Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjän sosiaaliturva: kaikki yrittäjän sosiaaliturvasta

yrittajan-sosiaaliturva-jalka-paketissa

Yrittäjän sosiaaliturva varmistaa toimeentulon esimerkiksi yrittäjän sairastuessa tai vanhempainvapaan aikana. Toisin kuin palkansaajan, yrittäjän tulee huolehtia itse sosiaaliturvansa tasosta YEL-vakuutuksen avulla. Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen yrittäjän sosiaaliturva on ja kuinka se toimii.

Mikä on yrittäjän sosiaaliturva?

Yrittäjällä on Suomessa samanlainen sosiaaliturva kuin palkkasuhteessa työskentelevällä työntekijälläkin. Sosiaaliturvan tarkoitus on taata riittävä toimeentulo ja huolenpito myös sellaisessa elämäntilanteessa, jossa työtä ei pysty tekemään. Sosiaaliturva sisältää rahallista tukea ja palveluita, kuten kuntoutusta tapaturman jälkeen.

Palkansaajan ja yrittäjän sosiaaliturvan ero on siinä, että yrittäjän on huolehdittava sosiaaliturvansa varmistavista maksuista ja etuuksien tasosta itse – palkkasuhteessa taas on työnantajan vastuulla huolehtia työntekijän sosiaaliturvamaksuista.

Yrittäjän sairausloma on esimerkki tilanteesta, jossa yrittäjän sosiaaliturva tulee apuun. Omavastuuajan lyhennyttyä vuonna 2018 ovat yrittäjät olleet toimeentulon turvaavan etuuden piirissä heti sairastumista seuraavana päivänä.

Yrittäjä saa sairastuessaan tai joutuessaan tapaturmaan Kelan sairaspäivärahaa. Päivärahan suuruuteen vaikuttaa se, kuinka hyvin yrittäjä on muistanut huolehtia omasta sosiaaliturvastaan: sosiaaliturvan tason määrittää YEL-työtulo.

 

Kädet pitelevät ultraäänikuvia vauvasta. Kuvituskuva. Yrittäjän sosiaaliturva.

 

Yrittäjän sosiaaliturvan pohjana on YEL-työtulo

Varmistaakseen sosiaaliturvansa on yrittäjän huolehdittava, että hänen YEL-vakuutuksensa eli yrittäjän eläkevakuutuksen työtulo on oikealla tasolla. Nimestään huolimatta YEL vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja muiden sosiaalietuuksien määrään.

Mitä suurempi työtulo, sitä enemmän yrittäjä maksaa YEL-vakuutusmaksua – ja sitä enemmän maksu kerryttää eläkettä ja sitä suurempi on myös esimerkiksi sairaus- tai vanhempainpäiväraha jos yrittäjä sellaista tarvitsee. Oman sosiaaliturvansa varmistamiseksi YEL-työtulo on siis tärkeää asettaa sopivalle tasolle!

YEL-työtulo tarkoittaa sitä summaa, jonka maksaisit palkatulle työntekijälle sen työn tekemisestä, jonka teet itse yrittäjänä. Oman työtulon oikeaa tasoa voi arvioida laskemalla yritystoimintaan käyttämänsä työtunnit ja kertomalla sen alasi keskimääräisellä tuntipalkalla – tuntipalkalla, joka sinulle maksettaisiin jos tekisit samaa työtä palkkasuhteessa.

Tuntipalkkaa voi joskus olla hankala määritellä, sillä yrittäjä tekee usein yrityksessään myös paljon sellaista työtä, joka ei välttämättä vastaa hänen ydinosaamistaan: markkinointia, kirjanpidollisia ja hallinnollisia töitä, verkostoitumista, suunnittelua ja kehitystyötä.

Moni yrittäjä unohtaa päivittää työtuloaan yritystoiminnan kasvaessa. Me laadimme pari esimerkkiä, jotka havainnollistavat, miksi työtulo on syytä pitää oikealla tasolla koko yrittäjyyden ajan. Lue täältä, miten minimi-YEL voi yllättää.

 

UKKO Yrittäjänä varmistat sosiaaliturvasi helposti

Meiltä saat YEL-vakuutuksen näppärästi voimaan heti kun sitä tarvitset.
Tutustu UKKO Yrittäjyyteen

Mitä etuuksia yrittäjä voi saada?

Yrittäjän sosiaaliturva kattaa kaikenlaiset elämäntilanteet, joissa tulot pienenevät merkittävästi tai loppuvat kokonaan. Yrittäjä voi saada sairauspäivärahan lisäksi perheen perustamisen tullessa ajankohtaiseksi vanhempainpäivärahaa, sekä tarvitessaan myös ammatillista kuntoutusta työkyvyn säilyttämisen tueksi. Lisäksi yrittäjä, jolla on pienet tulot, voi saada asumistukea ja toimeentulotukea.

Yrittäjän sosiaaliturvaetuudet haetaan Kelan kautta. Kelan sivuilta löydät tarkemmin tietoa siitä, miten toimia kun tarvitset yrittäjän sosiaaliturvaa.

Yrittäjän tarvitessa työttömyysturvaa, on ilmoittauduttava ensin TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi. Yleensä yritystoiminta tulee laittaa tauolle työttömyyspäivärahaa saadakseen – käytännön asioissa neuvoo oma TE-toimiston yhteyshenkilö. Kun työnhaku on voimassa työttömyystukea haetaan tilanteen mukaan joko Kelasta tai työttömyyskassasta. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saadakseen yrittäjän on kuuluttava yrittäjien omaan työttömyyskassaan, Yrittäjäkassaan.

Kaipaatko vielä lisätietoa? Katso kaikki artikkelimme yrittäjän sosiaaliturvasta!

 

Tiesitkö, että kevytyrittäjäkin tarvitsee YEL-vakuutuksen, kun tulot kasvavat?

UKKO Kevytyrittäjänä saat meiltä neuvoja ja opastusta YEL-maksuihin ja voit aktivoida oman YEL-vakutuksesi parilla klikkauksella!
Lue lisää UKKO Kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjän sosiaaliturva:

  • Yrittäjän sosiaaliturva Yrittäjän sairausloma: Sairausloma yrittäjänä ja mitä tapahtuu?

    Kaikki meistä sairastuvat joskus – jotkut useammin, toiset vain harvoin. Kun työntekijä sairastaa, hän saa sairaslomaa ja työnantaja tai Kela maksaa korvauksen tältä ajalta. Mutta miten on yrittäjän kohdalla? Kuka tekee työt ja mistä saa korvauksen? Tästä artikkelista saat tärkeimmät vastaukset yrittäjän sairaslomaan liittyviin kysymyksiin. Sairauksia ja sairauslomia on monenlaisia; perinteisten tartuntatautien lisäksi sairauslomalle voi joutua katkenneen solisluun kanssa sähköpotkulaudalla…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva Pipsa Luodelahti & AYT: Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten

    Vuorosana-blogisarjassamme UKKO.fi saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia. Blogeissa kuulemme vieraidemme ajatuksia erilaisista kevytyrittäjiä koskettavista aiheista. Tällä kertaa olemme saaneet Vuorosana-blogiin vieraaksi AYT:n eli Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan markkinointivastaavan Pipsa Luodelahden, jonka kanssa keskustelemme työttömyyskassoista, niiden toiminnasta ja merkityksestä, erityisesti kevytyrittäjän näkökulmasta. (AYT ja SYT sulautuivat toisiinsa 1.1.2020 ja jatkavat SYT:n nimellä.)   Mitä työttömyyskassat tekevät? Suomessa työttömyysturva jakautuu kahteen osaan: perusturvaan ja ansioturvaan.…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva Minimi YEL: Lue lisää YEL-työtulon minimirajasta

    YEL, se pakollinen paha? Mikä mahtaa olla minimi YEL? Tunteita herättävä YEL-vakuutus nähdään usein pelkkänä eläkepäivien pakkoturvana, vaikka siitä saa oikein räätälöitynä ison puskurin myös sairastumisen varalle tai vanhempainvapaille jäädessä. Harmillisen usein YEL-hyöty konkretisoituu yrittäjälle vasta sitten, kun käsi laskettelurinteessä murtuu tai vauva ilmoittaa tulostaan – ja silloin on jo liian myöhäistä. Ei ole ihme, että YEL harvemmin leiskuu ajatuksissa…

    Lue lisää