Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Aloittavan yrittäjän muistilista – 14 tärkeää pointtia

aloittavan-yrittajan-muistilista

Harkitsetko uuden yrityksen perustamista? Uuden yrityksen perustaminen on jännittävää, mutta myös työläistä. Alussa tarvitaan paljon aikaa ja energiaa erinäisten asioiden ja byrokratian selvittämiseen. Laadimme näistä asioista muistilistan, jotta sinä pääsisit aloittavana yrittäjänä helposti alkuun!

1. Liikeidea on kaiken perusta

Uuden yrityksen perustaminen vaatii tarkkaan mietittyä suunnitelmaa, jossa oma liikeidea ja osaaminen pääsevät kriittiseen tarkasteluun. Liikeidean tulisi kertoa mitä ja miten yritys myy ja kenelle myydään; lisäksi kannattaa pohtia, ratkaiseeko liikeidea jonkin olemassa olevan ongelman. Liikeidea voi syntyä esimerkiksi harrastuksesta, koulutuksesta tai palavasta mielenkiinnosta johonkin tiettyyn asiaan.

Voit testata liikeideaasi käytännössä ilman yrityksen perustamista UKKO Kevytyrittäjä -palvelun kautta.

Olemme laatineet myös alkavan yrittäjän sanaston, josta voit lukea tarkemmin, mitä tarkoittaa esimerkiksi liikevaihto tai liikevoitto.

2. Laadi liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmalla taas tarkoitetaan yrityksen strategista tarinaa. Sen tarkoitus on auttaa jäsentämään yritystoimintaan liittyviä vastuutehtäviä, ja se toimii myös eräänlaisena käsikirjana yrittäjälle eteenpäin mentäessä. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei ole välttämätöntä, mutta huolellisesti laadittuna se auttaa yritystoiminnan riskien minimoinnissa ja voittojen maksimoinnissa. Siksi suunnitelman tekemistä suositellaan.

Tärkeää on myös pohtia, oletko todella valmis lähtemään yrittäjäksi ja onko liikeideasi oikeasti kannattava. Liikeidean kannattavuus on tärkeä tekijä esimerkiksi pankkilainan saamisessa.

Yrittäjän muistilista auttaa yritystoiminnan aloittamisessa.

3. Laske liiketoiminnan kulut

Rahoitusta hakiessa pankit saattavat kysellä, minkälaisia kuluja yritykselläsi on. Tarvitsetko esimerkiksi lisenssejä yritystoiminnan pyörittämiseen? Tai suunnitteleeko yrityksesi jotain tuotetta tai palvelua? Selvitä nämä ennen kuin siirryt miettimään rahoitusta.

4. Mieti rahoituksen tarvetta

Yrittäjyyden alkuvaiheessa täytyy huomioida myös rahoituksen tarve. Kuinka paljon on omaa pääomaa ja tarvitseeko vieras pääomaa ottaa kuinka paljon? Vieras pääoma on siis lainarahaa, joka tulee maksaa takaisin jossain vaiheessa takaisin. Puolestaan oma pääoma on yksi osa yrityksen omaisuudesta, jota ei ole tarkoitus maksaa takaisin.

Useimmiten pankki on yritysten ensimmäinen vaihtoehto, mutta eteen saattaa tulla myös tilanteita, jolloin voi joutua hankkimaan rahoitusta muistakin lähteistä. Aloitteleva yritys voi hakea Finnveran kautta rahoitusta joko lainarahana tai takauksena pankista saatavalle lainalle.

Lisäksi rahoitusta voi hankkia joukkorahoituksen kautta, pääomasijoittajilta, Business Finlandilta ja ELY-keskuksilta.

5. Starttiraha

Starttiraha on valtion myöntämä tuki uudelle päätoimiselle yrittäjälle, jonka tarkoitus on tukea alkavaa yritystoimintaa, kun yritys ei vielä tuota voittoa. Starttirahan määrä kuukaudessa on 33,78 euroa (2021).

Kannattaa olla ajoissa starttirahan hakemisessa, sillä tukea ei myönnetä, jos liiketoimintasi on aloitettu ennen kuin TE-toimisto on ehtinyt käsitellä hakemuksen.

Lue lisää: Starttirahan hakeminen – Vältä yleisimmät virheet!

Starttiraha on hyödyllinen yritystoiminnan aloittamisessa.

6. Budjetointi

Kun tiedät yrityksesi kulut ja arviolta paljonko tulet tienaamaan, voit alkaa laatimaan budjettia yrityksellesi. Ensiksi sinun tulisi laskea paljonko uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen maksaa, jonka jälkeen voit ryhtyä tekemään markkinointisuunnitelmaa.

Budjetin avulla sinulla on kokoaika selkeä tieto siitä, paljonko rahaa tulee kulloinkin olla kassassa. Tämä tieto helpottaa suunnittelemaan millaisia taloudellisia menoja kannattaa tehdä missäkin vaiheessa.

7. Laadi markkinointisuunnitelma

Budjetin laatimisen jälkeen olet valmis tekemään markkinointisuunnitelman. Markkinointisuunnitelma on tärkeä työkalu yrittäjälle, jolla hän voi varmistua siitä, että markkinointitoimenpiteet ovat tehokkaita ja oikealle kohderyhmälle suunnattuja.

Suunnitelman ei tarvitse olla välttämättä kovinkaan pitkä, mutta siinä tulisi olla ainakin seuraavat asiat: aikataulut, vastuualueet, tietoa markkinoista ja kilpailijoista sekä suunnitellut toimenpiteet ja tavoitteet.

8. Yritysmuodon valinta

Ota selvää, mikä yritysmuodoista olisi juuri sinulle paras. Vaihtoehtoina ovat toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta.

Yritysmuodon valinnassa kannattaa pohtia, oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun toisen kanssa. Lisäksi valinnassa vaikuttaa myös esimerkiksi pääoman tarve, toiminnan laajuus, rahoittajat sekä verotus. Vertailemalla vaihtoehtoja keskenään, löydät itsellesi oikean yritysmuodon. Yritysmuotoa voi tarvittaessa myös muuttaa jälkikäteen.

Oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun kanssa?

9. Verotus

On erittäin tärkeää olla perillä verotuksesta, sillä eri yritysmuotojen välillä verotus vaihtelee. Mitkä alv-kannat koskettavat juuri sinun yritystoimintaasi ja koskeeko ennakkovero sinua vaiko ei? Nämä kannattaa ainakin ensiksi selvittää.

Toiminimiyrittäjää verotetaan pääasiassa yrittäjän henkilökohtaisena tulona. Tämä on kuitenkin täysin eri asia, kuin esimerkiksi perinteisen palkansaajan verotus. Toiminimen perustamisilmoituksen yhteydessä voi myös samalla ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisävelvollisten rekisteriin.

”Milloin sitten yrittäjä on alv-velvollinen?” Kun myynti jää alle 15 000 euron vuodessa, voi yrittäjä myydä verottomasti tuotteita tai palveluita. Mikäli taas myynti ylittyy yli 15 000 euron, on silloin liityttävä arvonlisävelvollisten rekisteriin. Yrittäjä voi myös hakea alarajahuojennusta, jos liikevaihto ilman arvonlisäveroa on alle 30 000 euroa.

10. Luvat

Tietyillä toimialoilla saattaa tarvita erilaisia lupia liiketoimintaan. Esimerkiksi kalastus, alkoholin anniskelu ja lääkkeiden jakelu. Mikäli toimintasi on luvanvaraista, sinun tulee myös liittyä kaupparekisteriin. Varmista siis lupa-asiat kuntoon!

11. Vakuutukset

Yrittäjälle ainoa pakollinen vakuutus on YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus. Vakuutus on lisäksi osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Vakuutusmaksun yrittäjä vähentää joko omassa henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa. Vakuutusmaksu on kaikille samanhintainen ja sillä ei ole väliä mistä vakuutusyhtiöstä sen ottaa.

Lisäksi suosittelemme alkavaa yrittäjää ottamaan tapaturmavakuutuksen, joka luo turvaa tapaturmien varalta. Tapaturmavakuutus on myös verovähennyskelpoinen.

Hoida vakuutukset ja muut talousasiat kuntoon.

Muut vakuutukset kannattaa arvioida yrityksesi tarpeiden ja riskien mukaan. Vakuutusyhtiöiltä saat tarkempia tietoja yritykseesi tarvittavista vakuutuksista. Heiltä kannattaa myös pyytää tarjouksia.

Lue lisää: Toiminimiyrittäjän vakuutukset – mitä vakuutuksia tarvitsee olla?

12. Talousasioiden hoitaminen

Kun perustat yrityksen, tulee sinun myös huolehtia lakisääteisistä velvoitteista, kuten yrityksesi kirjanpidosta. Kirjanpidon tekemiseen on monia vaihtoehtoja: voit ottaa käyttöösi verkossa toimivan kirjanpito- ja laskutusohjelman, kuten esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys. Vaihtoehtoisesti voit myös hankkia itsellesi oman kirjanpitäjän, joka hoitaa nämä asiat. Helpoin ja edullisin vaihtoehto on kuitenkin käyttää verkossa toimivia nykyaikaisia ohjelmia.

13. Toimitilat

Työskenteletkö mieluummin kotona, yhteisissä työtiloissa vai tarvitsetko itsellesi oman toimiston? Omaa toimistoa valitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin tilan vuokra ja sijainti. Varmista myös, tarvitseeko toimistotilaan tehdä viranomaistarkistuksia.

14. Yrittäjän tukiverkostot

Yrittäjyyden ei tarvitse olla yksinäistä. Voit hyödyntää erilaisia yrittäjäverkostoja sekä oman alan yrittäjäyhdistyksiä, joista saat varmasti monenlaista apua ja vertaistukea. Käy myös erilaisissa verkostoitumistapahtumissa ja messuilla puhumassa yrityksestäsi sekä tutustumassa muihin yrittäjiin. Olet itse yrityksesi tärkein voimavara!

Lue lisää: Yrittäjän verkostoituminen – 5 hyödyllistä vinkkiä

Lue lisää

Aloittavan yrittäjän pahimmat virheet – vältä nämä!

Miten suojata yritysideasi ja yrityksesi nimi? Tuhti tietopaketti pienyrittäjän immateriaalioikeuksista

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen Mietitkö yrityksen perustamista?

  Kevytyrittäjyys on helpompi ja riskitön vaihtoehto itsensä työllistämiseen Ei yrityksen aloittamiseen ja pyörittämiseen liittyvää byrokratiaa ja paperivuoria. Päätä itse milloin työsi teet, kenelle ja mihin hintaan. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Saat palkkaa ja kerrytät eläkettä. Aloita toiminta jo tänään – liittyminen on ilmaista eikä velvoita mihinkään. Perehdy lisää yrittäjyyteen tähtäävään kevytyrittäjyyteen! Haluaisitko yrittäjäksi?…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Kaupparekisteri – Mikä se on ja kannattaako kaupparekisteriin ilmoittautuminen?

  Kaupparekisteri tulee vastaan ensi kertaa monelle yrityksen perustamisilmoitusta täyttäessä. Mikä on kaupparekisteri ja milloin kaupparekisteriin kannattaa ilmoittautua? Tässä kirjoituksessa esittelemme kaupparekisterin hyötyjä yrittäjälle sekä kerromme, miten kaupparekisteri ilmoitus tehdään. Mikä on kaupparekisteri? Kaupparekisteri on PRH:n eli Patentti- ja rekisterihallituksen hallinnoima julkinen rekisteri suomalaisista yrityksistä, joka on kulkenut 1800-luvun lopusta tähän päivään asti. Kaupparekisteri kattaa koko maan ja pitää sisällään kaikki elinkeinoharjoittajat…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Näillä ohjeilla budjetoinnin mestariksi

  Monesti pienyrittäjät tuntuvat ajattelevan, että budjetin tekeminen on hankalaa eikä sen laatiminen kannata. Pienyrittäjän budjetointi Jättämällä budjetin tekemisen väliin on suuri riski siihen, että yrittäjä tuhlaa aikaansa ja rahojaan taloudellisesti tuottamattomaan toimintaan. Hyvin suunnitellulla toiminnalla yrittäjä taas voi saada parempaa tuottoa yritystoimintaan käyttämälleen ajalle ja vaivalle. Budjetoinnin ei tarvitse viedä tuhottoman paljoa aikaa, jos malttaa hieman lukea vinkkejä sen tekemiseksi.…

  Lue lisää