Näin hinnoittelet työsi oikein – viisi vinkkiä

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

miten-tyo-hinnoitellaan

Jokainen yrittäjä tuntee tuskaa hinnoittelusta. Kuinka saat asiakkaan maksamaan työstäsi riittävästi ilman, että kauppa kaatuu oman työn hintalappuun?

1. Älä kainostele

Kevytyrittäjät mahdollistavat niin täydelliset ylioppilasjuhlakakut, hohtavan puhtaat kodit kuin täydelliset verkkosivutkin. Työstäsi on aitoa iloa ja apua ihmisille, joten älä alihinnoittele sitä.

Aloita tutkimalla hintatasoa ja suhteuta oma tuotteesi ja osaamistasosi siihen. Vasta-alkaja ei voi laskuttaa kuin konkari, mutta kokemattomankaan ei kannata kaupata työpanostaan jättialella. Jos hankit asiakaspohjan roimaan alihintaan, on isoja hinnankorotuksia hankala perustella myöhemmin.

Vanhuksia naurattaa sinun hintasi

2. …äläkä ylihinnoittele

Ennen hintojen määrittelyä kannattaa tehdä kotiläksyt huolella. Jos kaikki muut myyvät ison täytekakun 40 eurolla, joutuu 60 euron hintapyyntöä perustelemaan. Mikä tekee tuotteesta niin poikkeuksellisen, että asiakas haluaa sen maksaa?

Sama pätee esimerkiksi tuntilaskutuksella tehtävään luovaan työhön. Kolmannen vuoden graafikko-opiskelija ei voi laskuttaa samaa hintaa kuin maineikas, pitkään toiminut mainostoimisto.

3. Muista sivukulut ja eläkkeet

50 euron laskuttaminen tunnin työstä tuntuu monesta paljolle, mutta tilille siitä tulee paljon vähemmän. Mahdollisten eläkemaksujen lisäksi pitää muistaa, että kevytyrittäjä maksaa itse puhelin-, työtila- ja materiaalikulut.

Apuna voit käyttää esimerkiksi UKKO.fi:n tulolaskuria. Oman alasi palkkatasoon voit hakea vertailupohjaa esimerkiksi Tilastokeskukselta.

4. Suosi urakkahintaa

Asiakas ei osta viittä työtuntia vaan suoritteen, joten etenkin selkeärajaisemmissa toimeksiannoissa kannattaa antaa selkeä urakkahinta. Jos työhön kuuluu jälkitöitä (esim. kuvien käsittely), mainitse siitä tarjouksen antamisen yhteydessä.

Aina urakkahintaa ei kannata antaa. Jos asiakas ei vielä itsekään tiedä tarvettaan, on tuntihinta kaikille osapuolille reilumpi.

5. Ajattele asiakasta

Asiakkailla on monenlaisia syitä palkata ulkopuolinen. Toinen haluaa helppoutta, toinen varmuutta. Kolmas voi haluta ulkopuolisen siksi, että homma olisi jollain hallussa eikä samassa sopassa olisi seitsemän eri kokin lusikat.

Nuori nainen osaa hinnoitella itsensä oikein

Hinnoittelu on myös psykologiaa, ja hintasi lähettää myös viestin. Kukaan ei halua maksaa liikaa, mutta harva haluaa halvimman. Mieti, ostaisitko omiin juhliisi sen halvimman pitopalvelun tai yrityksellesi halvimman graafikon?

Tutustu lisää oman työn hinnoitteluun ja lataa itsellesi ilmainen Kevytyrittäjän hinnoitteluopas!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Kirjoittaja Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lue myös:

Asiantuntijatyön hinnoittelu – Paljonko maksaa asiantuntijan työ – ja kuka hinnan lopulta päättää?

Hinnoittelun jalo taito: Hinnoitteletko itsesi ulos pelistä?

Oman työn hinnoittelu – 7 vinkkiä joilla tienaat enemmän

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi:

 • Markkinointi Suosittelu on paras tapa hankkia asiakkaita

  Suosittelu on todella tärkeä markkinointikeino. Se vähentää myyntiin käytettävää aikaa ja lisää asiakkaiden tuotto-odotusta. UKKO.fi:n käyttäjistä yli kolmannes tulee suosittelun kautta. Tässä artikkelissa kerromme, miten sinäkin voit valjastaa suosittelun tehokkaimmaksi asiakashankintakanavaksi. Suosittelumarkkinointi on tehokasta! Suosittelu on itsestäänselvä tapa saada asiakkaita. Ihmiset kertovat toisilleen hyvistä palveluista ja kokemuksista. Tämän seurauksena hyvät yritykset menestyvät. Sosiaalisen median yleistyttyä markkinointikirjat ovat olleet pullollaan hehkutusta…

  Lue lisää
 • Markkinointi Älä pelkää YouTubea - videot ovat kätevä tapa päästä lähelle asiakkaita

  Tiesitkö, että Youtube on Googlen omistama ja käytännössä katsoen maailman toiseksi käytetyin hakukone? Oletko miettinyt videomarkkinointia, jolla löydyt myös hakukonetuloksissa? Videot ovat selvässä nousussa ja niitä kulutetaan tänä päivänä paljon. Etenkin nuorten keskuudessa Youtube on erittäin suosittu ja käytetty sosiaalisen median kanava. Käyttäjät voivat ladata palveluun videoita, sekä katsella ja jakaa niitä. Tämä on Youtube-blogisarjan ensimmäinen osa, jonka tarkoituksena on…

  Lue lisää
 • Markkinointi Millainen uutiskirjemarkkinointi kasvattaa yrittäjän liiketoimintaa?

  Onko sähköpostilaatikkoosi kilahtanut tänään uutiskirje? Osaatko sanoa, kuinka monta markkinointisähköpostia saat päivässä yrityksiltä, joiden palveluita olet käyttänyt tai joille muuten olet antanut yhteystietosi? Markkinointiviestien ja uutiskirjeiden on pakko toimia, koska miltei jokainen yritys niitä lähettää, on ensimmäinen ajatus tästä sähköisen markkinoinnin muodosta. Mutta miten markkinointiaan aloittava yrittäjä pääsee alkuun uutiskirjeiden kanssa? Kuinka jalostaa sähköpostiviesteistä kannattavaa liiketoimintaa? Uutiskirjeet jakavat sekä vastaanottajien…

  Lue lisää