Hinnoittelun jalo taito: Hinnoitteletko itsesi ulos pelistä?

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

hinnoittelu-mies-iloitsee

Hinnoittelu ei ole helppoa. Mielessä pyörivät kysymykset, kuten paljonko kehtaan pyytää ja millä hinnalla nostan itseni sohvalta.

Kuten moni muukin, myös sinä olet varmasti joskus miettinyt oman työsi hinnoittelua. Ihmiset voivat netin avulla tehdä varsin helposti hintavertailua ja sen vuoksi kuluttajat ovat hintatietoisempia kuin ennen.

Voiko halpa olla hyvää?

Freelancerit ja muut omaa työtään tarjoavat asiantuntijat voivat tuskailla oman hintalapun kanssa. Varsinkin aloittelevan freelancerin voi olla vaikea hahmottaa kokonaisuutta ja sitä, paljonko työsuoritteista voisi tai kannattaisi laskuttaa. Kukaan ei tietenkään halua myydä palveluaan liian halvalla.

Myös liian iso hintalappu karkottaa asiakkaaa pois luotasi, jos referenssilistasi ei ole vielä yhtä pitkä kuin Kiinan muuri.

Liian halpa hinta voi synnyttää helposti mielikuvan “markalla saa markan tavaran”. Mielestäni esimerkiksi Lidl Suomeen tullessaan markkinoi itseään liikaa halpana ruokakauppana. Se sulki pois laadun perässä juoksevat. Nykyään Lidl on kuitenkin onnistunut laajentamaan valikoimaansa ja edullinen hinta ei olekaan enää Lidlin ainoa myyntivaltti. Samalla myös myynti on kasvanut mukavasti ja vuoden 2010 jälkeen Lidlin liikevaihto nousi usean vuoden jopa 50 % vuodessa.

Anna jotain ylimääräistä samaan hintaan

Jos et halua muuttaa tuntihintaasi, voit toki antaa asiakkaillesi jotain ylimääräistä. Varsinkin jos kilpailijat tarjoavat samaa tuntihintaa, voit hankkia itsellesi etulyöntiaseman antamalla asiakkaille enemmän kuin kilpailijat. Varsin yleisiä ovat erilaiset kanta-asiakkuudet, esimerkiksi sellainen, jossa joka kymmenes kerta on ilmainen.

Se mitä ylimääräisenä tarjoat, voi olla käytännössä mitä vain, joten kannattaa rohkeasti miettiä asiaa eri näkökulmista. Voit tarjota myös esimerkiksi ilmaista opastusta asiakkaillesi tai antaa vaikka Facebook-faneillesi ilmaisen suunnittelupalaverin. Vain taivas on rajana. Jos luot mielikuvan, että asiakkaasi saavat rahoilleen enemmän vastinetta, asiakkaita pitäisi saapua luoksesi enemmän.

Muista palkan sivukulut

Yksi tärkeä asia oman työn hinnoittelussa on muistaa se, että kevytyrittäjälle ei koko laskutussumma jää käteen. Laskutussummasta maksetaan erilaisia sivukuluja, veroja ja mahdolliset eläkkeet.

Tämän takia oman hintalapun miettimiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta saat käteesi riittävän korvauksen tehdystä työstä. Meidän oma palkkalaskurimme on ehdottoman kätevä työkalu oman palvelusi hinnoitteluun.

Netistä löydät myös paljon apua oman työsi hinnoitteluun. Esimerkiksi median parissa työskentelevien kannattaa tutustua lehdistön freelancereiden palkkioihin.

Hyviä hinnoitteluja!

Psssst! Tutustu myös laatimaamme kevytyrittäjän hinnoitteluoppaaseen sekä aiempiin hinnoittelupostauksiimme.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Miten löysin ensimmäisen työpaikkani?

  Olin päättänyt, että haluan tehdä kesällä töitä, joten kesätöiden haku oli edessä. Työn saaminen oli tärkeää, sillä olin kyllästynyt pyytämään vanhemmilta taskurahaa. Tiesin myös, että oli tärkeää saada työkokemusta, koska työnantajat kuulemma arvostavat sitä. Olin kuullut kavereiltani, miten he olivat saaneet kesätöitä. Joku oli ”äidin firmassa”, toinen ”naapurin työpaikalla” ja kolmas ”mummin kasvimaalla”. Kaikki olivat saaneet töitä suhteilla. Itse koin,…

  Lue lisää
 • Työelämä Miten työntekijä valitsee työpaikkansa?

  Olemme nyt muutaman kuukauden pyörittäneet UKKO Workia ja päässeet testaamaan monia sellaisia asioita, jotka aikaisemmalla työuralla ovat jääneet mietityttämään. Olemme tavoittaneet mainonnalla satoja tuhansia suomalaisia ja haastatelleet satoja työnhakijoita. Olemme pitäneet kirjaa kaikista huomioistamme, jotta voisimme jatkossa toimia yhä paremmin. Esimerkiksi työnhakijoiden etsimisessä olemme testanneet, minkälaisilla viesteillä, kuvilla ja sisällöillä saamme työnhakijat kiinnostumaan tarjotusta työpaikasta. Kuten aikaisemmissa kirjoituksissa olemme tuoneet…

  Lue lisää
 • Työelämä Hyvä omakuva toimii käyntikorttina netissä

  Kättely ja tervehdys antavat ihmisestä ensivaikutelman kasvotusten. Netissä tuo sama ensivaikutelma tehdään valokuvalla. Mikäli et halua näyttää epäammattimaiselta, kannattaa sinun hieman käyttää aikaa valokuvien tasoon ja jättää ne nolot selfiet muille ihmisille. Valokuva voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on loppujen lopuksi todella suuri merkitys. Esimerkiksi työnhakutilanteessa epämääräinen valokuva antaa sinusta huonon vaikutelman, jos vieressä on monta hyvällä omakuvalla varustettua…

  Lue lisää