Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Jäitkö ilman kesätöitä? Näin työllistät itsesi kesällä kevytyrittäjänä

kesatyö-yrittajana-kansi

Kesän lähestyessä monen nuoren ja opiskelijan mielessä on kesätyön metsästys. Kesätyöpaikat kuitenkin jaetaan nopeasti, eikä kaikille halukkaille löydy kesäksi töitä. Jos kesätyöpaikka jäi tänä vuonna saamatta, kannattaa pistää oma yritteliäisyys hyötykäyttöön ja kokeilla itsensä työllistämistä kevytyrittäjänä.

Kesätyö on nuorelle ja opiskelijalle tapa kerryttää arvokasta työkokemusta sekä säästöjä tulevan opiskeluvuoden varalle. Kesäksi työllistyminen on tärkeää ja palkitsevaa. Rahan ja kokemuksen lisäksi se antaa tervetulleen tauon opintoihin, kun pääsee puuhaamaan muutaman kuukauden jotain ihan erilaista kuin koulunpenkissä puurtaminen.

Parhaimmillaan kesätyö antaa uutta energiaa jatkaa syksyllä opintoja uudella voimalla, motivoi tavoittelemaan omia päämääriä ja tuo mukanaan hyviä suosittelijoita seuraavien työpaikkojen hakemiseen. Osa kesätyöpaikoista poikii myös osa-aikaisen työn opintojen rinnalle.

Kesätyö yrittäjänä. Jäätelömyyjä.

Jos kesätyöpaikkaa ei löydy, voi sellaisen keksiä myös itse

Kesätyöt ovat usein kiven alla ja etenkin nyt koronapandemian aikana moni yritys on joutunut vähentämään myös tarjoamiaan kesätyöpaikkoja. Jos kesätyöpaikkaa ei tahdo löytyä, ei toivo kesän toimeentulosta ole vielä menetetty, vaan kesätyön voi keksiä myös omasta päästään ja laskuttaa asiakkaitaan kevytyrittäjänä.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa yrittäjämäistä työskentelyä ilman omaa yritystä. Yrittäjyys ei ole sidoksissa y-tunnukseen, vaan lähtee omasta halusta tehdä töitä ja tienata oma toimeentulonsa.

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen vaikka vain kesän ajaksi on helppoa. Esimerkiksi UKKO-palvelun käytön voi aloittaa parissa minuutissa luomalla tunnukset palveluun. Kun kesän työt on tehty, voi UKKO-palvelua käyttää keikkatöiden laskuttamiseen tai jättää sen odottamaan taas seuraavan kesän laskutettavia töitä.

Kun olet rekisteröitynyt palveluun on sinun enää sovittava hinta asiakkaasi kanssa. Laskutusta varten tarvitset asiakkaalta hänen laskutusosoitteensa ja yhteystietonsa. UKKO-palvelusta voit lähettää laskun asiakkaan sähköpostiin tai kotiosoitteseen, tai jos asiakkaanasi on yritys, myös verkkolaskuna. Muista vielä lisätä verokorttisi, ettet joudu maksamaan kuuttakymmentä prosenttia veroja kesätienesteistäsi – ja olet valmis työllistämään itsesi!

Kesätyö kevytyrittäjänä. Nainen tietokoneen kanssa.

Huomaa myös, että jos teet töitä, joiden kustannukset asiakkaasi voi vähentää verotuksessaan kotitalousvähennyksenä – esimerkiksi lastenhoitoa, kotisiivousta, nurmikon leikkausta tai rännien puhdistusta – voit muistuttaa asiakastasi mahdollisuudesta. Tämä voi tuoda sinulle lisää työkeikkoja, kun asiakkaasi muistavat merkittävän veroetunsa. Lue tästä tarkemmin kotitalousvähennyksestä.

Ideoita itsensä työllistämiseen

Mitä kevytyrittäjänä voisi sitten kesällä tehdä? Oikeastaan ihan mitä vain! Tässäpä listattuna joitain ideoita, miten nuori, opiskelija tai muu kesätöitä etsivä voi työllistää itsensä – voit valita yhden työn, jota tarjoat monelle asiakkaalle tai yhdistellä erilaisista töistä itsellesi vaihtelevan kesäohjelman:

1. Kodin kunnossapito ja muut kotityöt

Monet omakoti- tai rivitalon askereet ovat sellaisia töitä, joita lähes kuka vain voi tehdä ja joihin et tarvitse erityistä ammattitaitoa tai koulutusta. Lisäksi niiden hoitaminen voi olla kodinomistajalle aikaavievää ja raskasta ja moni on valmis maksamaan siitä, että joku yritteliäs ja reipas apulainen hoitaa ne pientä maksua vastaan.

Tällaisia askareita voivat erityisesti kesäaikaan olla esimerkiksi nurmikon leikkaus, rännien puhdistus tai omakotitalon ulkoseinien, terassin tai aidan maalaus. Jos sinulta löytyy vähän viherpeukalon taipumusta, voit tarjota kiireiselle kodinomistajalle apua myös puutarhanhoidossa, esimerkiksi kukkien istuttamisessa keväällä, sekä istutusten siistimisessä ja hoidossa kesän mittaan.

Tällaiset omakoti- ja rivitalojen askareet voivat olla mukavaa vaihtelua opiskelijalle, joka on viettänyt pitkän talven hämärissä luentosaleissa ja kirjastoissa, ja moni askare käy jopa kuntoilusta – voit siis säästää myös kuntosalijäsenyyden hinnan ahkeroimalla naapuruston puutarhoissa!

Kesätyö kevytyrittäjänä. Hääkuvaaja.

2. Valokuvaus, kirjoittaminen tai sometyö

Pysyykö sinulla kamera kädessä? Kaikki oma osaaminen kannattaa hyödyntää kesäksi itseään työllistäessä. Jos sinulla on kamera ja osaat ottaa kohtuullisia kuvia, tarjoudu ikuistamaan naapurin taaperon tai koiranpennun kesäpuuhia tai kuvaamaan tuttujen valmistujaisia ja häitä.

Oletko taitava kirjoittamaan tai oletko guru Instagramin tai TikTokin maailmassa? Mieti, kenelle voisit tarjota erityisosaamistasi – onko paikkakunnallasi vaikkapa kampaamo, jolle voisit tarjoutua tekemään somepäivityksiä kesän ajan? Paikalliset yritykset voivat mielellään maksaa pieniä summia siitä, että joku nappaa someen kuvia heidän tuotteistaan tai kirjoittaa muutaman blogikirjoituksen kesän aikana. Keräämällä muutaman someasiakkaan, saat jo kerrytettyä kesäkassaasi mukavasti pienellä vaivalla.

3. Lastenhoito tai pienimuotoinen kerhotoiminta

Monella perheellisellä päänvaivaa aiheuttavat koulujen pitkät lomat vanhempien puurtaessa vielä töissä. Tässä onkin lapsirakkaalle opiskelijalle markkinarako: tarjoudu vahtimaan lapsia työpäivien ajan.

Jos naapurustossasi on paljon lapsiperheitä, voit tuplata tienestisi vahtimalla samalla kertaa vaikka parin perheen jälkikasvua ja keksimällä heille kesäistä tekemistä. Isomalla lapsiporukalla pihapelitkin ovat hauskempia ja voit keksiä lapsille aarteenetsintää ja muita aktiviteetteja, joiden avulla kesäpäivät kuluvat rattoisasti. Isompien lasten kanssa taas voit tehdä vaikkapa pyöräretkiä uimapaikoille tai luontoon etsimään mielenkiintoisia kasveja ja bongaamaan erilaisia eläimiä.

Kesätyö yrittäjänä. Koiranulkoiluttaja.

4. Koiraa ulkoiluttamaan tai talonvahdiksi ulkomaan reissun ajaksi

Jos lasten kanssa puuhaaminen ei ole oma juttu, voi lemmikkien hoito ja koiranulkoilutus olla toinen hyvä vaihtoehto kesätyöksi. Moni koiranomistaja haluaisia lenkittää nelijalkaista ystäväänsä enemmän kuin arjessa aina ehtii, ja maksaa mielellään korvauksen innokkaalle koiranulkoiluttajalle.

Lomamatkan ajaksi taas moni kaipaa esimerkiksi kissanhoitajaa, kukkien kastelijaa ja talonvahtia. Kesäisin pitkiä aikoja tyhjillään oleva talo voi houkutella jopa murtovarkaita ja kodinomistaja voi olla mielissään, jos joku käy välillä tarkastamassa paikat tai jopa asuu talossa sen aikaa, kun asukkaat ovat itse reissussa.

5. Muista hyödyntää opinnoissasi jo kertynyt osaaminen

Voisitko työllistää itsesi kesällä jo oman alan töihin? Jos opiskelet vaikkapa sähköasennusta, voit yrittää värväytyä jonkun kokeneen sähköasentajan apulaiseksi.

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijalle voi olla hyötyä lastenhoitotyöstä, kiinteistö- tai puurtarha-alalla taas kotisiivouksesta tai ruohon leikkuusta. Rakennusalan opiskelijalle voi olla hyvä idea tarjoutua apulaiseksi naapurin terassin rakentamisessa. Yksinkertaisetkin keikkahommat voivat kerryttää hyvää työkokemusta ja hyvin hoidettu keikka puolestaan poikia arvokkaita suosituksia.

Kesätyö kevytyrittäjänä. Ahkera ikkunanpesijä.

Miten tarjota omaa osaamistaan?

Kun olet miettinyt, millaisia töitä voisit kevytyrittäjänä tehdä kesän aikana, on aika pohtia, mistä löydät asiakkaasi ja miten tarjoat heille osaamistasi. Keitä potentiaaliset asiakkaasi ovat ja miten saat heidät kiinni?

Jos haluat tarjota apua kotitöissä, lasten- tai lemmikin hoidossa, kannattaa asiakkaiden etsiminen aloittaa läheltä. Potentiaalisia asiakkaita voivat olla esimerkiksi omat naapurisi, jos asut pientaloalueella, tai vaikkapa vanhempasi ja heidän naapurinsa. Myös sukulaiset, kuten tädit, sedät ja isovanhemmat, voivat olla innokkaita maksamaan siivousavusta, rännien puhdistuksesta tai terassin öljyämisestä.

Toinen vaihtoehto on ilmoittaa tarjoamastasi avusta paikallisissa tai tietyn alan someyhteisöissä, tai pienissä sanomalehdissä. Kokeile esimerkiksi oman paikkakuntasi Facebook-ryhmää.

Jos taas haluat tarjota apua somepäivitysten tekemisessä, voi olla hyvä idea kävellä suoraan paikallisten pienyritysten, kuten kampaamoiden ja ravintoloiden liiketiloihin ja kysyä, onko avulle tarvetta.

Kun lähdet tarjoamaan työpanostasi, on hyvä pohtia jo etukäteen, millaista hintaa veloitat palveluistasi. Voit kysellä esimerkiksi lähipiiriltäsi, mitä he olisivat valmiita maksamaan tarjoamastasi työstä tunnilta tai päivältä. Lisäksi voit hakea netistä tietoa siitä, millaisia hintoja ammattilaiset, esimerkiksi ammattisiivooja tai -lastenhoitaja, veloittavat vastaavasta työstä. Voit viilata omaa hintaasi sitten hiukan ammattilaisen taksaa pienemmäksi.

Lisää ideoita kevytyrittäjyyteen:

Kevytyrittäjyys alaikäisenä – lue Renen ja Jonin tarinat

Kevytyrittäjä ja YEL – mitä pitää tietää?

Oona on kevytyrittäjä ja valmentaja – lue tarina

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys UKKO.fi tanssijalle

    Haaveiletko urasta tanssijana? Tee haaveesta totta. Taidokkaalle tanssijalle on myös Suomessa kysyntää, halusipa sitten estradille tai vaikka opettajaksi. Alalla työllistyminen vaatii kuitenkin usein freelancerina toimimista. Moni toimeksiantaja toivoo laskuttamista, mutta  yrityksen perustaminen toiminnan alussa on aikaa vievää ja vaatii perehtymistä. Onneksi on myös kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa ilman omaa toiminimeä tai yritystä. Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Kevytyrittäjänä sinä…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys on huijausta ja tulee kalliiksi! - Pureuduimme mediassa esitettyihin yleistettyihin väittämiin ja oikaisimme ne selkokielellä

    Kevytyrittäjyys on verrattain uusi itsensä työllistämisen muoto. Ehkä uutuutensa vuoksi kevytyrittäjyys aiheuttaa vielä pohdintaa ja mediakin tarttuu tasaisesti kevytyrittäjien rooleihin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin.  Kevytyrittäjyydestä kuulee vielä toisinaan jos minkälaisia väittämiä. Kirjoitimme aiemmin sosiaalisessa mediassa liikkuvista väitteistä ja urbaaneista legendoista kevytyrittäjyyteen liittyen. Joskus kyse on väärinymmärryksestä, joskus taas keskustelun osapuolet eivät ole selvillä siitä, miten kevytyrittäjyys oikeastaan toimii. Valitettavasti törmäämme silloin…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Huomenta Suomi -ohjelmassa puhuttiin kevytyrittäjyydestä

    Kesäisenä tiistai-aamuna 29.5. oli aamuvirkuille asiaa kevytyrittäjyydestä MTV-kanavan aamushow’ssa Huomenta Suomessa. Ohjelmassa oli vieraana UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sekä mainiot kevytyrittäjät Niko Saarela ja Anikó Lehtinen. Aamutorkuille koostimme muutamalla sanalla yhteen Huomenta Suomi -ohjelman keskustelun. “Riskitön tapa kokeilla omaa ideaa” Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa kuvatussa jaksossa kevytyrittäjyyttä käsittelevä osuus oli nimeltään Yrittäjänä ilman yritystä. Ensimmäisenä Aleksi Rautavuori pääsi määrittelemään kevytyrittäjyyden: “Kevytyrittäjät…

    Lue lisää