Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Aloittavan yrittäjän muistilista

yrittajan-muistilista

Harkitsetko uuden yrityksen perustamista? Uuden yrityksen perustaminen on yleensä jännittävää, mutta myös työläistä. Alussa tarvitaan paljon energiaa erilaisten asioiden ja byrokratian selvittämiseen. Laadimme muistilistan yrityksen perustamisesta, jotta sinä pääsisit alkavana yrittäjänä alkuun.

Liikeidea on kaiken perusta

Uuden yrityksen perustaminen vaatii tarkkaan mietittyä suunnitelmaa, jossa liikeideaa ja omaa osaamista tutkitaan. Liikeidean tulisi kertoa mitä yritys myy, miten ja kenelle myydään. Lisäksi kannattaa myös pohtia, ratkaiseeko liikeidea jonkin olemassa olevan ongelman. Voit myös testata liikeideaasi käytännössä ilman yrityksen perustamista UKKO.fi -palvelun kautta.

Liikeidea voi syntyä esimerkiksi harrastuksesta, koulutuksesta tai palavasta mielenkiinnosta johonkin tiettyyn asiaan.

Olemme laatineet myös alkavan yrittäjän sanaston, josta voit lukea tarkemmin, mikä on esimerkiksi liikevaihto tai liikevoitto.

Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmalla taas tarkoitetaan yrityksen strategista tarinaa. Sen tarkoitus on auttaa jäsentämään yritystoimintaan liittyviä vastuutehtäviä, ja se toimii myös eräänlaisena käsikirjana yrittäjälle eteenpäin mentäessä. Yrityksen perustaminen ei vaadi liiketoimintasuunnitelman laatimista, mutta se kuitenkin huolellisesti laadittuna auttaa minimoimaan yritystoiminnan riskejä sekä maksimoimaan voittoja. Tämän vuoksi on suositeltavaa laatia sellainen.

Tärkeää on myös pohtia, onko sinusta yrittäjäksi ja onko liikeideasi oikeasti kannattava. Liikeidean kannattavuus on tärkeä tekijä esimerkiksi pankkilainan saamisessa.

Liiketoiminnan kulut

Rahoitusta hakiessa pankit saattavat kysellä, minkälaisia kuluja yritykselläsi on. Tarvitsetko esimerkiksi lisenssejä yritystoiminnan pyörittämiseen? Tai suunnitteleeko yrityksesi jotain tuotetta tai palvelua? Selvitä nämä ennen kuin siirryt miettimään rahoitusta.

Rahoituksen tarve

Yrittäjyyden alkuvaiheessa täytyy huomioida myös rahoituksen tarve. Kuinka paljon on omaa pääomaa ja tarvitseeko vieras pääomaa ottaa kuinka paljon? Vieras pääoma on siis lainarahaa, joka tulee maksaa takaisin jossain vaiheessa takaisin. Puolestaan oma pääoma on yksi osa yrityksen omaisuudesta, jota ei ole tarkoitus maksaa takaisin.

Useimmiten pankki on yritysten ensimmäinen vaihtoehto, mutta eteen saattaa tulla myös tilanteita, jolloin voi joutua hankkimaan rahoitusta muistakin lähteistä. Aloitteleva yritys voi hakea Finnveran kautta rahoitusta joko lainarahana tai takauksena pankista saatavalle lainalle.

Lisäksi rahoitusta voi hankkia joukkorahoituksen kautta, pääomasijoittajilta, Business Finlandilta ja ELY-keskuksilta.

Starttiraha

Starttiraha on valtion myöntämä tuki uudelle päätoimiselle yrittäjälle, jonka tarkoitus on tukea alkavaa yritystoimintaa, kun yritys ei vielä tuota voittoa. Starttirahan määrä kuukaudessa on 33,78 euroa (2021).

Kannattaa olla ajoissa starttirahan hakemisessa, sillä tukea ei myönnetä, jos liiketoimintasi on aloitettu ennen kuin TE-toimisto on ehtinyt käsitellä hakemuksen.

Lue lisää starttirahasta Yrittäjyyskoulustamme.

Budjetointi

Kun tiedät yrityksesi kulut ja arviolta paljonko tulet tienaamaan, voit alkaa laatimaan budjettia yrityksellesi. Ensiksi sinun tulisi laskea paljonko uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen maksaa, jonka jälkeen voit ryhtyä tekemään markkinointisuunnitelmaa. Budjetin avulla sinulla on kokoaika selkeä tieto siitä, paljonko rahaa tulee kulloinkin olla kassassa. Tämä tieto helpottaa suunnittelemaan millaisia taloudellisia menoja kannattaa tehdä missäkin vaiheessa.

Markkinointisuunnitelma

Budjetin laatimisen jälkeen olet valmis tekemään markkinointisuunnitelman. Markkinointisuunnitelma on tärkeä työkalu yrittäjälle, jolla hän voi varmistua siitä, että markkinointitoimenpiteet ovat tehokkaita ja oikealle kohderyhmälle suunnattuja. Suunnitelman ei tarvitse olla välttämättä kovinkaan pitkä, mutta siinä tulisi olla ainakin seuraavat asiat: aikataulut, vastuualueet, tietoa markkinoista ja kilpailijoista sekä suunnitellut toimenpiteet ja tavoitteet.

Yritysmuodon valinta

Ota selvää, mikä yritysmuodoista olisi juuri sinulle paras. Vaihtoehtoina ovat toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta.

Yritysmuodon valinnassa kannattaa pohtia, oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun toisen kanssa. Lisäksi valinnassa vaikuttaa myös esimerkiksi pääoman tarve, toiminnan laajuus, rahoittajat sekä verotus. Vertailemalla vaihtoehtoja keskenään, löydät itsellesi oikean yritysmuodon. Yritysmuotoa voi tarvittaessa myös muuttaa jälkikäteen.

Verotus

On erittäin tärkeää olla perillä verotuksesta, sillä eri yritysmuotojen välillä verotus vaihtelee. Mitkä alv-kannat koskettavat juuri sinun yritystoimintaasi ja koskeeko ennakkovero sinua vaiko ei? Nämä kannattaa ainakin ensiksi selvittää.

Toiminimiyrittäjää verotetaan pääasiassa yrittäjän henkilökohtaisena tulona. Tämä on kuitenkin täysin eri asia, kuin esimerkiksi perinteisen palkansaajan verotus. Toiminimen perustamisilmoituksen yhteydessä voi myös samalla ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisävelvollisten rekisteriin.

”Milloin sitten yrittäjä on alv-velvollinen?” Kun myynti jää alle 15 000 euron vuodessa, voi yrittäjä myydä verottomasti tuotteita tai palveluita. Mikäli taas myynti ylittyy yli 15 000 euron, on silloin liityttävä arvonlisävelvollisten rekisteriin. Yrittäjä voi myös hakea alarajahuojennusta, jos liikevaihto ilman arvonlisäveroa on alle 30 000 euroa.

Luvat

Tietyillä toimialoilla saattaa tarvita erilaisia lupia liiketoimintaan. Esimerkiksi kalastus, alkoholin anniskelu ja lääkkeiden jakelu. Mikäli toimintasi on luvanvaraista, sinun tulee myös liittyä kaupparekisteriin. Varmista siis lupa-asiat kuntoon!

Vakuutukset

Yrittäjälle ainoa pakollinen vakuutus on YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus. Vakuutus on lisäksi osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Vakuutusmaksun yrittäjä vähentää joko omassa henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa. Vakuutusmaksu on kaikille samanhintainen ja sillä ei ole väliä mistä vakuutusyhtiöstä sen ottaa.

Lisäksi suosittelemme alkavaa yrittäjää ottamaan tapaturmavakuutuksen, joka luo turvaa tapaturmien varalta. Tapaturmavakuutus on myös verovähennyskelpoinen.

Muut vakuutukset kannattaa arvioida yrityksesi tarpeiden ja riskien mukaan. Vakuutusyhtiöiltä saat tarkempia tietoja yritykseesi tarvittavista vakuutuksista. Heiltä kannattaa myös pyytää tarjouksia.

Talousasioiden hoitaminen

Kun perustat yrityksen, tulee sinun myös huolehtia lakisääteisistä velvoitteista, kuten yrityksesi kirjanpidosta. Kirjanpidon tekemiseen on monia vaihtoehtoja: voit ottaa käyttöösi verkossa toimivan kirjanpito- ja laskutusohjelman, kuten esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys. Vaihtoehtoisesti voit myös hankkia itsellesi oman kirjanpitäjän, joka hoitaa nämä asiat. Helpoin ja edullisin vaihtoehto on kuitenkin käyttää verkossa toimivia nykyaikaisia ohjelmia.

Toimitilat

Työskenteletkö mieluummin kotona, yhteisissä työtiloissa vai tarvitsetko itsellesi oman toimiston? Omaa toimistoa valitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin tilan vuokra ja sijainti. Varmista myös, tarvitseeko toimistotilaan tehdä viranomaistarkistuksia.

Yrittäjän tukiverkostot

Yrittäjyyden ei tarvitse olla yksinäistä. Voit hyödyntää erilaisia yrittäjäverkostoja sekä oman alan yrittäjäyhdistyksiä, joista saat varmasti monenlaista apua ja vertaistukea. Käy myös erilaisissa verkostoitumistapahtumissa ja messuilla puhumassa yrityksestäsi sekä tutustumassa muihin yrittäjiin. Olet itse yrityksesi tärkein voimavara!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen UKKO.fi tanssijalle

  Haaveiletko urasta tanssijana? Tee haaveesta totta. Taidokkaalle tanssijalle on myös Suomessa kysyntää, halusipa sitten estradille tai vaikka opettajaksi. Alalla työllistyminen vaatii kuitenkin usein freelancerina toimimista. Moni toimeksiantaja toivoo laskuttamista, mutta  yrityksen perustaminen toiminnan alussa on aikaa vievää ja vaatii perehtymistä. Onneksi on myös kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa ilman omaa toiminimeä tai yritystä. Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Kevytyrittäjänä sinä…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Miksi valita juuri UKKO.fi laskutuspalveluksi?

  UKKO.fi on Suomen suosituin ja tarjonnaltaan kattavin laskutuspalvelu.   Jo yli 100 000 kevytyrittäjää laskuttaa töitä UKKO.fi:n kautta. Laskutuspalvelu mahdollistaa kevytyrittäjyyden eli yrittäjämäisen toiminnan perustamatta omaa yritystä. Kevytyrittäjä tekee työn, luo laskun ja saa palkkion tililleen, kun asiakas on maksanut laskun. Kevytyrittäjä voi keskittyä itse työntekoon kun laskutuspalvelu hoitaa kaiken byrokratian ja paperityön. UKKO.fi hoitaa puolestasi: Laskujen lähetyksen ja maksunvalvonnan…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Suorittaminen on yleinen trendi ja ympäriltä opittu asia – vapautuessamme siitä yrityksemme alkavat kukoistaa

  Jokainen yrittäjä haluaa luonnollisesti yrityksensä menestyvän mahdollisimman hyvin, joten omalle yritykselle annetaan paljon huomiota, aikaa ja omaa panosta. Työn touhussa kuitenkin oma jaksaminen ja hyvinvointi saattavat usein unohtua, tai ne koetaan toisarvoisena. Kun on paljon tehtävää ja tunnollinen yrittäjä haluaa tehdä kaiken vielä mahdollisimman hyvin, ei aina huomatakaan, mikä todellinen jaksamisen tila itsellä onkaan, tai mitä töiden vastapainoksi kaivattaisiin. Jutellessani…

  Lue lisää