Blogi

16.1.2017

Hinnoittelun jalo taito: Hinnoitteletko itsesi ulos pelistä?

hinnoittelu

Hinnoittelu ei ole helppoa. Mielessä pyörivät kysymykset, kuten paljonko kehtaan pyytää ja millä hinnalla nostan itseni sohvalta.

Kuten moni muukin, myös sinä olet varmasti joskus miettinyt oman työsi hinnoittelua. Ihmiset voivat netin avulla tehdä varsin helposti hintavertailua ja sen vuoksi kuluttajat ovat hintatietoisempia kuin ennen.

Voiko halpa olla hyvää?

Freelancerit ja muut  omaa työtään tarjoavat asiantuntijat voivat tuskailla oman hintalapun kanssa. Varsinkin aloittelevan freelancerin voi olla vaikea hahmottaa kokonaisuutta ja sitä, paljonko työsuoritteista voisi tai kannattaisi laskuttaa. Kukaan ei tietenkään halua myydä palveluaan liian halvalla.

Myös liian iso hintalappu karkottaa asiakkaaa pois luotasi, jos referenssilistasi ei ole vielä yhtä pitkä kuin Kiinan muuri.

Liian halpa hinta voi synnyttää helposti mielikuvan “markalla saa markan tavaran”. Mielestäni esimerkiksi Lidl Suomeen tullessaan markkinoi itseään liikaa halpana ruokakauppana. Se sulki pois laadun perässä juoksevat. Nykyään Lidl on kuitenkin onnistunut laajentamaan valikoimaansa ja edullinen hinta ei olekaan enää Lidlin ainoa myyntivaltti. Samalla myös myynti on kasvanut mukavasti ja vuoden 2010 jälkeen Lidlin liikevaihto nousi usean vuoden jopa 50 % vuodessa.

Anna jotain ylimääräistä samaan hintaan

Jos et halua muuttaa tuntihintaasi, voit toki antaa asiakkaillesi jotain ylimääräistä. Varsinkin jos kilpailijat tarjoavat samaa tuntihintaa, voit hankkia itsellesi etulyöntiaseman antamalla asiakkaille enemmän kuin kilpailijat. Varsin yleisiä ovat erilaiset kanta-asiakkuudet, esimerkiksi sellainen, jossa joka kymmenes kerta on ilmainen.

Se mitä ylimääräisenä tarjoat, voi olla käytännössä mitä vain, joten kannattaa rohkeasti miettiä asiaa eri näkökulmista. Voit tarjota myös esimerkiksi ilmaista opastusta asiakkaillesi tai antaa vaikka Facebook-faneillesi ilmaisen suunnittelupalaverin. Vain taivas on rajana. Jos luot mielikuvan, että asiakkaasi saavat rahoilleen enemmän vastinetta, asiakkaita pitäisi saapua luoksesi enemmän.

ornamo

Muista palkan sivukulut

Yksi tärkeä asia oman työn hinnoittelussa on muistaa se, että kevytyrittäjälle ei koko laskutussumma jää käteen. Laskutussummasta maksetaan erilaisia sivukuluja, veroja ja mahdolliset eläkkeet.

Tämän takia oman hintalapun miettimiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta saat käteesi riittävän korvauksen tehdystä työstä. Meidän oma palkkalaskurimme on ehdottoman kätevä työkalu oman palvelusi hinnoitteluun.

Netistä löydät myös paljon apua oman työsi hinnoitteluun. Esimerkiksi median parissa työskentelevien kannattaa tutustua lehdistön freelancereiden palkkioihin.

Hyviä hinnoitteluja!

Psssst! Tutustu myös laatimaamme kevytyrittäjän hinnoitteluoppaaseen sekä aiempiin hinnoittelupostauksiimme.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.