Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Huomenta Suomi -ohjelmassa puhuttiin kevytyrittäjyydestä

ukko-huomentasuomi

Tänään kesäisenä tiistaina-aamuna 29.5. oli aamuvirkuille asiaa kevytyrittäjyydestä MTV-kanavan aamushow’ssa Huomenta Suomessa. Ohjelmassa oli vieraana UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sekä mainiot kevytyrittäjät Niko Saarela ja Anikó Lehtinen.

Aamuntorkoille koostimme muutamalla sanalla yhteen Huomenta Suomi -ohjelman keskustelun.

“Riskitön tapa kokeilla omaa ideaa”

Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa kuvatussa jaksossa kevytyrittäjyyttä käsittelevä osuus oli nimeltään Yrittäjänä ilman yritystä.

Ensimmäisenä Aleksi Rautavuori pääsi määrittelemään kevytyrittäjyyden:

“Kevytyrittäjät ovat suomalaisia, jotka myyvät ja markkinoivat osaamistaan ilman yritystä. Laskutuspalvelu huolehtii kaikista paperiasioista ja hallinnollisista töistä. Siinä tulee mukaan laskujen lähetys, palkanmaksu, eläkkeet, mahdollinen perintä. Ja lista jatkuu!”

Kevytyrittäjyydessä on kysymys myös ponnahduslaudasta pysyvään yrittäjyyteen, sillä UKKO.fi:n käyttäjät perustivat Suomeen viime vuonna melkein tuhat uutta yritystä.

“Suomessa koetaan, että hyppy palkansaajasta yrittäjäksi on iso. Yrityksen rekisteröinti ei menettelynä ole aikaavievä, mutta yrittäjästatus on pitkäikäinen valinta.”

Juomatoimittaja, olutasiantuntija, kouluttaja ja opettaja Anikó Lehtinen kertoi omasta mielenkiintoisesta taustaan:

“Olin pitkään työelämän palveluksessa työntekijänä, mutta halusin kokeilla, millaista on tehdä freelancertöitä täyspäiväsen työn ohella. Ahdistuin, kun ajattelin, että minun pitää ottaa kaikki haltuun, mutta kaverilta kuulin UKKO.fi-palvelusta.”

Anikó totesi myös, että kevytyrittäjyys oli todella helppo hyppy freelancer-elämään. Yrittäjyydessä oma aika menee itse työn tekemiseen ja oman työn markkinointiin, mutta kevytyrittäjänä on joku, joka taustalla hoitaa kaiken talouspuolen.

“Kevytyrittäjyys mahdollistaa minulle sen, että olen palkansaaja, mutta pystyn samalla tekemään kaikkea muuta.”

Kahvakuulaohjaaja, valmentaja ja tietokirjailija Niko Saarela kertoi päätyneensä kevytyrittäjäksi oman harrastuksensa kautta. Brasilialaista jujutsua harrastava Niko päätti valjastaa osaamisensa toiminnalliseen harjoitteluun, johon hän otti ystävänsä muutaman kuukauden demovalmennukseen.

“Tulokset olivat valtavan hyviä ja myös valmennettavan henkisen puolen ohjaus sujui. Tästä rohkaistuneena laitoin verkkosivut pystyyn ja ryhdyin tarjoamaan valmennuksia.”

Työelämä muuttuu ja yrittäjämäinen työ lisääntyy

Aamun lähetyksessä keskusteltiin aina ajankohtaisista kevytyrittäjien eläke- ja työttömyysturva-asioista. Kevytyrittäjäkaksikkomme kertoi, että he ovat hyvin selvillä omista eläkeasioistaan.

Anikó kertoo huomanneensa työelämän muuttumisen:

“Jossain vaiheessa piti olla jonkun kapean alan asiantuntija ja mennä siinä osaamisessa syvälle. Samalla myös ihmisillä oli selkeitä urapolkuja. Osaamisen pitää kuitenkin nykyisin olla monipuolista ja puhutaankin polkujen sijaan urasokkeloista.”

Anikón mukaan moni saattaakin vaihtaa kokonaan työtä uransa aikana ja tällainen uuden duunin kokeilu osa-aikaisesti vaikkapa kevytyrittäjänä voi olla hyvä ratkaisu.

Aleksi komppaa tätä sanomalla, että “yhä useampi toimii palkkatyön rinnalla kevytyrittäjänä”.

Lähetyksen lopuksi puhuttiin vielä siitä, milloin voisi olla aika perustaa oma yritys. Nikolla on tähän selkeä näkemys:

“Kun on vakituinen asiakaskunta ja pysyviä asiakkaita. Silloin, kun touhu on harkittua, niin siinä vaiheessa kannattaa miettiä oman yrityksen perustamista.”

Täyspäiväiseksi yrittäjäksi lähtiessä pitää Anikón mukaan olla itse selvillä työttömyysturvasta, eläkkeistä. Aleksi painottaa, että yrittäjän pitää ymmärtää, että onnistunut myynti on avain kaikkeen, omaa osaamista pitää pystyä kehittämään ja oman työn oikea hinnoittelu on yrittäjälle ensiarvoisen tärkeää.

“Uskon, että tulevaisuudessa moni valitsee kevytyrittäjämäisen tavan tehdä töitä, koska ihmiset haluavat tehdä erilaisia töitä ja kokeilla uutta ammattia vaihtaessaan alaa,” Anikó päättää.

Kolmikkoamme haastatteli toimittaja Tero Karhu.

Video on katsottavissa Katsomo-palvelussa.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Blokkari! Tienaa keikoista kevytyrittäjänä

  Blokkarina ekstratienestiä! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai keikkailla eri toimeksiantajien välillä. Blokkarin homma on simppeli ja keikkoja löytyy. Mikset siis sinä lähtisi tekemään blokkarin hommia, kun sinulle sopii? Ilmoittele itsestäsi ravintoloille, kahviloille ja baareille ja ryhdy töihin! Voit lähettää tekemästäsi työstä laskun ilman omaa yritystä. Me hoidamme puolestasi kaikki laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt, kuten viranomaismaksut…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Jäitkö ilman kesätöitä? Näin työllistät itsesi kesällä kevytyrittäjänä

  Kesän lähestyessä monen nuoren ja opiskelijan mielessä on kesätyön metsästys. Kesätyöpaikat kuitenkin jaetaan nopeasti, eikä kaikille halukkaille löydy kesäksi töitä. Jos kesätyöpaikka jäi tänä vuonna saamatta, kannattaa pistää oma yritteliäisyys hyötykäyttöön ja kokeilla itsensä työllistämistä kevytyrittäjänä. Kesätyö on nuorelle ja opiskelijalle tapa kerryttää arvokasta työkokemusta sekä säästöjä tulevan opiskeluvuoden varalle. Kesäksi työllistyminen on tärkeää ja palkitsevaa. Rahan ja kokemuksen lisäksi…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Kampaaja – myy työtäsi itsenäisesti!

  Kampaaja on Suomessa usein yrittäjä, jolla on oma liike tai sopimusyrittäjä eli niin sanotulla vuokratuolipaikalla kampaamossa. UKKO.fi mahdollistaa yrittäjämäisen työnteon ilman, että kampaajan täytyy heti perustaa omaa yritystä Myös keikkamainen työ onnistuu, eikä tutulekkaan tehtävää työtä kannata jättää laskuttamatta. Ammattimainen lopputulos ansaitsee myös korvauksen! Laskutuspalvelu on oiva väline yrittäjämäiseen toimimiseen; yritystä ei tarvitse yksittäisten keikkojen takia perustaa, vaan omaa osaamista…

  Lue lisää