Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Hyvä omakuva toimii käyntikorttina netissä

hyva-omakuva

Kättely ja tervehdys antavat ihmisestä ensivaikutelman kasvotusten. Netissä tuo sama ensivaikutelma tehdään valokuvalla. Mikäli et halua näyttää epäammattimaiselta, kannattaa sinun hieman käyttää aikaa valokuvien tasoon ja jättää ne nolot selfiet muille ihmisille.

Valokuva voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on loppujen lopuksi todella suuri merkitys. Esimerkiksi työnhakutilanteessa epämääräinen valokuva antaa sinusta huonon vaikutelman, jos vieressä on monta hyvällä omakuvalla varustettua työhakemusta. Jokainen voi miettiä kenellä on varaa antaa tasoitusta muille työnhakijoille.

On kyseessä sitten työhakemus, omat nettisivut tai vaikka tarjous, hyvä omakuva antaa sinusta ammattimaisen kuvan muille ihmisille. Kuvat alkoholilasin kanssa ovat nauloja omaan arkkuun, vaikka olisitkin ollut vain terasilla yhdellä. Selfiet yläviistosta menevät täysin samaan kastiin. Kyse on loppujen lopuksi siitä, minkälaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Kuvaa katsova ei näe muuta kuin valokuvasi. Kuvasta ei tule esiin ystävällisyytesi, jos et hymyile jne.

Yritä valita kuvaksi sellainen, missä sinä olet ainoastaan. Moni voi leikata kavereiden kanssa otetusta yhteiskuvasta itsensä pois, jos kyseisessä kuvassa oma ilme on onnistunut. Kuva näyttää kuitenkin hassulta, jos kuvasta löytyy toisten ihmisten käsiä, olkäpäitä tai hiuksia.

Näin otat hyvän omakuvan

Ei hyvän kuvan ottaminen ole mitään rakettitiedettä. Yleisin ja varmin vaihtoehto on ottaa kuva valkoista seinää vasten hymyn kera ja homma on sillä selvä. Vastavaloa kannattaa välttää, koska silloin valokuvan kohde jää pimeäksi. Vastavalo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aurinkoa ei kannata jättää selän taakse. Valon lähteen tulisi olla henkilön edessä, jolloin valokuvan kohde valottuu paremmin.

Hymyilevän miehen profiilikuva

Valkoinen tausta ja hymy toimivat aina.

Jos et saa ketään ystävääsi ottamaan kuvaa sinusta, voit hyödyntää jalustaa kuvissasi. Parilla kympillä saat hyvän jalustan, jolloin pystyt ottamaan kuvan kauempaa ilman, että selfiekäsi tulee kuvaan mukaan. Selfietikku kannattaa jättää näistä kuvista myös pois.

Kuvia voi myös muokata, mutta liika kikkailu voi kostautua. Kuvien rajaus, värien kirkastaminen ja esimerkiksi finnin häivyttäminen voi tulla kyseeseen muokkauksia tehdessä. Jos et halua ostaa Photoshop-ohjelmaa, netistä löytyy paljon ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Hyviä vaihtoehtoja löydät esimerkiksi tästä. Mikäli et halua liian monimutkaista kuvankäsittelyohjelmaa, Ifranview on varsin helppokäyttöinen ohjelma pieniin muokkaustöihin. Myös Windowsin ja Macin omilla kuvankäsittelyohjelmilla saa tehtyä välttämättömimmät muokkaukset.

Ota itse tai käy kuvattavana

Nykyään melkein kaikista älypuhelimista löytyy riittävän hyvä kamera valokuvien ottoon, jos sinulla ei ole muuta kameraa itselläsi. Mikäli haluat panostaa hiukan enemmän, voit käydä myös valokuvaamoissa ottamassa yhden normaalin valokuvan itsestäsi. Nämä eivät maksa tuhottomia summia, jos haluat vain yhden peruskuvan.

Panosta hieman myös vaatteisiin. Ryppyinen ja likainen paita ovat samoja nauloja omaan arkkuun. Mitään ylihienoa sinun ei tarvitse päällesi laittaa. Et ole menossa linnan juhliin, joten miehillä siisti kauluspaita ja naisilla siisti neule toimivat vallan hyvin. Paljastavia vaatteita kannattaa välttää, koska se voi vähentää ammattimaisuuttasi. Siisti perusolemus riittää hyvin pitkälle. Normaalin omakuvan ei tarvitse olla tyyliltään mallikuva.

Hauskoja kuvaushetkiä!

Kirjoittaja Taneli Pasanen
Muuttuva työelämä, viestintä, digitaalinen markkinointi ja itsensä brändääminen täyttävät teemoina työpäiväni. Vapaa-ajalla kovia juttuja ovat tennis, geokätköily ja seinäkiipeily unohtamatta tietenkään Netflixiä.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi:

 • Markkinointi Oletko valmis suositeltavaksi?

  Hyvin tehdyt, pienet arkipäiväiset asiat voivat näin sosiaalisen median aikakaudella nousta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun yrityksestä tulee hetkellisesti somen kuumin puheenaihe. Kesäkuussa eteläpohjanmaalainen huvipuisto Powerpark sai sellaista julkisuutta, jota on vaikea rahalla ostaa.  Elämyspuisto sai valtavasti näkyvyyttä lukuisissa sosiaalisen median kanavissa, kun viestintäkouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo julkaisi positiivisen arvion perheensä huvipuistomatkasta. Kortesuo itse kertoo, että hän on arvosteluissaan kriittinen ja…

  Lue lisää
 • Markkinointi Näin hinnoittelet työsi oikein – viisi vinkkiä

  Jokainen yrittäjä tuntee tuskaa hinnoittelusta. Kuinka saat asiakkaan maksamaan työstäsi riittävästi ilman, että kauppa kaatuu oman työn hintalappuun? 1. Älä kainostele Kevytyrittäjät mahdollistavat niin täydelliset ylioppilasjuhlakakut, hohtavan puhtaat kodit kuin täydelliset verkkosivutkin. Työstäsi on aitoa iloa ja apua ihmisille, joten älä alihinnoittele sitä. Aloita tutkimalla hintatasoa ja suhteuta oma tuotteesi ja osaamistasosi siihen. Vasta-alkaja ei voi laskuttaa kuin konkari, mutta kokemattomankaan ei kannata kaupata työpanostaan jättialella.…

  Lue lisää
 • Markkinointi Asiantuntijatyön hinnoittelu - Paljonko maksaa asiantuntijan työ – ja kuka hinnan lopulta päättää?

  Suurin osa asiakkaista esittää aina saman kysymyksen ennen ostopäätöksen tekemistä: Paljonko maksaa ostaa tämä työ? Tämä on tietysti aivan luonnollista, jos puhutaan taskurahaa suuremmista ostoksista. Mutta kuinka monella kevytyrittäjällä on tähän selvä vastaus valmiina? Itsensä työllistäjien ja freelancereiden ikiaikainen ongelma nimittäin on vastauksen miettiminen tähän kysymykseen; kuinka se oma työpanos tulisi hinnoitella? Hinnoitteluniksien omaamisen lisäksi oman työnsä hinnoittelusta päättävän on…

  Lue lisää