Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Avoin työhakemus – mikä se on?

Avoin-hakemus-Artikkel-paakuva-jpg

Avoin työhakemus astuu kuvaan, kun työpaikkailmoitusta ei ole, vaan potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Hakemus on markkinointikirje eli käytännössä markkinoit itseäsi rekrytoijalle, jotta hän näkisi sinusta saatavan mahdollisen hyödyn asiakkaalle.

Tärkeintä on muistaa, että työhakemuksen tärkein tehtävä on avata sinulle ovi työhaastatteluun. Tästä syystä hakemuksen tulee olla hyvin tehty eli toisin sanoen selkeä, konkreettinen ja kiinnostava, mutta ennen kaikkea räätälöity työnantajan näköiseksi.

Työpaikkailmoitukseen vastaaminen hakemuksessa on usein helpompaa, koska työn vaatimukset ja muut odotukset hakijaa kohtaan on listattu, ja listaukseen on myös helppo vastata. Jos työnantaja etsii esimerkiksi kielitaitoista myyjää, osaat vastata kysymykseen taustasi perusteella vaivatta. Sen sijaan vapaassa hakemuksessa ei ole mallina valmiita vaatimuksia, joihin lähteä vastaamaan ja tästä syystä tarvitaan hieman luovuutta.

Lue työnantajasta etukäteen kaikki mahdollinen tieto ja perehdy erityisesti yrityksen tuoreimpiin tekemisiin, työkulttuuriin ja arvoihin. Yritykset haluavat aina löytää organisaatioonsa puuttuvan palasen, joten osoita hakemuksessa, että juuri sinä sovit osaksi yrityskulttuuria.

Rakenteeltaan avoin työhakemus voi olla samanlainen kuin ilmoitukseen kohdistettu työhakemus, mutta samalla se saa olla hieman vapaampi. Erilaisten tehokeinojen käyttö niin kielen kuin ulkoasunkin osalta on sallittua. Tärkeintä on myydä oma osaamisensa uskottavasti ja osoittaa motivaation olevan luja.

Avoimen hakemuksen lähettäminen kertoo muuten jo itsessään hyvästä motivaatiosta ja kiinnostuksesta työnantajaa kohtaan!

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Mies pohtii avointa työhakemusta.

Miten sinä voit auttaa yritystä?

Usein kun haluamme palavasti tietylle työnantajalle töihin, hakemukseen alkaa uida lauseita siitä, miten työpaikka olisi se oikea juuri minulle. Saatamme ajatella, että kyseinen työ sopisi uraputkeemme mainiosti ja sen myötä saisimme jotain uutta ja arvokasta oppia taas seuraavaan ura-askeleeseen. Näin saa toki olla, mutta pidäthän tämän omana tietonasi.

Yritystä ei kiinnosta se, miten se voi auttaa sinua edistämään omaa uraasi. Yritystä kiinnostaa, mitä sinun osaamisesi voi antaa yritykselle. Turhan usein hakemuksessa puhutaan vaan hakijan eduista.

Itsensä vähättely ei kuulu työhakemukseen. Hylkää siis tämä suomalaisia leimaava helmasynti ja kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn itsevarmuutta puhkuen. Liioitella ei toki tarvitse, mutta arvosta omaa osaamistasi ja kerro siitä konkreettisin esimerkein.

Avoimen työhakemuksen sisältö koostuu seuraavista asioista:

  • Vastaanottajan tiedot
  • Esittely sinusta sekä yhteystietosi
  • Mitä annettavaa sinulla olisi työnantajalle ja yritykselle?
  • Mitä aikaisempia työkokemuksia sinulla on?
  • Minkälainen koulutustausta sinulla on?
  • Mitä olet saavuttanut ja mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mikä sinua kiinnostaa kyseisessä työnantajassa, työnkuvassa ja alassa?
  • Mitä haluat saavuttaa hakemassasi työssä?
  • Miten aiot jatkaa, kun hakemus on lähetetty eli otatko työnantajaan yhteyttä esim. puhelimella ja milloin?
  • Kuinka kauan hakemuksesi on voimassa?

Keskity olennaiseen

Ilmoitettujen tietojen pitää olla relevantteja hakemaasi työtä kohtaan, esimerkiksi jos sinulla on kokemusta kiinteistöalan työtehtävistä, niin ne eivät välttämättä ole oleellisia tietoja hakiessasi toimistotyötä. Valitse työhistoriastasi parhaat palat, joiden uskot kiinnostavan työnantajaa.

Muista myös konkretisoida osaamisesi eli kerro miten olet oppinut tietyn tai tietyt taidot, ja miten kyseinen taito auttaa sinua uusissa työtehtävissäsi. Älä luettele aikaisempia vastuualueita ja oleta, että lukija tietää niiden tarkoituksen. Selitä, mitä mikäkin vastuu on kohdallasi tarkoittanut ja millaisia taitoja olet tarvinnut niistä selviytyäksesi.

Avoin työhakemus: nuori nainen työskentelee tietokoneella puistossa

Hakemuksen pitää olla kiinnostava, joten aloitus on hyvin tärkeä. Koukuta lukija mahdollisimman mielenkiintoisella lähtölaukauksella, jotta työnantaja haluaa lukea hakemuksesi loppuun saakka. Elävöitä tesktiä adjektiiveilla, jotka eivät ole niitä tavanomaisia. Älä kirjoita, että tulet toimeen kaikkien ihmisten kanssa ja nautit tiimityöskentelystä, koska näin kirjoittavat kaikki muutkin. Pohdi, voisiko saman asian ilmaista jotenkin persoonallisemmin.

Älä säästele havainnollistavissa esimerkeissä, koska ne piirtävät parhaan kuvan osaamisestasi. Jos olet hyvä tekemään myyntiä ja markkinointia, kerro yksityiskohtaisemmin omasta tyylistäsi ja tavoistasi tehdä töitä. Kerro, millaiseen myyntityöhön uskot ja millaisiin lopputuloksiin pyrit. Älä kirjoita hakemusta täyteen yksittäisiä päälauseita, vaan suosi vaihtelevia lauserakenteita.

Hakemuksen räätälöinti

Hakemuksen selkeys on yksi tärkeimmistä asioista. Hakemuksen olennaisimmat asiat pitää saada selville jo tekstiä silmäilemällä. Luettavuuteen vaikuttaa selkeys ja virheetön yleiskieli.

Pituudeltaan hakemuksen tulisi olla yhden A4-sivun mittainen ja sen tulisi sisältää 3-4 kappaletta.

Avoimen työhakemuksen pitää aina olla ainutlaatuinen eli et voi käyttää samaa työhakemusta hakiessasi toista työtä. Työnantajat huomaavat kyllä, jos sama hakemus on lähetetty useaan työpaikkaan. Syy tähän on se, että hakemus jätetään silloin liian geneeriseksi eli yleiseksi, ja hakemus ei sisällä mitään erityisen tarkkaa vastausta työtehtäviin tai muihin oleellisiin tietoihin.

Avoin hakemus-malli

Linkin kautta pääset lataamaan avoimen hakemuksen: Avoin hakemus

(linkki vie TE-toimiston Avoin hakemus PDF-tiedostoon)

Muistathan tehdä hakemuksestasi myös visuaalisesti näyttävän! Tältä avoin hakemus voi kuitenkin sisällöllisesti näyttää.

avoin työhakemus pohja

(TE-palvelut.fi avoin hakemus-malli 17.05.2018)

Juttu on julkaistu ensi kerran 17.5.2018 ja päivitetty 8.6.2021.

Lue myös

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

8 kysymystä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä

Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?

Rekrytoija paljastaa, millainen CV tekee vaikutuksen ja mitä tapahtuu palkkaamisen jälkeen: ”Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita”

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vieraskynä: Sorrutko sinäkin näihin kielimokiin? 10 nyrkkisääntöä, joilla oikeinkirjoitus luonnistuu

    Suomen kieli ei ole aina helppoa meille äidinkielisillekään, ja oikeinkirjoitus voi olla toisinaan hankalaa. Tavallisimmat kielimokat liittyvät  muun muassa yhdyssanoihin, välimerkkeihin ja isoihin ja pieniin alkukirjaimiin.  21. helmikuuta vietettävän kansainvälisen äidinkielen päivän kunniaksi kevytyrittäjämme, suomen kielen ja viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho kertoo kymmenen nyrkkisääntöä kirjoittamiseen. Niitä noudattamalla tuotat jo huomattavasti parempaa tekstiä ja voit heittää pahimmat kielitoikkaroinnit tunkiolle! Jos saat…

    Lue lisää
  • Työelämä Vuosi vaihtui, mikä työaikalaissa muuttui? – Työaikalaki 2020

    Suomen työaikalaki on pääosin 25 vuotta vanhaa, mutta vihdoin nyt vuodenvaihteessa se koki paljon muutoksia. Koska työelämä muuttuu, oli nyt aika myös uudistaa työaikoja koskevia lakeja. Työaikalaki 2020 on maltillinen uudistus tuoda työaikalainsäädäntöä nykypäivään ja helpottaa erityisesti koko ajan yleistyvää etätyötä. Listaamme tässä artikkelissa pykäliä, jotka muuttuivat ja kerromme, mitä muutokset oikein tarkoittavat. Uudet työaikalakimuutokset koskevat perinteistä työsuhteessa tehtävää työtä.…

    Lue lisää
  • Työelämä Hyödynnä sosiaalinen etäisyys – kokosimme vinkit itsensätyöllistäjille!

    Nämä erikoiset ajat tuovat monelle huolta ja stressiä. Käynnissä oleva poikkeustila ja sen seuraukset – karanteeni ja sosiaalinen etäisyys – ovat sysänneet arkielämämme uuteen asentoon. Tämä hiljainen kausi kannattaa kuitenkin kääntää itselle mahdollisimman hyödylliseksi. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä itsensätyöllistäjille, jotka miettivät, kuinka oman toiminnan saisi kannattamaan sosiaalisen etäisyyden aikana – ja sen jälkeenkin. Elämme varsin erikoista kevättä: suurin osa lähiaikojen…

    Lue lisää