Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Huomenta Suomi -ohjelmassa puhuttiin kevytyrittäjyydestä

ukko-huomentasuomi

Kesäisenä tiistai-aamuna 29.5. oli aamuvirkuille asiaa kevytyrittäjyydestä MTV-kanavan aamushow’ssa Huomenta Suomessa. Ohjelmassa oli vieraana UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sekä mainiot kevytyrittäjät Niko Saarela ja Anikó Lehtinen.

Aamutorkuille koostimme muutamalla sanalla yhteen Huomenta Suomi -ohjelman keskustelun.

“Riskitön tapa kokeilla omaa ideaa”

Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa kuvatussa jaksossa kevytyrittäjyyttä käsittelevä osuus oli nimeltään Yrittäjänä ilman yritystä.

Ensimmäisenä Aleksi Rautavuori pääsi määrittelemään kevytyrittäjyyden:

“Kevytyrittäjät ovat suomalaisia, jotka myyvät ja markkinoivat osaamistaan ilman yritystä. Laskutuspalvelu huolehtii kaikista paperiasioista ja hallinnollisista töistä. Siinä tulee mukaan laskujen lähetys, palkanmaksu, eläkkeet, mahdollinen perintä. Ja lista jatkuu!”

Kevytyrittäjyydessä on kysymys myös ponnahduslaudasta pysyvään yrittäjyyteen, sillä UKKO.fi:n käyttäjät perustivat Suomeen viime vuonna melkein tuhat uutta yritystä.

“Suomessa koetaan, että hyppy palkansaajasta yrittäjäksi on iso. Yrityksen rekisteröinti ei menettelynä ole aikaavievä, mutta yrittäjästatus on pitkäikäinen valinta.”

Juomatoimittaja, olutasiantuntija, kouluttaja ja opettaja Anikó Lehtinen kertoi omasta mielenkiintoisesta taustaan:

“Olin pitkään työelämän palveluksessa työntekijänä, mutta halusin kokeilla, millaista on tehdä freelancertöitä täyspäiväsen työn ohella. Ahdistuin, kun ajattelin, että minun pitää ottaa kaikki haltuun, mutta kaverilta kuulin UKKO.fi-palvelusta.”

Anikó totesi myös, että kevytyrittäjyys oli todella helppo hyppy freelancer-elämään. Yrittäjyydessä oma aika menee itse työn tekemiseen ja oman työn markkinointiin, mutta kevytyrittäjänä on joku, joka taustalla hoitaa kaiken talouspuolen.

“Kevytyrittäjyys mahdollistaa minulle sen, että olen palkansaaja, mutta pystyn samalla tekemään kaikkea muuta.”

Kahvakuulaohjaaja, valmentaja ja tietokirjailija Niko Saarela kertoi päätyneensä kevytyrittäjäksi oman harrastuksensa kautta. Brasilialaista jujutsua harrastava Niko päätti valjastaa osaamisensa toiminnalliseen harjoitteluun, johon hän otti ystävänsä muutaman kuukauden demovalmennukseen.

“Tulokset olivat valtavan hyviä ja myös valmennettavan henkisen puolen ohjaus sujui. Tästä rohkaistuneena laitoin verkkosivut pystyyn ja ryhdyin tarjoamaan valmennuksia.”

Työelämä muuttuu ja yrittäjämäinen työ lisääntyy

Aamun lähetyksessä keskusteltiin aina ajankohtaisista kevytyrittäjien eläke- ja työttömyysturva-asioista. Kevytyrittäjäkaksikkomme kertoi, että he ovat hyvin selvillä omista eläkeasioistaan.

Anikó kertoo huomanneensa työelämän muuttumisen:

“Jossain vaiheessa piti olla jonkun kapean alan asiantuntija ja mennä siinä osaamisessa syvälle. Samalla myös ihmisillä oli selkeitä urapolkuja. Osaamisen pitää kuitenkin nykyisin olla monipuolista ja puhutaankin polkujen sijaan urasokkeloista.”

Anikón mukaan moni saattaakin vaihtaa kokonaan työtä uransa aikana ja tällainen uuden duunin kokeilu osa-aikaisesti vaikkapa kevytyrittäjänä voi olla hyvä ratkaisu.

aleksi rautavuori

Aleksi komppaa tätä sanomalla, että “yhä useampi toimii palkkatyön rinnalla kevytyrittäjänä”.

Lähetyksen lopuksi puhuttiin vielä siitä, milloin voisi olla aika perustaa oma yritys. Nikolla on tähän selkeä näkemys:

“Kun on vakituinen asiakaskunta ja pysyviä asiakkaita. Silloin, kun touhu on harkittua, niin siinä vaiheessa kannattaa miettiä oman yrityksen perustamista.”

Täyspäiväiseksi yrittäjäksi lähtiessä pitää Anikón mukaan olla itse selvillä työttömyysturvasta, eläkkeistä. Aleksi painottaa, että yrittäjän pitää ymmärtää, että onnistunut myynti on avain kaikkeen, omaa osaamista pitää pystyä kehittämään ja oman työn oikea hinnoittelu on yrittäjälle ensiarvoisen tärkeää.

“Uskon, että tulevaisuudessa moni valitsee kevytyrittäjämäisen tavan tehdä töitä, koska ihmiset haluavat tehdä erilaisia töitä ja kokeilla uutta ammattia vaihtaessaan alaa,” Anikó päättää.

Kolmikkoamme haastatteli toimittaja Tero Karhu.

Video on katsottavissa Katsomo-palvelussa.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Lue myös

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

YEL ja kevytyrittäjyys – nämä asiat sinun tulee tietää siitä

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Hitsaajan palkkapalvelu

    Keskity työntekoon – saa palkka suoraan tilille! Teitpä hitsaustöitä kokopäiväisesti tai sivutoimisesti vaikkapa opiskeluiden ohessa, töiden määrään vaikuttaa ammattitaidon ja referenssien lisäksi laskutustapa. Verokortilla toimiminen voi heikentää työnsaantimahdollisuuksia etenkin yksityissektorilla, koska työnantajavelvoitteet koetaan usein hankaliksi. UKKO.fi:n kautta teet keikkaluonteisia hitsaajan töitä juuri silloin ja sen verran kuin haluat. Oli sitten kyseessä iso tai pieni urakka, töiden laskutus hoituu helposti ja…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Auta kotitöissä ja ansaitse ekstraa!

    Haluaisitko tehdä keikkatöitä, mutta määrätä omista tunneista? Viihdytkö kotitöissä puuhastellen? Hienoa! Moni varmasti toivottaisi sinut tervetulleeksi auttamaan myös heidän kotonaan. Kotityöt ovat monelle kiireen keskellä välttämätön paha, jonka mielellään ulkoistaisi jollekin toiselle. Esimerkiksi moni opiskelija tai kausiluontoista työtä tekevä löytääkin kotitöissä auttamisesta keinon ansaita ekstraa silloin kun itselleen parhaiten sopii. Ehkä naapurista löytyy vaikka siivous tai kauppa-apua tarvitseva eläkeläinen? Entä…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Laskuta sesonkityöt ilman omaa yritystä

    Laskuttaminen UKKO.fin kautta onnistuu muutamassa minuutissa! Tartu sesonki- ja kausitöihin ja nosta palkka talteen. UKKO.fi tarjoaa myös sesonkityöntekijöille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. UKKO.fi:n käyttäjänä sinun ei tarvitse tehdä paperitöitä, vaan voit keskittyä tekemään sitä mitä rakastat. Vuonna 2012 perustetulla palvelulla on jo yli 10 0000 käyttäjää. Luo itsellesi ilmainen käyttäjätili…

    Lue lisää