Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Hyvä omakuva toimii käyntikorttina netissä

hyva-omakuva

Kättely ja tervehdys antavat ihmisestä ensivaikutelman kasvotusten. Netissä tuo sama ensivaikutelma tehdään valokuvalla.

Mikäli et halua näyttää epäammattimaiselta, kannattaa sinun hieman käyttää aikaa valokuvien tasoon ja jättää ne nolot selfiet muille ihmisille.

Valokuva voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on loppujen lopuksi todella suuri merkitys. Esimerkiksi työnhakutilanteessa epämääräinen valokuva antaa sinusta huonon vaikutelman, jos vieressä on monta hyvällä omakuvalla varustettua työhakemusta. Jokainen voi miettiä kenellä on varaa antaa tasoitusta muille työnhakijoille.

On kyseessä sitten työhakemus, omat nettisivut tai vaikka tarjous, hyvä omakuva antaa sinusta ammattimaisen kuvan muille ihmisille. Kuvat alkoholilasin kanssa ovat nauloja omaan arkkuun, vaikka olisitkin ollut vain terasilla yhdellä. Selfiet yläviistosta menevät täysin samaan kastiin. Kyse on loppujen lopuksi siitä, minkälaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Kuvaa katsova ei näe muuta kuin valokuvasi. Kuvasta ei tule esiin ystävällisyytesi, jos et hymyile jne.

Yritä valita kuvaksi sellainen, missä sinä olet ainoastaan. Moni voi leikata kavereiden kanssa otetusta yhteiskuvasta itsensä pois, jos kyseisessä kuvassa oma ilme on onnistunut. Kuva näyttää kuitenkin hassulta, jos kuvasta löytyy toisten ihmisten käsiä, olkäpäitä tai hiuksia.

Näin otat hyvän omakuvan

Ei hyvän kuvan ottaminen ole mitään rakettitiedettä. Yleisin ja varmin vaihtoehto on ottaa kuva valkoista seinää vasten hymyn kera ja homma on sillä selvä. Vastavaloa kannattaa välttää, koska silloin valokuvan kohde jää pimeäksi. Vastavalo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aurinkoa ei kannata jättää selän taakse. Valon lähteen tulisi olla henkilön edessä, jolloin valokuvan kohde valottuu paremmin.

Hymyilevän miehen profiilikuva

Valkoinen tausta ja hymy toimivat aina.

Jos et saa ketään ystävääsi ottamaan kuvaa sinusta, voit hyödyntää jalustaa kuvissasi. Parilla kympillä saat hyvän jalustan, jolloin pystyt ottamaan kuvan kauempaa ilman, että selfiekäsi tulee kuvaan mukaan. Selfietikku kannattaa jättää näistä kuvista myös pois.

Kuvia voi myös muokata, mutta liika kikkailu voi kostautua. Kuvien rajaus, värien kirkastaminen ja esimerkiksi finnin häivyttäminen voi tulla kyseeseen muokkauksia tehdessä. Jos et halua ostaa Photoshop-ohjelmaa, netistä löytyy paljon ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Mikäli et halua liian monimutkaista kuvankäsittelyohjelmaa, Ifranview on varsin helppokäyttöinen ohjelma pieniin muokkaustöihin. Myös Windowsin ja Macin omilla kuvankäsittelyohjelmilla saa tehtyä välttämättömimmät muokkaukset.

Ota itse tai käy kuvattavana

Nykyään melkein kaikista älypuhelimista löytyy riittävän hyvä kamera valokuvien ottoon, jos sinulla ei ole muuta kameraa itselläsi. Mikäli haluat panostaa hiukan enemmän, voit käydä myös valokuvaamoissa ottamassa yhden normaalin valokuvan itsestäsi. Nämä eivät maksa tuhottomia summia, jos haluat vain yhden peruskuvan.

Panosta hieman myös vaatteisiin. Ryppyinen ja likainen paita ovat samoja nauloja omaan arkkuun. Mitään ylihienoa sinun ei tarvitse päällesi laittaa. Et ole menossa linnan juhliin, joten miehillä siisti kauluspaita ja naisilla siisti neule toimivat vallan hyvin. Paljastavia vaatteita kannattaa välttää, koska se voi vähentää ammattimaisuuttasi. Siisti perusolemus riittää hyvin pitkälle. Normaalin omakuvan ei tarvitse olla tyyliltään mallikuva.

Hauskoja kuvaushetkiä!

Kirjoittaja: Taneli Pasanen

Lue myös

Linkedin on paras työkalu työnhakijalle ja yrittäjälle, mutta moni hukkaa siellä mahdollisuutensa – asiantuntija Hannu Pelli kertoo, mitä siellä pitää hoksata

Visuaalinen CV – Väriä ansioluetteloon

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Miten pukeutua työhaastatteluun? Nappaa Yrittäjyyskoulun 4 vinkkiä!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Tunnista työyhteisösi erilaiset persoonallisuudet – näin voitte toimia yhdessä!

  Työpaikoilla ei näkemyseroilta voida välttyä. Erilaisuus ja mielipide-erot eivät kuitenkaan ole automaattisesti huono asia; hyvien järjestelyjen avulla nämä voivat johtaa organisaation menestykseen! Jotta tämä onnistuisi, olisi niin johdon kuin henkilöstönkin ylläpidettävä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja tunneälyä. Tehokas ja hyvä henkilöstöjohtaminen edesauttaa yrityksen tuloksellisuutta ja reagointia muutoksiin. Kerromme tässä kirjoituksessa, mistä on hyvä aloittaa! Kaikki me joudumme kohtaamaan ihmisiä, joita emme ymmärrä;…

  Lue lisää
 • Työelämä Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

  YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

  Lue lisää
 • Työelämä Kehu työkaveria – parannat luottamusta ja lisäät sitoutumista

  Myönteistä palautetta annetaan työpaikoilla liian vähän, vaikka sitä kyllä usein kaivataan. Työkaverilta saatu positiivinen palaute heijastuu keskinäiseen luottamukseen ja sitä kautta koko työyhteisön toimivuuteen. Jokainen tietää, että kehut, kiitollisuuden ja huomion osoittaminen herättävät lämpimän tunteen, joka saattaa nostaa korviin asti ulottuvan hymyn. Työkaverilta saatu positiivinen palaute, kiitos tai kehu tuntuu tutkimusten mukaan paremmalta kuin asiakkaalta tai esimieheltä saatu. Tämä johtuu…

  Lue lisää