siirretään työeläkeyhtiöille, moni yrittäjä säästyykin ikäviltä yllätyksiltä.

YEL-vakuutuksen perustana on yrittäjän työtulo. Kyseinen, vähän kummalliseltakin kuulostava termi tarkoittaa arkisemmin yrittäjän oman työpanoksen arvoa. Eli sitä rahaa, jonka yrittäjä maksaisi oman työnsä suorittamisesta, jos hän palkkaisi ulkopuolisen työntekijän sitä hoitamaan. Yrittäjä arvioi työtulonsa itse toimialansa mediaanipalkan, tekemiensä työtuntien ja oman osaamisensa mukaan. Jos yritystoiminta perustuu yrittäjän tekemään työhön, joka maksetaan aina palkkana ulos, voi työtulon arvioida suoraan bruttopalkan pohjalta. Esimerkiksi kevytyrittäjien työtuloarviot tehdään pitkälti tällä perusteella. Lopullinen, oikean suuruinen työtulo vahvistetaan vielä työeläkevakuutusyhtiön toimesta.

Kevytyrittäjä maalaamassa.

YEL-maksut lasketaan vahvistetusta työtulosta vuosittain päivittyvän prosentin mukaan. Vuonna 2023 YEL-maksuprosentti on 24,1-25,6 %. Lisäksi aloittava yrittäjä voi saada alennusta ensimmäisten neljän vakuutusvuoden ajan.

Lue myös: Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä

YEL-työtuloasi ei muuteta selkäsi takana

YEL-työtulojen tarkistaminen ei ole uusi juttu, sillä tähän asti työeläkeyhtiöt ovat tehneet tarkistuksia kahdessa tapauksessa: silloin, kun yrittäjä on muuttanut työtuloarviotaan, sekä aina vuoden alussa, kun työtuloon tehdään vuosittainen, palkkakertoimen mukainen indeksikorotus.

Lakimuutoksen myötä työeläkeyhtiöiden vastuu kasvaa: jatkossa niiden tulee tarkistaa kolmen vuoden välein, että yrittäjien työtulot ovat oikealla tasolla, jollei yrittäjä itse ole ilmoittanut muutoksista yrittäjätoiminnassaan. Näin yrittäjän eläkevakuutus ja siitä muodostuva sosiaaliturva seuraavat vuosien varrella yritystoiminnan kehitystä.

Kun työtuloa tarkistetaan, eläkeyhtiö tekee yrittäjälle ehdotuksen uudesta työtulosta. Arvioinnissa käytetään apuna rekisteristä saatavia tietoja yritystoiminnan laajuudesta ja muusta eläkevakuutetusta työskentelystä sekä tilastotietoa toimialan työntekijöiden mediaanipalkasta. Kevytyrittäjien kohdalla taas tarkastellaan veronalaisia ansioita. Juuri niitä samoja mittareita, joiden perusteella työtulo on arvioitu tähänkin saakka. Ja mitään syytä pelkoon ei ole! Jos saamasi ehdotus ei vastaakaan tilannettasi, voit aina antaa asiasta selvityksen. Voit myös olla varma, ettei työtuloasi muuteta selkäsi takana.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

”Varman asiakkaat, joiden työtulo kuuluu tänä vuonna tarkistettavien joukkoon, saavat tiedon tulevasta tarkistuksesta sekä tarkemmat toimintaohjeet huhtikuun aikana. Tarkistukset tehdään touko–joulukuun aikana vuonna 2023. Ennen päätöksen antamista yrittäjä saa mahdollisuuden kertoa oman näkemyksensä työtulosta sekä esittää selvitystä työtuloon vaikuttavista seikoista. Ehdotusta uudesta työtulon tasosta ei tehdä, jos työtulo on lain mukaisella tasolla tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia aiemmin vahvistetusta. Siinä tapauksessa yrittäjät saavat tiedon siitä, että tarkistus on tehty eikä työtulo muutu,” sanoo työeläkevakuutusyhtiö Varman vakuutuspalvelupäällikkö Arja Iisakkala.

Työtulon ensimmäinen tarkistuspäivä riippuu liikevaihdostasi

Työtulojen tarkistukset aloitetaan porrastetusti, ja se milloin tarkistus osuu omalle kohdallesi, riippuu siitä, milloin työtulosi on viimeksi vahvistettu. Jos YEL-vakuutuksesi on alkanut viimeisen kolmen vuoden sisällä tai työtuloosi on tehty olennainen muutos tänä aikana, tarkistetaan se seuraavan kerran vasta kolmen vuoden kuluttua kyseisestä muutoksesta.

Vuonna 2023 työtulojen tarkistukset aloitetaan niistä yrittäjistä, joiden työtulo on alle 15 000 euroa. Vuonna 2024 tarkistetaan alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot.

YEL-uudistus työtulojen tarkistus aikataulu

Jos olet ottanut YEL-vakuutuksen ennen vuotta 2023:

 • Työtuloasi voidaan korottaa kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla maksimissaan 4 000 euroa/tarkistuskerta, ellet anna suostumustasi suurempaan korotukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että YEL-vakuutusmaksusi voi näillä tarkistuskerroilla nousta enintään 85,33 euroa kuukaudessa.

Mikäli tuleva työtulon tarkistus vielä huolestuttaa, voit kokeilla työeläkevakuutusyhtiö Varman työtulolaskuria. Täysin maksuton ja helppokäyttöinen laskuri suhteuttaa arviosi tulevan liikevaihtosi määrästä toimialasi mediaanipalkkaan, ja antaa niiden pohjalta lasketun työtulosuosituksen. Suositukseen kuuluu euromääräinen haitari, jonka välille työtulosi oletetaan sopivan. Jos nykyinen työtulosi asettuu annettuun haitariin, se on todennäköisesti arvioitu täysin oikein, eikä mitään muutostarpeita ole luvassa. Mikäli nykyinen YEL-työtulosi jää haitarin ulkopuolelle, se ei todennäköisesti vastaa lain mukaista tasoa.

Ps. Laskurin antamasta työtulosuosituksesta voidaan poiketa perustellusta syystä. Jos yritystoimintasi on vielä pienimuotoista ja teet yrityksessäsi töitä vain sivutoimisesti, on yrityksesi liikevaihto keskimääräistä pienempää. Näin ollen myös suositeltu työtulo on toimialan mediaania matalampi. Poikkeustapauksissa suosittelemme kysymään neuvoja suoraan omasta eläkevakuutusyhtiöstä!

Lue lisää:

YEL-vakuutuksen minimimaksu voi yllättävässä elämäntilanteessa jättää yrittäjän lompakon lähes tyhjäksi

Kevytyrittäjyys ja YEL – Nämä asiat kevytyrittäjän YEListä tulee tietää

Yrittäjän vakuutukset – Mitä ovat yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Vakuutukset ja lakiasiat:

  • Vakuutukset ja lakiasiat Näin irtisanomisilmoitus hoidetaan pois alta ennen yrittäjäksi lähtemistä

   Irtisanomisilmoitus on velvollisuus, joka lähes jokaisen on hoidettava ennen yrittäjäksi lähtemistä. Asian voi hoitaa hienosti tyylillä tai hutiloiden karvaalla maulla. Kokosimme artikkeliin parhaat ohjeet siihen, miten irtisanoutuminen jää todennäköisimmin hyvien kokemusten joukkoon. Ei ole lainkaan tavatonta, että yrittäjyyttä suunnitteleva pohtii uutta peliliikettään pitkään, joskus jopa vuosia. Monet yrittäjäksi ryhtyvät aloittavatkin palkkatyön ohessa kevytyrittäjinä tai sivutoimisina toiminimiyrittäjinä kerätäkseen kokemusta yrittäjyydestä ennen…

   Lue lisää
  • Vakuutukset ja lakiasiat Työtapaturmavakuutus

   Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutusjärjestelmä, joka turvaa ansiotyössä olevan asemaa tapaturman hetkellä. Vakuutus antaa turvaa myös tietyissä ammattitautitapauksissa. Vakuutuksen ottaa työnantaja, joka on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työtapaturman ja ammattitaudin varalta. Vakuuttamisvelvollisuus syntyy, kun työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa kalenterivuoden aikana teettämästään työstä työansioita yli 1 300 euroa (2019). Työtapaturmavakuutuksia hoitavat yksityiset vakuutusyhtiöt, mutta työnantaja voi päättää, mistä vakuutusyhtiöstä se ostaa…

   Lue lisää
  • Vakuutukset ja lakiasiat Yrityksen sairauskuluvakuutus

   Tuottavalle yritystoiminnalle oleellista on huolehtia työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista, sillä sairaslomista johtuvat poissaolot vaikuttavat konkreettisesti koko tiimin työtehoon ja hidastavat, pahimmillaan jopa seisauttavat töiden etenemisen. Sairauskuluvakuutus takaa nopean avun sairastumistapauksen tai työtapaturman sattuessa. Se ei tee kenestäkään supermiestä tai loitsi flunssaa tiehensä, mutta nopeuttaa hoitoon pääsemistä ja hyödyttää sekä yrityksen johtoa, että työntekijöitä. Sairauskuluvakuutuksen ansiosta työntekijä voi sairastumistapauksessa mennä lähimmälle…

   Lue lisää