Aina kannattaa yrittää

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

ukko.fi-perustajat

UKKO.fi oli vain yksi baarissa keksitty idea muiden joukossa. Ja sellaiseksi se olisi jäänytkin, jos emme olisi yrittäneet.

Sinä iltana kuppilan pöydässä olimme vain me: Olli, Marko, Antti ja noh, Ukko tietenkin. Jos olisimme nähneet tulevaisuuteen, niin kaverimme Ukko ei ehkä olisi suostunut antamaan omaa nimeään yrityksen käyttöön.

Siinä illassa ei varsinaisesti ollut taikapölyä. Ollia, Markoa, Ukkoa ja Anttia kyllästytti vain loputtomiin, miten vaikeaa oli ostaa freelancereiden työtä. Meillä oli ongelma ja yritimme yhdessä ratkaista sen. Meitä viisaammat onneksi kertoivat, että mitään menestymisen mahdollisuuksia ideallemme ei ole.

Niinpä luovutimme, joimme kaljat loppuun ja lähdimme kotiin. Se olisikin ollut se tavallinen tarina.

Mutta sen sijaan päätimme yrittää, koska aina kannattaa yrittää.

Yrittäjänä onnistuminen ei tarkoita sitä, että valloitat koko maailman. Se ei tarkoita myöskään sitä, että sijoittaja antaa sinulle miljoonarahoituksen. Yrittäjänä onnistuminen on sitä, että voit tehdä jotakin, millä on sinulle itsellesi merkitystä. Jotakin, mistä voit tuntea olosi hyväksi.

 

Itsenäisten yrittäjien kunnianpalautus

Suomessa puhutaan liian vähän niistä yrittäjistä, jotka elättävät omalla työllään itsensä ja perheensä. Liian vähän puhutaan tavallisista remonttireiskoista ja kampaajista. Tai yrittäjiksi ryhtyvistä eläkeläisistä, jotka suostuvat antamaan asiantuntemustaan nuoremmilleen, jotta heillä on mahdollisuus onnistua. Meidän tulisi puhua niistä ihmisistä, jotka pitävät Suomen pyörimässä joka päivä. Yli puolet yrittäjistä on yksinyrittäjiä.

Supercellit ja muut suuret teknologiayhtiöt ovat tärkeitä, mutta ne eivät koskaan tule palkkaamaan tuhansia ihmisiä. Sen sijaan meillä on satojatuhansia itsenäisiä yrittäjiä, kevytyrittäjiä ja toiminimiyrittäjiä. Heihin meidän pitäisi laittaa toivomme. He voivat taata meille hyvän tulevaisuuden.

Yrittänyttä ei tunnetusti laiteta. Jo pelkästään sana yrittää, pitää sisällään ajatuksen siitä, että jotain uutta lähdetään kokeilemaan ja onnistumiseen pyritään. Se ei tarkoita, että kaikki menisi aina mutkattomasti ja täysin vaivatta, mutta nykyisin yrittäjyyden muotoja on niin monenlaisia, että mahdollisimman helppo aloitus on jo olemassa jokaiselle, joka vain uskaltaa lähteä matkaan.

Yrittäjyys ei ole statuksesta kiinni

Eikä yrittäjämäinen asenne ole kiinni Y-tunnuksesta tai statuksesta. Ihan samalla lailla kannattaa yrittää isoissa korporaatioissa tai virastoissa. Muutoksen tekeminen näissä paikoissa voi olla vielä vaikeampaa, koska isot laivat kääntyvät tunnetusti hitaasti.

Meidän tulisikin nostaa yhä enemmän esille sellaisia työntekijöitä, jotka kehittävät sairaanhoitoon tehokkaampia ajanvarausjärjestelmiä tai muuttavat korporaatioita eettisemmiksi tai ketterimmiksi. He ottavat samanlaisen riskin kuin yrittäjät; he tuovat omat ideansa muiden arvosteltavaksi ja muuttavat maailmaa päivä päivältä paremmaksi. Ilman tällaisia ihmisiä olisimme yhä meressä lilluvia limapalleroita, ja onhan sellaisia vieläkin meret täynnä. He ovat niitä, jotka haluavat vain katsoa hymähdellen vieressä, kun yrittäjä kohtaa taas uuden vastoinkäymisen.

Antaa näiden palleroiden lillua omassa rauhassaan. Me keskitymme yrittämään.

UKKO.fi ei ollut taivaalta tullut ilmestys, jonka menestykseen olisimme luottaneet. Mutta jostain syystä se sattui toimimaan huomattavasti paremmin kuin ne kymmenet muut ideat, joita olimme aiemmin kokeilleet. Epäonnistumisia oli taustalla jo useita ja niistä olimme oppineet, mitä ei ainakaan kannattanut tehdä. Nyt pystyimme luotsaamaan palvelun, josta oli aidosti hyötyä asiakkaillemme.

Ukko ja Antti koodasivat järjestelmän, Marko toimitusjohtajana laittoi yrityksen ryhdikkääseen kuntoon ja Olli hankki asiakkaita hakukoneista. Jos olisimme luovuttaneet ensimmäiseen epäonnistumiseen, tai jos olisimme kuunnelleet itseämme viisaampia, ei Suomessa olisi tällä hetkellä kevytyrittäjiä. Nyt meitä on yli 100 000. Koskaan ei voi tietää kuinka suuriin asioihin yrittäminen voi johtaa.

Ja me olemme vasta alussa.

Nyt UKKO.fi tarjoaa palveluita myös toiminimiyrittäjille ja lanseeraa Yrittäjyyskoulun. Katsotaan kuinka monta satatuhatta itsenäistä yrittäjää luottaa meihin seuraavan kahdeksan vuoden päästä.

Me haluamme sanoa kovaan ääneen, että aina kannattaa yrittää. Sen vuoksi olemme valinneet tämän lauseen myös yrityksemme viralliseksi tunnukseksi. Se on myöstunnuslause, johon kaikki työntekijämme ja asiakkaamme voivat samaistua ja sitoutua.

Me yritämme aina, oli vastassa sitten byrokratian vuoria tai kaiken päälaelleen pistäviä pandemioita. Me emme anna periksi, me olemme itsenäisiä yrittäjiä, me olemme UKKO.fi.

Koska aina kannattaa yrittää.

Juttu on julkaistu ensi kerran 11.2.2021.

Lue myös

Näin tuhlasimme 10 000 euroa Twitter-mainontaan

Sisäinen yrittäjyys on asenne, joka saa yrityksen kukoistamaan

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Haluatko aloittaa kevytyrittäjänä?

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Vieraskynä: Jos haluu saada, niin on pakko antaa

  Tärkein asia verkostoitumisessa on antaminen. Tässä postauksessa kerron, mitä verkostoituessa kannattaa antaa. Kun tapaat uuden ihmisen, keskity ensin tekemään hänelle palvelus. Älä ala heti myymään tai puhumaan itsestäsi kuten 90 % yrittäjistä tekee. Antamalla ensin tutustut paremmin, luot luottamusta ja löydät myöhemmin upeita mahdollisuuksia. Verkostoitumisessa kannattaa kärsivällinen “pitkän hännän strategia” eli lisämyynti tulee myöhemmin eikä heti ensimmäisessä kohtaamisessa. Mitä jos…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Mistä löytää inspiraatiota?

  Välillä on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu harmaalta, eikä mikään inspiroi. Hommia on kuitenkin saatava edistettyä. Mikä silloin neuvoksi? Miten löytää inspiraatiota ja motivaatiota tekemiseen? Monesti itselläkin tulee eteen hetkiä, jolloin kauan kaivattu rauha, hiljaisuus ja aika keskittymiselle löytyy eli olisi oivallinen hetki tehdä esimerkiksi keskittymistä vaativaa kirjoittamistyötä. Kuitenkin juuri silloin paperille (tai näytölle) ei muodostu järkeviä lauseita eikä päässä ole…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

  YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

  Lue lisää