Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Bloggaaja Janina toimi kolme vuotta kevytyrittäjänä ennen seuraavaa siirtoa – “yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle”

janina-koskenniska3

Espoolainen bloggaaja Janina Koskenniska siirtyi loppuvuodesta 2020 kevytyrittäjästä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Jotkut yrittäjyyteen liittyvät asiat tuntuivat alkuun hankalilta – mutta ne alkoivat selkiytyä Janinalle nopeasti, kun hän otti niistä selvää soittelemalla ja neuvoa kysymällä.

"Apua kannattaakin aina pyytää; tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!"

Janina K. -blogissaan Janina Koskenniska, 23, kirjoittaa muun muassa omasta arjestaan ja ajatuksistaan erilaisiin aiheisiin liittyen. Sen lisäksi hän jakaa siellä vinkkejä muun muassa kosmetiikasta, sisustuksesta, resepteistä ja tyylistä.

Vaikka bloggauskentällä riittää kilpailua, ei sillä toimiminen ole koskaan varsinaisesti jännittänyt Janinaa. Hän on kokenut kirjoittamisen omaksi jutukseen ala-asteen äidinkielen tunneilta lähtien, ja suhtautuu työhön kaikin puolin positiivisesti.

”Olen aina uskonut, että tekemällä 100-prosenttisesti omaa juttuaan pärjää todella pitkälle. En ole koskaan halunnut olla kollegoille kateellinen esimerkiksi yhteistöistä; ne eivät ole itseltäni pois. Pikemminkin iloitsen siitä, että huikeat tyypit saavat tällä alalla töitä!”

Kaiken kaikkiaan Janina kokee alan ilmapiirin positiivisena ja kannustavana.

”En ole koskaan oikeastaan törmännyt vaikuttajien välillä kilpailuun esimerkiksi asiakkuuksista. Sen sijaan voidaan valokuvata yhdessä ja muutenkin auttaa toista työssä. Ja jos olen itse tarvinnut apua, olen myös voinut hyvin pyytää sitä.”

Bloggaaminen on muuttunut huimasti 10 vuodessa

Janinan polku harrastusbloggaajasta yrittäjäksi on edennyt luontevasti. Hän on aina nauttinut kirjoittamisesta, ja blogin hän päätyi perustamaan vuonna 2010. Ensi alkuun se toimi julkisena päiväkirjana.

”Tuolloin bloggaaminen oli yleisestikin todella rentoa: yleensä sen kautta kerrottiin muun muassa päivän kuulumiset. Näin tein itsekin, ja jaoin blogissani myös kunkin päivän asukuvia. Ne kuvasin tuolloin itselaukaisimella omalla takapihallani.”

Maailma on muuttunut noista ajoista paljon, sillä vuonna 2010 ”somevallankumous” vasta teki tuloaan. Sosiaalinen media itsessään oli käsitteenä vielä varsin tuntematon, ja jo tuolloin suosittujen Facebookin ja YouTuben käyttötavat olivat nykyiseen verrattuna melko erilaiset.

Janina Koskenniska: kuva olohuoneesta

Bloggaajillekin nykyisin olennainen Instagram julkaistaisiin tuona vuonna. Älypuhelimet olivat uusinta huipputeknologiaa, ja sellaisen omistivat vain harvat; internet ja some eivät siis olleet vielä lainkaan niin tiivis osa arkeamme kuin nykyisin.

”Ajatus, että sosiaalisen median kautta voisi tienata, oli vielä tuolloin tuntematon”, Janina toteaa.

Bloginsa alkuaikoina hän jakoikin sen osoitetta erilaisilla keskustelufoorumeilla. Hänen lukijakuntansa koostui ensin ystävistä ja sukulaisista, mutta määrä alkoi kasvaa tasaista tahtia.

”Tuohon aikaan vielä rekisteröidyttiin erikseen blogin lukijaksi. Pikkuhiljaa sadat lukijani muuttuivat kymmeniin tuhansiin kävijäkertoihin.”

Nykyisellään Janinan blogilla onkin noin 10 000 näyttökertaa kuukaudessa. Hänen Instagram-tilillään taas on 3000 seuraajaa, joista suurin osa koostuu 18–35 -vuotiaista naisista.

Janina Koskenniska

”Yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle"

Kun Janina oli blogannut joidenkin vuosien ajan, alettiin hänelle tarjota yhteistöistä rahallisia palkkioita. Hän alkoi selvittää, mikä olisi paras tapa laskuttaa niistä, ja päätyi näin UKKO Kevytyrittäjyyden pariin. Tuolloin Janina osa-aikatöissä kaupan alalla, ja kevytyrittäjyys sopi siihen saumaan hyvin.

”Bloggaustyöni ei oikeastaan muuttunut kevytyrittäjyyden myötä mitenkään erilaiseksi – mutta se antoi minulle pientä tuulta siipien alle. Olin juuri päässyt kaupallisten yhteistöiden makuun, ja lähdin sitä kautta rohkeammin kontaktoimaan uusia asiakkaita.”

Hän toteaa toiminnan laskutuspalvelun kautta opettaneen tärkeitä taitoja esimerkiksi työn hinnoittelusta. Alkuun oli todella vaikea määritellä, millainen hinta omalle työlle, osaamiselle ja ajankäytölle tulisi asettaa.

”Sain kevytyrittäjänä myös asiakkuuksissa hyvän pohjan toiminimeä ajatellen; suurin osa nykyisistäkin asiakkuuksistani sai alkunsa tuolloin, ja monen kanssa on toteutunut hyvinkin pitkäaikainen yhteistyö.”

Viime vuoden lopulla Janinan työelämässä alkoi olla lomautuksia koronasta johtuen. Tuolloin hän koki hetken olevan sopiva toiminimiyrittäjyyteen siirtymiseen.

”Minulle vapautui enemmän aikaa tehdä omaa juttuani ja kasvattaa somekanavieni toimintaa. Totesin toiminimen olevan hyvä ratkaisu.”

Nykyisin Janina hoitaa yritystoimintaansa kokopäivätyönsä ohessa. Hänen bloginsa ja sosiaalisen mediansa lisäksi siihen kuuluu sisällöntuotanto asiakasyritysten verkkosivuille ja somekanaville.

Yrittäjyys vaatii aina jonkin verran opettelua ja uuden tiedon omaksumista, ja näin oli myös Janinalla. Uusien asioiden sisäistäminen vei häneltä aluksi melko paljon aikaa työn itsensä lisäksi.

Janina Koskenniska: peili

”Yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle – ennakkoverot, YEL-vakuutusasiat ja alvit tuntuivat käsittämättömiltä. Asiat alkoivat kuitenkin selkiytyä nopeasti, kun soittelin ja kysyin neuvoa. Apua kannattaakin aina pyytää; tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!"

Janina pitää sähköpostiviestintäänsä ja kirjanpitoaan jatkuvasti ajan tasalla. Jälkimmäisen hän hoitaa UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta.

”Toistaiseksi en ole ajatellut hoitaa kirjanpitoani itse. Tuntuu hyvältä, että ammattilaiset tekevät sen puolestani; itse taas voin käyttää sen ajan keskittymällä omiin töihini.”

Luova työ vaatii oman tilansa

Kirjoittamiselle ja ideoinnille on sallittava kunnolla aikaa. Janina varaakin sitä itselleen työpäivien jälkeen, ja viikonloput hän pyhittää täysin yrityksensä pyörittämiseen. Blogin lisäksi Instagramin päivittäminen on iso osa hänen yritystoimintaansa.

”Tykkään ideoida paljon pitkin päivää, ja varsinkin iltaisin; tuolloin koen olevani kaikkein inspiroitunein, aivot menevät silloin luovaan tilaan. Usein ideoita syntyy öisinkin.”

Aiheet kirjoittamiseen ovat kuitenkin loputtomat. Janina kokee parhaiden ideoiden syntyvän monesti ex tempore, ja hän kysyy mielellään myös seuraajiltaan, millaisia aiheita nämä toivovat. Janina huomauttaa, että yhden julkaisun työstäminen sisältää monta vaihetta; äkkiseltään ei ehkä arvaisikaan, kuinka paljon aikaa blogipostauksen tekemiseen voi todella mennä.

”Siihen sisältyy kirjoitustyön lisäksi visuaalisen ilmeen suunnittelu ja kuvien ottaminen sekä muokkaaminen. Yhteensä tähän saattaa mennä aikaa 6–8 tuntia. Jos kyseessä on yhteistyöpostaus, on se tietysti laitettava vielä asiakkaallekin katsottavaksi ennen julkaisua.”

Luovaan työhön kuuluu luonnollisena osana myös luomisen tuska. Toisinaan Janinakin kokee uskon puutetta, mutta aina inspiraatio kuitenkin lopulta löytyy.

”Joskus tuntuu, ettei ole ideoita eikä kirjoittaminen suju, ja toisinaan mietin, kiinnostaako tämä ketään. Mutta jos tuntuu, ettei inspiraatiota ole ollenkaan, on parasta laittaa kone hetkeksi kiinni ja tehdä jotain aivan muuta. Seuraavana päivänä flow kirjoittamiseen onkin usein paljon parempi.”

Vaikuttajan työssä omat arvot ovat tärkeitä

Janina tekee kaupallisia yhteistöitä niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin tahojen kanssa. Näihin ovat kuuluneet muun muassa Tokmanni, Fiksuruoka, Kauppakeskus Sello, Sephora ja verkkokauppa Cocopanda.

Nykyisen kaltainen vaikuttajamarkkinointi on vielä varsin tuore ilmiö. Janina kertookin, että vielä pari vuotta sitten tottumus siihen oli vielä melko erilaista ulkomaisten ja kotimaisten yhteistyötahojen välillä.

”Ulkomaiset yritykset tuntuvat olleen tuolloin jo hyvinkin tottuneita vaikuttajamarkkinoinnin hyödyntämiseen, ja ne saattoivat käyttää siihen suuren osan markkinointibudjetistaan. Suomessa tässä on tultu vähän jäljessä. Kyllähän suurin osa yrityksistä jo nykyisin käyttää vaikuttajamarkkinointia, mutta edelleen se tulee joillekin ihan uutena juttuna.”

Janina Koskenniska

 

Kaupallisissa yhteistöissä Janina kertoo olevan olennaista, että yhteistyökumppanit ja tuotteet sekä palvelut ovat yhteensopivia hänen omien arvojensa kanssa. Hän lähtee mukaan ainoastaan yhteistöihin, joiden mainostaminen tuntuu omilla kanavilla luonnolliselta.

”Tuotteen tai palvelun on oltava sellainen, että voisin käyttää sitä itsekin – myös ilman sovittua yhteistyötä. Teenkin lähtökohtaisesti yhteistyötä itselleni entuudestaan tuttujen yritysten kanssa. Jos tuote tai palvelu on minulle tuntematon, haluan ensin tutustua siihen ja mahdollisesti suostun yhteistyöhön vasta sitten.”

Omiin arvoihinsa sopimattomille yhteistöille Janina onkin sanonut suoraan ei.

”En ole lähtenyt mainostamaan esimerkiksi nettikasinoita tai uhkapelejä, vaikka tätä on minulta pyydetty säännöllisesti. Kerran myös näin, kuinka eräs taho, jonka kanssa olin sopimassa yhteistyöstä, vastaili somekanavillaan epäasiallisesti ihmisten kommentteihin. Päätin siinäkin tapauksessa kieltäytyä yhteistyöstä.”

”Vaikuttajamarkkinoinnin yhteistöissä tulee aina miettiä omaa brändiä. Seuraajat tuntevat vaikuttajan ja hänen somepersoonansa todella hyvin; jos siis mainostaisin jotain sellaista, mikä ei ole itselleni lainkaan ominaista, se näyttäisi seuraajilleni väärältä.”

Entä miltä Janinan tulevaisuus näyttää? Hän toteaa, että haluaa kehittyä omassa työssään jatkuvasti, ja hän pyrkii myös pääsemään yhteistyöhön itselleen tärkeiden yritysten kanssa.

”Olen miettinyt TikTokin haltuunottoa, sehän on tällä hetkellä todella trendikäs kanava. YouTubessa minulla onkin jo kanava, voisin ehkä keskittyä siihenkin enemmän.”

”Tulevaisuudessa olisi myös mahtavaa päästä suunnittelemaan oma vaatemallisto tai mahdollisesti kosmetiikkatuotteita!"

Parhaiten erottuu aitoudella

Bloggaaminen ja vaikuttajatyö kasvattavat suosiotaan jatkuvasti, ja bloggaus on muuttanut muotoaan: kirjoittamisen lisäksi on mahdollista pitää myös esimerkiksi vlogia. Vaikuttajat taas voivat toimia millä sosiaalisen median kanavalla tahansa.

Moni itsensä hyväksi esiintyjäksi kokeva ja kirjoittamisesta nauttiva on kiinnostunut vaikuttajaskeneen lähtemisestä, mutta saattaa epäillä sitä juuri kilpailun vuoksi. Janina huomauttaa, että työssä voi menestyä rehellisyydellä ja aitoudella; nämä välittyvät myös lukijoille ja muille seuraajille.

”Kun tekee omaa juttuaan ja on oma itsensä, se kyllä huomataan ja se vetää puoleensa. Autenttisuus kiinnostaa niin seuraajia kuin yhteistyötahoja!”

Janinan kolme vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle

1. Tee täysillä omaa juttuasi ja usko itseesi
2. Ulkoista omaa tekemistä – kaikkea ei tarvitse eikä aina voikaan tehdä itse
3. Kontaktoi ahkerasti yhteistyötahoja ja ole muutenkin aktiivinen – silloin tiedät, että olet itse ainakin yrittänyt parhaasi!

Kurkkaa Janinan sometilit ja blogi!

Lue myös

Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

Jäitkö ilman kesätöitä? Näin työllistät itsesi kesällä kevytyrittäjänä

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä, haluamme kuulla sinun tarinasi!

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Voit tutustua yrittäjätarinoihimme täällä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

  UKKO.fi haluaa tukea suomalaista viihde- ja elokuva-alaa, ja olimmekin 15.9. vietetyn Jussi-gaalan yhteistyökumppani. Nostamme syyskuun aikana myös esiin erilaisten viihdealan yrittäjien tarinoita! Oululainen Iikka päätyi kaverinsa kautta elokuvajärjestäjän työhön ja huomasi sopivansa alalle hyvin. Nyt hän tekee työtä päätoimisena kevytyrittäjänä elokuvien, tv-sarjojen ja tv-mainosten järjestäjänä. Iikka aloitti uransa toimittuaan ensin muutamia vuosia mainostuotannossa assistenttina. Vähitellen projekteja alkoi tulla tasaisemmin ja…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat YouTuben avulla täysipäiväiseksi yrittäjäksi – Kuukauden yrittäjä Eetu Pesonen

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Eetu Pesonen, netissä tuttavallisemmin eeddspeaks. Tuotan sisältöä Youtubeen ja muihin sosiaalisen median kanaviin. Jaan elämääni, arkeani, ajatuksiani ja kokemuksiani yli 300 000 seuraajalle Youtubessa jo kahdeksatta vuotta. Olen vuosien saatossa rakentanut eeddspeaks brändiäni siihen pisteeseen, että voin täysipäiväisesti elättää itseni sen avulla. Toteutan paljon kaupallisia yhteistöitä eli mainossisältöjen tuottamista kanavissani sekä puhujaesiintymisiä erilaisissa tapahtumissa.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Musiikkialan ammattilainen Paula toi showmuskarin Suomeen

  Etnomusikologiaa opiskellut Paula Anttila palasi muutama vuosi sitten Suomeen yli 16 vuoden tauon jälkeen. Paulan matka kauas pois kotoa alkoi jazzlaulun opinnoilla New Yorkissa, mutta ulkomailla vietettyihin vuosiin kuului paljon työn tekoa sekä musiikin parissa että muissa hommissa. Kipinä muskarityöhön syttyi New Yorkissa New Yorkissa asuessaan Paula työskenteli muun muassa ravintola- ja IT-alalla, mutta ennen kaikkea monessa eri tehtävässä musiikkialalla.…

  Lue lisää