”Yrittäjäksi ryhtyminen antoi minulle vapauden” – mitkä ovat yrittäjyyden parhaat puolet?

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

liikemies-katsoo-puhelintaan

Tuhannet ja tuhannet ihmiset pohtivat tänäänkin Suomessa sitä, että pitäisikö heidän irrottautua palkkatyöstä ja ryhtyä yrittäjäksi. Mikä yrittäjyydessä (tai kevytyrittäjyydessä) oikein vetää puoleensa?

Pohdimme aihetta tässä artikkelissa.

Vapaus houkuttelee yrittäjäksi

Yrittäjyys ei enää 2010-luvulla kalskahda kaikkien korvaan siten, että mieleen tulee vain pelottavia uhkakuvia, byrokratiaa ja vaatimuksia. Yrittäjyysmyönteisyys on levinnyt startup-villityksen myötä kaikkialle Suomeen ja lisännyt positiivisia mielikuvia kaikenlaisesta yrittäjyydestä.

Moni ryhtyy nykyisin yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi sivutoimisesti oman työn, opiskelun tai eläkkeen ohella. Yrittäjyys ei uusien työnteon tapojen yleistyessä tunnu enää isolta hyppäykseltä tai kynnykseltä, joka pitää ylittää, vaan se on ennemminkin yksi mahdollisuus tehdä sitä, mistä pitää ja hieman ansaita sillä.

Samat teemat nousevat aina esiin, kun kysymme kevytyrittäjiltämme syitä työllistää itsensä. Niin kauan kuin olen itse seurannut keskustelua myös y-tunnuksellisten yrittäjien keskuudessa, toistuvat samat vastaukset myös tässä kontekstissa. Listasin tähän alle muutaman näistä.

Yrittäjäksi ryhtymisen parhaita puolia

Kuvassa nainen toivoo jotain peukalot ristissä

Yrittäjä saa olla oman itsensä pomo

Töitä voi tehdä niin paljon tai vähän kuin haluaa ja juuri silloin, kun töitä on. Toki monella yrittäjällä ei varsinkaan alussa tilanne ole edellä kuvatun kaltainen, vaan kaikki tilaukset on otettava vastaan riippumatta siitä, olisiko niille aikaa vai ei.

Yrittäjä työskentelee intohimonsa parissa

Miltei poikkeuksetta yrittäjäksi ryhdytään alalle, joka itseä kiinnostaa kaikkein eniten. Yrittäjyys saattaa alkaa omasta harrastuksesta tai muusta mielenkiinnon kohteesta. Kun työskentelee itselle tärkeiden asioiden parissa, kannattaa pitää mielessä, että vaikka työ ei tunnu työltä, tarvitsee yrittäjä silti lepoa ja aikaa itsestä huolehtimiseen.

Yrittäjä saa työskennellä itse valitsemiensa ihmisten kanssa

Yhteisöllisyys ja mukavat työkaverit ovat monelle työn sokeri ja suola; on kuitenkin sattuman kauppaa, millainen työyhteisö työpaikalle syntyy. Yrittäjä puolestaan voi itse vaikuttaa siihen, kenelle, kenen kanssa ja missä hän työskentelee – näin hän kokoaa itselleen parhaiten sopivan ja omaa työtään parhaiten tukevan yhteisön.

Yrittäjä rakentaa jotakin itselleen

Itsensä työllistäjä työskentelee nimensä mukaisesti omiin nimiinsä, kaikki mitä hän tekee, on siis häntä itseään varten. Tai yrittäjällä voi toki olla suurempikin missio, jossa hän haluaa nimenomaan auttaa tai palvella ihmisiä tai tehdä maailmasta paremman paikan. Yrittäjänä kuitenkin on helpompi tavoitella tätä omaa unelmaa eikä rakentaa sitä jollekulle toiselle.

 

Kymmeniä muita syitä kevytyrittäjäksi ryhtymisen taustalla voit lukea blogimme Viikon kevytyrittäjä -sarjasta.

Kuvassa yrittäjä puhuu puhelimessa

Yrittäminen ei kuitenkaan ole alusta loppuun pelkkää ruusuilla tanssimista. Kirjoitimme aivan vähän aikaa sitten yrittäjyyden vaatimuksista ja niistä nurjista puolista – jos tämä aihe kiinnostaa, klikkaa postaukseen tästä.

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Aina kannattaa yrittää

  UKKO.fi oli vain yksi baarissa keksitty idea muiden joukossa. Ja sellaiseksi se olisi jäänytkin, jos emme olisi yrittäneet. Sinä iltana kuppilan pöydässä olimme vain me: Olli, Marko, Antti ja noh, Ukko tietenkin. Jos olisimme nähneet tulevaisuuteen, niin kaverimme Ukko ei ehkä olisi suostunut antamaan omaa nimeään yrityksen käyttöön. Siinä illassa ei varsinaisesti ollut taikapölyä. Ollia, Markoa, Ukkoa ja Anttia kyllästytti…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Mistä löytää inspiraatiota?

  Välillä on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu harmaalta, eikä mikään inspiroi. Hommia on kuitenkin saatava edistettyä. Mikä silloin neuvoksi? Miten löytää inspiraatiota ja motivaatiota tekemiseen? Monesti itselläkin tulee eteen hetkiä, jolloin kauan kaivattu rauha, hiljaisuus ja aika keskittymiselle löytyy eli olisi oivallinen hetki tehdä esimerkiksi keskittymistä vaativaa kirjoittamistyötä. Kuitenkin juuri silloin paperille (tai näytölle) ei muodostu järkeviä lauseita eikä päässä ole…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Tee sitä mitä rakastat!

  Ilahdun aina, kun huomaan sosiaalisessa mediassa ihmisten käyttävän aihetunnistetta #lovemyjob. Sitä näkee käytettävän usein, kun työpaikan arjessa tapahtuu jotakin erityisen ihanaa, kun saavutetaan asetettuja tavoitteita, kun clousataan kauppoja, kun päästään tapaamaan inspiroivia ihmisiä, kun saadaan luoda uutta ja kun viihdytään töissä. Aihetunnistetta käyttävät sekä palkansaajat, yrittäjät että itsensätyöllistäjät – eikä se katso paikkaa tai aikaa. On mahtavaa huomata, kuinka monet viihtyvät…

  Lue lisää