Blogi

24.9.2014

7 vinkkiä oman työn hinnoitteluun

oman työn hinnoittelu

Oman työn hinnoittelu ja sen arvon määritteleminen askarruttaa montaa aloittelevaa freelanceria, toiminimellä toimivaa yrittäjää ja kevytyrittäjää. Tässä artikkelissa kerromme seitsemän tehokasta vinkkiä oman työn hinnoitteluun!

1. Työn hinnan laskeminen

Jos olet aiemmin tehnyt palkkatöitä, olet varmasti tottunut siihen, että palkka ilmoitetaan bruttopalkkana. Tällöin työnantajasi maksaa sinulle tulevan bruttopalkan lisäksi myös työnantajamaksuja.

Freelancerina on kuitenkin syytä huomioida, ettei asiakkaan kanssa sovittu hinta ole sama asia kuin bruttopalkka. Laskun summalla pitäisi nimittäin kattaa vaaditut viranomaismaksut, arvonlisäverot, loma- ja sairausajan toimeentulo, työvälinehankinnat sekä työn teosta aiheutuneet kulut, joten sinun tulee laskuttaa enemmän kuin mitä bruttopalkkasi olisi työsuhteessa.

Oman työn hinnoittelussa on syytä muistaa huomioida ainakin nämä:

 • Arvonlisävero,
 • vakuutusmaksut,
 • materiaalit ja tarvikkeet,
 • matkakulut,
 • loma- ja sairausajan toimeentulo,
 • työvälineet,
 • työtilat,
 • puhelinkulut ja internet-yhteys,
 • mainonta,
 • tarjoamasi alennukset,
 • ammattikirjallisuus & koulutukset.

Nämä kaikki tulisi siis sisällyttää laskutushintaasi. Huomioi myös, että toimeksiantojen määrä voi vaihdella kausittain ja  hiljaisempina jaksoina et välttämättä pysty tehdä yhtä paljon töitä asiakkaille.

Mieti, paljonko haluaisit tienata kuukaudessa tai vuodessa ja laske, kuinka paljon tämä vaatii laskutusta, jotta sinulle jää kulujen jälkeen haluamasi summa käteen.

Tulolaskurillamme voit laskea, paljonko laskutussummasta jää käteen tai paljonko sinun tulisi laskuttaa, jotta saisit nettopalkaksi tietyn summan.

Työn ja työsuoritteeseen liittyvien matka- ja materiaalikulujen osuus on hyvä erotella toisistaan laskua luodessa. Tämä on järkevää paitsi verotuksellisesta näkökulmasta, mutta myös asiakkaan on helpompi ymmärtää, mistä hinta koostuu.

 

Liity kevytyrittäjäksi 

 

 

2. Selvitä, mitä muut veloittavat

Tutki, mitä kilpailijasi veloittavat. Löydät hyvät suuntaviivat oman työn hinnoittelulle, kun perehdyt alan hinnoitteluun.

Hinnat eivät välttämättä ole esillä, mutta voit kysellä neuvoa muilta freelancereiltä tai ammattiliitoista. Jos alalla on työehtosopimus, saat siitä selville minimipalkkatason.  Jos olet epävarma hinnasta, aseta oma hinta alan keskitason mukaan.

3. Löydä itsellesi sopiva hinnoittelumalli

Työn hintaan vaikuttavat monet asiat. Niitä ovat muun muassa

 • käytetty työaika,
 • kulut,
 • työn laatu,
 • milloin ja kuinka nopeasti työ tehdään,
 • kilpailu,
 • arvo asiakkaalle,
 • asiakkaan budjetti.

Muitakin tekijöitä on, esimerkiksi luovalla alalla työn hintaan voi vaikuttaa, kuinka laaja työn tuotoksen käyttöoikeus on ja kuinka haastava työ on kyseessä eli luodaanko kokonaan jotakin uutta vai onko työ rutiininomainen.

Työn voi hinnoitella tuntiveloituksena (esim. siivousala, IT-ala) tai valmiiksi hinnoiteltuna pakettina (esim. valokuvaajat tarjoavat tyypillisesti pakettihintaan ylioppilaskuvausta ja hääkuvausta).

oman työn hinnoittelu

Jos käytät tuntihinnoittelua, tulisi sinun budjetoida työhön käytettävä tuntimäärä, jotta asiakkaasi saisi käsityksen työn lopullisesta hinnasta. Tuntihinnoittelun haaste on, että et voi välttämättä soveltaa tuntihintaa suoraan, mikäli kulutat työhön hyvin paljon tai hyvin vähän aikaa. Esimerkiksi aloittelijalla menee tietyn työn suorittamisessa kauemmin kuin kokeneella ammattilaisella. Nämä tekijät tulisi huomioida myös hinnoittelussa.

Perehdyttyäsi hinnoitteluun laadi hinnasto ja kokeile, miten se toimii. Myös hinnoittelussa harjoitus tekee mestarin. Muista kuitenkin, että hinnan alentaminen on helpompaa kuin perustella asiakkaalle hinnan nostoa. Tästä johtuen on parempi asettaa hinta aluksi korkeammalle, josta voi sitten myös antaa alennuksia.

4. Esitä hinta houkuttelevassa muodossa

Kiinnitä huomiota myös siihen, missä muodossa esität hinnan. Hinta kannattaa esittää edullisemmalta vaikuttavassa muodossa. Testaa kumpi on houkuttelevampi:

 •  20 € vai 19,95 €?
 • 1,75 € alennus vai – 30% alennus?

Hinnan on hyvä näyttää kustannuksiin perustuvalta ja tarkkaan lasketulta, eikä hatusta heitetyltä. Näin ollen 1985 € on parempi kuin 2000 €. Toisaalta tasarahasummia voidaan käyttää tasarahatarjouksissa ja pakettihinnoissa.

Jos asiakkaan budjetti on pieni, on selvää etteivät he osta, jos hintasi ylittää heidän maksukykynsä. Toisaalta matala hinta ei välttämättä ole uskottava ja asiakas saattaakin yllättäen valita kalliimman palveluntarjoajan, koska uskoo sen olevan laadukkaampi.

Voit myös perustella ja laskea hinnan sen mukaan, mikä on sen tuoma hyöty asiakkaan liiketoiminnalle.

5. Jos annat alennusta, tulee sinun myydä enemmän

Jos annat alennusta, muista, että sinun tulee vastaavasti myydä enemmän saadaksesi saman määrän rahaa kasaan. Jos siis annat alennusta, mieti ensin, mikä sen tavoitteena on.

Esimerkiksi vakituisille asiakkaille voi myydä halvemmalla kuin muille. Tässä ajatuksena on, että säästät uusasiakashankinnan kuluissa. Huomaa kuitenkin, että loppupeleissä tämä alennus on otettava takaisin laskuttamalla vastaavasti satunnaisia asiakkaita enemmän.

Suomen Yrittäjien alennuslaskurilla voit helposti kokeilla, miten alennus vaikuttaa katteeseen.

6. Älä alihinnoittele omaa työtäsi

Kenties tärkein sääntö oman työn hinnoittelussa on ‘’älä alihinnoittele’’.

oman työn hinnoittelu

Huomaathan, että palkkasi ei saa alittaa alasi lakisääteistä minimipalkkaa. Muutenkaan alihinnoittelu ei kannata, koska se ei lopulta auta ketään alallasi vaan johtaa kaikille epäedulliseen kierteeseen. Toisaalta kannattaa huomioida, että jos olet vasta-aloittelija, et voi laskuttaa samaa hintaa kuin useita vuosia allalla ollut ja mainetta niittänyt guru.

Ota kaikki työstä aiheutuneet kulut huomioon laskutussummassasi. Valitettavan moni ei esimerkiksi halua laskuttaa asiakkaaltaan kulujen päälle lisättävää arvonlisäveroa. Asiakkaalta laskutettavat kulut ovat kuitenkin yritykselle arvonlisäveron alaista myyntiä, josta arvonlisäveroa on maksettava ja ne on huomioitava laskutussummassa, jotta työ olisi kannattavaa.

Pelaa varman päälle ja aseta tarjouksesi sen verran korkealle, että budjettisi on realistinen, etkä joudu pyytämään asiakkaalta lisää rahaa tai aikaa kesken projektin.

On tärkeää, että saat työn tehtyä siihen hintaan, mitä lupasit ja siinä ajassa, jossa lupasit.

Jos taas asiakkaalla on kiire ja hän pyytää tekemään työn parin päivän varoitusajalla, älä ajattele, että joustat ja valvo öitäsi ilmaiseksi vaan pyydä suurempaa palkkiota sitä vastaan, että teet työn kiireisellä aikataululla.

7. Varaudu riskeihin

Freelancer-työn ikävä puoli on asiakkaat, jotka eivät maksa laskua ajoissa tai jättävät kokonaan maksamatta. Laadi työstä aina kirjallinen sopimus, jossa on kuvattu työn sisältö, hinta, toimitus- ja maksuehdot, osapuolten vastuut sekä muutosten seuraukset. Sopimus auttaa sinua, mikäli asiakas ei suostu maksamaan laskua. Laskutuspalvelumme tarjoaa kevytyrittäjiemme käyttöön veloituksetta lakimiesten laatiman sopimuspohjan toimeksiannoille.

Huomioi myös maksuehto! Maksuehto on kilpailukeino, jota kannattaa käyttää harkiten. Kuluttaja-asiakkailla maksuehto täytyy olla vähintään 14 päivää, mutta yritysasiakkailla se voi olla lyhyempi. Monet yritykset eivät kuitenkaan hyväksy alle 30 päivän maksuehtoja lainkaan.

Vinkki! Voit kuitenkin kokeilla esimerkiksi tarjota alennusta nopeaa maksua vastaan.

Useimmiten asiakas onneksi maksaa laskun eräpäivänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että palkka olisi tililläsi eräpäivänä. Pankkiviiveet vaikuttavat rahan liikkumiseen ja myös UKKO.fi:n tulisi käsitellä kulusi ja laskea palkkasi tässä välissä. Varaa siis riittävästi aikaa.

oman työn hinnoittelu

Laskuta työ viimeistään siinä vaiheessa, kun projekti valmistuu. Jos kyseessä on iso projekti, voi kuitenkin olla hyvä laskuttaa asiakasta parissa erässä tai laskuttaa esimerkiksi 30 % hinnasta, varausmaksu tai materiaaleista aiheutuvia aloituskuluja vastaava summa etukäteen.

Huomaa, että kun teet tarjouksen, se sitoo sinua juridisesti. Jos et tiedä riittävästi yksityiskohtia työhön liittyen etkä halua heti antaa tarjousta, voit esittää asiakkaalle kustannusarvion, joka ei ole yhtä sitova.

 

Liity kevytyrittäjäksi 

 

Lisää aiheesta

 

sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta. Erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja heilua järjestelmäkamera kädessä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta