Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Estävätkö järjenvastaiset pelot sinua yrittämästä? Tämä yksi Linkedin-päivitys kiteytti asiasta kaiken olennaisen

Ukko_Henkilot_0966

Sanotaan se suoraan: yrittäjäksi lähteminen jännittää ja joskus jopa pelottaa. Mutta entä jos pelko perustuukin täysin järjenvastaisiin pilareihin? Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kirjoittaa blogissaan Linkedin-päivityksestä, joka sai pohtimaan yrittäjyyden aloittamisen lähtökohtia.

Kirjoittaja oli nimeltään James Blake.

Käännän seuraavaksi vapaamuotoisesti hänen viestinsä, joka oli tiivis postaus hänen omalla Linkedin-seinällään.

”Kun valmistut yliopistosta 40 000 euroa velkaantuneena, ihmiset taputtavat ja iloitsevat kanssasi”, Blake kirjoitti.

Pitää täysin paikkansa. Yliopistosta valmistuminen on tietenkin aina juhlan paikka, mutta moiseen saavutukseen päästäkseen moni meistä on joutunut hakemaan tuhdin opintolainan pankista. Tätä juhlapäivänä harvemmin ajatellaan, kun ruusut tuoksuvat ja skumppapullot poksuvat – tai jos ajatellaan, asiaa harvemmin kyseenalaistetaan tai kritisoidaan. Kyllähän opintolainan voi aina maksaa takaisin sitten kun työelämä vie heti mennessään?

”Menet naimisiin ja tuhlaat 5000-50 000 euroa tuhatta yhteen ainokaiseen päivään. Ihmiset taputtavat ja iloitsevat kanssasi”, Blake jatkaa.

Tämän jälkeen hän kirjoittaa vielä ensiasunnon hankkimisesta ja auton ostamisesta. Jälleen on mentävä pankkiin ja otettava lisää lainaa. Mutta lopputulos on aina sama. Ystäväpiirisi hurraa saavutuksiasi, vaikka olet vuosien varrella ottanut niskoillesi jo satojentuhansien velat.

Sitten koittaa se päivä, kun kerrot näille samoille ihmisille ryhtyväsi yrittäjäksi. Liiketoiminnan käynnistämiseksi joudut käyttämään muutaman tonnin omaa rahaa.

Mitä nämä samat ihmiset silloin sanovat?

”Oletko aivan varma?”
”Mitä jos se ei toimikaan?”
”Saatko rahasi jossain vaiheessa takaisin?”
”Mitä jos sinulle nauretaan?”
”Tiedän muuten paikan, jossa on rekry auki.”
”Tulee olemaan vaikeaa saada ihmisten tuki taaksesi.”

Jotkut näistä ihmisistä tuovat esiin kaikki ne negatiiviset puolet, joita yrittämiseesi liittyy. Jotkut eivät edes yritä esittää tukevasi sinua yrittämisen polulla, vaan he ostavat palvelunsa jostain muualta.

Tarina ei kerro, kirjoittiko Blake päivityksensä täysin itse vai kopioiko hän sen jostain muualta. Oli asia miten tahansa, viestin sanoma on kuitenkin jakamisen arvoinen kaikille niille yrittäjyydestä haaveileville, joilla puntti vähän tutisee. Kysymys kuuluu, tutiseeko se syystä?

Suuri osa yrittäjistä ja yrittäjyyttä harkitsevista on jossain vaiheessa polkua kysynyt itseltään seuraavat kysymykset:

”Osaanko varmasti kaiken?”
"Osaanko olla oma pomoni?"
"Kestänkö muutoksia?"
"Mitä jos epäonnistunkin?"
"Mitä jos joku varastaa ideani?"
"Olenko tarpeeksi itseohjautuva ja kurinalainen?"
"Poltanko itseni loppuun?"
"Riittäävätkö rahat?"
"Entä jos asiakkaita ei tulekaan?"

Moni upea tarina on kuitenkin saanut alkunsa siitä, että lopulta uskallettiin ylittää kynnys yrittämisen aloittamisen suhteen.

Ja tiesitkö muuten, että viisaammat kehottivat keskittymään täysin muihin asioihin silloin, kun eräät Antti, Olli, Ukko ja Marko esittelivät uutta baarissa keksimäänsä yritysideaansa. Onneksi he eivät kuunnelleet viisaampiaan, vaan lähtivät rohkeasti yrittämään.

Ilman tuota yrittämistä UKKO.fi ei olisi koskaan syntynyt!

Lue koko UKKO.fi-yrityksen tarina tästä: Aina kannattaa yrittää.

Lue myös

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Satu Nisu jätti vakityönsä ja aloitti erehdyksessä väärät opinnot – nyt hän valloittaa maailmaa uniikeilla tekstiileillään

Yritteliään Joonas Kukkosen ja unelman välissä on vain 10 000 euroa – ”olisi sääli jättää matka kesken näin lähellä määränpäätä”

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Miten suojata yritysideasi ja yrityksesi nimi? Tuhti tietopaketti pienyrittäjän immateriaalioikeuksista

    Patentti, hyödyllisyysmalli, tekijänoikeus? Sinulla on hyvä idea siitä, millaista tuotetta tai palvelua yrityksesi tulee myymään. Olet ylpeä ideastasi, sillä olit ensimmäinen, joka sen keksi. Haluat varmistaa, ettei kukaan yritä kopioida uniikkia ideaasi – siihen saat vinkit tästä artikkelista!  Vaikka yrityksesi olisi pieni ja toimintasi vasta alkutaipaleella, on omat ideat ja innovaatiot hyvä suojata. Sinulla voi olla idea, ajatus tai tuote,…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Freelancer! Yrittäjäksi voit ryhtyä myös UKKO.fi:n kautta

    Freelancer tarkoittaa henkilöä, joka työllistää itse itsensä sen sijaan, että työskentelisi yrityksen palkkalistoilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten helppoa on alkaa kevytyrittäjäksi sekä annamme muutaman vinkin oman freelancer-uran aloittamiseen. Oletko haaveillut vaihtavasi alaa? Tai ehkäpä mielessä siintää ajatus harrastuksesta työnä? Tekisikö mieli ansaita hieman extraa töiden ohella? Jos mietit että voitko juuri sinä alkaa tekemään freelancerin töitä, niin vastaus on ehdottomasti kyllä!…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Työosuuskunta vai laskutusosuuskunta

    Työosuuskuntaa voidaan luonnehtia sellaiseksi yhteisyritykseksi, jonka tarkoituksena on luoda ja ylläpitää työpaikkoja omistajilleen, eli työntekijöilleen. Yleensä se myös markkinoi jäsentensä tekemää työtä ja heidän tarjoamiaan palveluita. Huomaathan, että UKKO.fi-palvelu ei ole työosuuskunta. UKKO.fi tarjoaa vaihtoehdon, jossa työsuoritteet voi laskuttaa helposti verkkopalvelun kautta ilman, että tarvitsee perustaa omaa yritystä. UKKO.fi:n käyttäjät rekisteröityvät palvelun käyttäjäksi. UKKO.fi-palvelun tarjoaa UKKO Yrittäjyyspalvelut Oy niminen yritys,…

    Lue lisää