Blogi

4.2.2016

Kevytyrittäjän työttömyysturva pähkinänkuoressa

Kevytyrittäjien työttömyysturva-asiat ovat olleet pinnalla työttömyysturva uudistumisen johdosta.

Selkiyttääksemme tilannetta teimme infograafin kevytyrittäjän työttömyysturvasta:

Huomaathan, että TE-toimistot käsittelevät jokaisen henkilön tilanteen tapauskohtaisesti. Olethan yhteydessä omaan TE-toimistoosi, ennen töiden aloittamista.

Lisätietoja uudesta työttömyysturvalaista saat täältä: Uusi työttömyysturvalaki.

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Anneli sanoo:

  Olenko nyt ymmärtänyt oikein???
  1. TE-toimistolta pitää pyytää lausunto, jotta voi toimia sivutoimisena yrittäjänä. Onko se mahdollista saada esim. niin, että päivisin 8-16 voin ottaa vastaan kokopäivätyön ja iltaisin tehdä yrittänä töitä vaikka 2-4h/ilta? eli kuukaudessa 40-80h. Pidän erittäin tärkeänä tietona juuri tätä maksimi tuntimäärää
  2. Tuleeko lausunto alla ennenkuin aloittaa sivutoimisen yrittämisen?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Anneli,

   kiitos kysymyksestäsi. Suosittelemme siis olemaan yhteydessä oman alueen TE-toimistoon, mutta tämä ei tietenkään ole pakollinen toimi ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä.

   Juuri näistä maksimituntimääristä kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon. Yleinen ohje tässä on ollut, että yrittäjänä tehty työ ei ole este työttömyysetuuksien vastaanottamiselle, jos se on sivutoimista ja tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän tulisi olla työmarkkinoiden käytettävissä.

   Lisätietoa aiheesta voit lukea verkkosivuiltamme.

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua!

   -Piia

 2. kyllä sivutoimisuus on mahdollista sanoo:

  Sanna Laitinen on osannut tiivistää ihan oikein. TE-toimisto ei ole kiinnostunut rahamäärästä, vaan siitä, kauan sinulla menee kuukaudessa yritysmäiseen työhön ja oletko käytettävissä samanaikaisesti kokoaikatyöhön ja haetko kokoaikatöitä. Kassa/Kela puolestaan on kiinnostunut siitä, paljon olet tienannut.

  Jos laskutat tuntitaksan mukaan, on helppo antaa TE-toimistolle selvitys, että työkeikkoja on n. 0-30h/kk tai 2-4h/vko tai mikä se totuus onkaan. Kannattaa ympätä arvio kaikista työkeikoista yhteen, niin ei tarvitse myöhemmin nostaa tuntimäärää(työnhakija on velvollinen ilmoittamaan, jos tuntimäärä kasvaa, jolloin voidaan arvioida uudelleen onko toiminta enää sivutoimista). Tuntimääriin ei kannata arvioida mitään, mikä ei ole sitä konkreettista työtä asiakkaalle (esim. miten paljon menee aikaa mainostamiseen tai puhelimessa asiakkaille myymiseen –> pidä tämä omana tietonasi).

  Jos olet kokopäiväisen työn aikana toiminut sivutoimisesti yrittäjänä 6kk, niin työttömäksi jäätyäsikin sinut katsotaan yleensä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Älä kuitenkaan irtisanoudu vakityöstä tämän takia. Jos tiedät, että työsi loppuu esim. loppuvuodesta, niin nyt kipin kapin perustamaan yritystä/tekemään niitä työkeikkoja sivubisneksenä!

  Selvityspyyntö lähtee aina, kun henkilöllä on yritystoimintaan verrattavissa olevaa toimintaa. Sitä ei kannata pelätä, vaan vastata vain rehellisesti aika-arvion ja muistaa sanoa, että pystyy tekemään kokoaikatöitä ja hakeekin niitä (mielellään vielä sitä korostaen, että ne omat keikkatyöt voi aina joustaa kellonaikojen yms. kanssa jos töitä saa –> tietysti mikäli tämä on totta!).

  HUOM! Artikkelin ohjeesta poiketen jokaista työkeikkaa (artikkelin työsuorite) ei tarvitse TE-toimistolle selvityspyynnön jälkeen raportoida, jos on saanut luvan tähän sivutoimiseen toimintaan esim. 20h/kk. Kelaan/kassaan sen sijaan kerrotaan sitten se tienestipuoli. Työtarjouksiin ja muihin te-toimiston velvoittaviin toimenpiteisiin tulee vastata/osallistua, vaikka olisi saanut sivutoimisen yrittäjän statuksen.

 3. Exyrit. sanoo:

  Järjestelmä on sairas…työtätekeviä maan kansalaisia ei haluta auttaa……sensijaan pakotetaan viralliseksi yrittäjäksi…että saadaan alkaa kiristää ja lypsää tyhjäksi………yrittäjä on vasta se…jolla on y tunnus käytössä ja yrittäjävaakuutuksen yms…..omilla nimillään käytössä ja maksaa eläkettä Itse.

 4. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei

  Sivutoimisuuden ja päätoimisuuden arvioinnissa ratkaisevaa on toiminnan vaatima työmäärä, ei siitä saatavien tulojen määrä. Lisää aiheesta artikkelissamme: https://www.ukko.fi/olenko-paatoiminen-yrittaja-vai-sivutoiminen-yrittaja/

  Sanna

 5. Mitä ihmettä?!?!? sanoo:

  Juuri kolahti itseeni. Olen ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi yritettyäni työllistää itseäni graafikkona edellisen määräaikaisen työni päätyttyä.

  Sain ilmoituksen, että TE kokee minut päätoimiseksi yrittäjäksi, joka ei voi ottaa kokopäivätyötä vastaan. MITÄ? Voin tältä istumalta mennä kuukausitöihin, ei mitään esteitä. Jos minulla on ollut yksi työ kuukaudessa, ei sillä paljoa ruokarahoja saada.

  Olen sitten ilmeisesti poissa myös työnhakujärjestelmästä, jos kerran te:n mukaan en kykene ottamaan työtä vastaan! Kivaa toimintaa.

  Olen 30 vuotta maksanut erilaisia liittomaksuja ja nyt sitten joku ihme virkailija päättää, etten voi ottaa kk-työtä vastaan, jollain itse keksimällään perusteella? Enkä saa työttömyyskorvausta. Kai sitten sossu maksaa kaiken. Erikoista peliä.

 6. Silppuaja sanoo:

  Tätä se normipurkutalkoot on, tehty tällainen himmeli ja työkkärissä vedetään lottokoneella läpi päätökset. Suomi nousuun!

 7. Pää pyörällä sanoo:

  Varmasti kaikille tuloilla on suuri merkitys, oli sitten työtön, pätkätyöläinen, vakituinen palkollinen, sivutoiminen yrittäjä tai päätoiminen yrittäjä.

  Kuviossa mielestäni tarkoitettiin sitä, että työttömyysturvaa määriteltäessä tuloilla ei ole merkitystä, vaan sillä, tulkitaanko henkilö sivutoimiseksi vai päätoimiseksi yrittäjäksi. Sivutoiminen yrittäjä voi saada työttömyysturvaa, päätoiminen yrittäjä yleensä ei – riippumatta siitä, minkä verran he yritystoiminnallaan tienaavat ja tulevatko he tuloillaan toimeen.

  Asian vierestä…kyllä on tehty asiat monimutkaisiksi, jos pitää itsensä erityylisillä silpputöillä työllistää…

 8. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei

  Työttömyysturvan soveltamisohjeen (http://www.finlex.fi/data/normit/42440-TEM2435ohje.pdf) mukaan tuloilla ei ole merkitystä kun arvioidaan päätoimisuutta tai sivutoimisuutta.

  Sanna

 9. Yrittäjälle tuloilla on merkitystä sanoo:

  Infograafissa taitaa olla pieni virhe. Todennäköisesti päätoimiselle yrittäjälle tuloilla on merkitystä.

 10. Syrjintää? sanoo:

  Hieno infografiikka, mutta tässä laissa selvästi syrjitään omaa työtä tekeviä.

  Kohta 2. työhön kulunut aika on täysin epäselvää, mikä määritellään lyhyeksi työkeikaksi, jo viimevuoden lain mukaan on tulkittu TE-keskuksessa asioita miten sattuu.

  Kohta 3. TE-toimiston käsittelyajat ovat kohtuuttoman pitkiä

  Mitä yhdenvertaisuusvaltuutettu olisi tästä mieltä? Onkohan tämä edes perustuslain mukaista?

  http://www.syrjinta.fi/web/fi/kantelulomake

 11. Huolestunut sanoo:

  Mielestäni tämä on ihan mielivaltaista toimintaa. Mitä tarkoitetaan oman työn markkinoimisella? Missä menee raja markkinoinnissa, mikä määritettään yrittäjyydeksi? Onko nettisivut tai esim. someprofiilit markkinointia? Miten keikkoja voi saada ilamn minkäänlaista markkinointia? Millaiset ovat pitkiä työkeikkoja, missä menee tuntiraja? Onko realista ja oikein että TE-toimiston käsittelyt voi kestää joka kerta 1-1.5kk?

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.