Blogi

16.11.2016

Vieraskynä: Liiketoimintasuunnitelma yrityksen käsikirjana

Kevytyrittäjyys on mainio tapa ottaa ensiaskeleita itsensä työllistämisessä. Liikkeelle pääsee nopeasti ja siinä välttää isommat investoinnit ajan suhteen. Lisäksi toiminta on mahdollista melkein alalla kuin alalla. Kevytyrittäjänä voi helposti testata omaa konseptiaan ja menekkiä. Saanko riittävästi asiakkaita? Lähteekö asiakaskanta kasvamaan? Siinä sivussa voi pitää hallinnollisen puolen minimissään ja käyttää energiansa arvon luomiseen.

Kun oma konsepti on hioutunut ja toiminta vakiintuneempaa, kannattaa harkita oman yrityksen perustamista. Tällöin joutuu toki itse hoitamaan enemmän hallinnointiin liittyviä seikkoja, mutta toisaalta on myös mahdollisuus kehittää toimintaa pitkäjänteisesti ja pitää koko tulopuoli omassa hallussa.

Yhteiskunnan tuet aloittavalle yrittäjälle voivat myös olla merkittävä motivaattori itsenäistymään, joskaan niiden varaan ei kannata kaikkea suunnitella. Starttiraha, erilaiset investointituet ja palkkatuet voivat helpottaa yrityksen alkutaivalta.

tyhja_tuoli_yrityksenaloitus

Oikeaa ajankohtaa siirtyä kevytyrittäjästä yrittäjäksi on vaikea yleisellä tasolla sanoa. Siihen vaikuttaa omat preferenssit esimerkiksi laskutuksen, kirjanpidon ja vakuutusten suhteen. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin todeta, että kun toiminta on vakiintunutta ja laskutus säännöllistä, yrittäjyys tulee pitkällä tähtäimellä järkevämmäksi. Jos esimerkiksi koet mahdollisuuden työllistää toimintasi kautta muitakin, yrittäjyys on sinun valintasi.

Suunnittelulla lentoon omin siivin

Yrittäjyyden tielle lähdettäessä on paljon selvitettävää ja mietittävää. Liikeidea pitäisi hahmotella ajatustasolta konkreettiseksi liiketoiminnaksi. Idean konkretisointia varten ja yrityksen perustamista varten on mietittävä eri muuttujien välisiä suhteita sekä otettava hippusellinen riskiä. Tuota riskiä voi hallita suunnittelemalla toimintaa kokonaisvaltaisesti.

Vaikka talouden ja yritystoiminnan perusteet olisivat jotenkin takaraivossa kouluajoilta ja oman tekemisen taso sekä ammattitaito korkealla, on läpikäytävää pakostakin jonkun verran. Suomalaisen sanonnan mukaan hyvällä suunnitelmalla on jo puolivälissä valmista, joten yritystä perustavan ei kannata hötkyillä, vaan keskittyä laadukkaaseen liiketoiminnan suunnitteluun.

Suunnittelu on myös kevytyrittäjyydestä varinaiseen yrittäjyyteen siirtyvälle tarpeellista. Oman bisneksen ja tekemisen kriittinen tarkastelu voi tuottaa jo ensimetreillä iloisia ahaa-elämyksiä, jotka vievät toimintaasi jo suunnitteluvaiheessa laadukkaampaan suuntaan. Käyttämällä aikaa suunnitteluun, välttyy myös monelta sudenkuopalta ja voi keskittyä itse työn tekoon.

Pitkäjänteinen suunnittelu antaa kilpailuetua

Liiketoimintasuunnitelma on yritystoimintaa käynnistettäessä pakollinen jo pelkästään rahoittajien ja julkisten tukien suuntaan, joten sitä ei todellakaan ole syytä pitää pakkopullana, vaan omaa tekemistä ja yritystä hyödyttävänä käsikirjana.

liiketoimintasuunnitelma

Merkittävimpiä hyötyjä suunnittelusta on parantuva ennakoitavuus. Alati muuttuvassa maailmassa asiakkaiden käyttäytyminen voi olla ensi vuonna erilaista. Miksi siis katsoa tekemistä vain muutaman kuukauden päähän, kun voi varautua mahdollisiin muutoksiin pidemmällä aikavälillä. Suunnittelemalla pitemmälle, voi päästä käsiksi uusiin mahdollisuuksiin, jotka taas hyödyttävät sinua suhteessa kilpailijoihin.

Koeponnista firmasi toiminta laskureiden avulla

Arvioiden ja laskelmien tekeminen, kannattavuuslaskelma, rahoituslaskelma ja kassavirtalaskelma ovat yrityksesi liiketoimintamallin, tai sen suunnitelman, liiketoimintasuunnitelman koeponnistamista. Voit simuloida niissä, millainen kannattavuus muodostuu milläkin lukemalla ja missä kohdassa on viilattavaa. Useiden toimivien yrittäjien mielestä ne ovat myös käytännön työkaluja menestyvän yrityksen pyörittämisessä. Yrityksen pyörittäminen kun on kuitenkin ainakin osaksi rahavirtojen hallintaa, joten eri muuttujien väliset yhteydet ja niiden vaikutukset toisiinsa ovat siltäkin osin mielekkäitä ymmärtää.

Kuten aiemmin mainittu, mikäli suunnittelet rahoituksen hankkimista, käytännössä kaikki rahoitusta myöntävät tahot haluavat nähdä liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat. Myös starttirahaa varten vaaditaan lausunnon saamiseksi selkeät suunnitelmat yritystoiminnasta. Pankit, Finnvera ja ELY-keskukset haluavat rahoitusta koskevien päätösten pohjaksi hyvin laadittua kirjallista materiaalia onnistumisen todennäköisyydestä.

Laadukkaalla suunnittelulla pysyt askeleen edellä ja kykenet reagoimaan sekä ohjaamaan toimintaasi riittävän selkeästi.

Mieti näitä asioita liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä

  1. Kaikki alkaa ideasta. Onko liikeideasi edelleen ajankohtainen? Onko se sitä vielä kahden vuoden kuluttua? Rohkene muuttaa ja hienosäätää tarvittaessa. Onko idea vielä hyvä, jos nyt olisit perustamassa yritystä?
  2. Tee kilpailija- ja markkina-analyysia. Tunne itsesi ja asemasi pelikentällä. Mitä tarvitaan markkinoilla menestymiseen ja millä siellä jo nyt menestytään? Mitkä asiakkaan ongelmat ratkotaan ja mitkä ratkotaan vain osittain?
  3. Mitä tuotteita ja/tai palveluita sinä tarjoat markkinoille? Miten ne sopivat asiakkaiden kokemiin haasteisiin ja ongelmiin? Miten täytät markkinoilla olevan tyhjän tilan? Tarjoatko halpaa nopeasti ja paljon, vai laatua vähän ja kalliilla? Jäätkö johonkin välimaastoon?
  4. Mitä sinä osaat tehdä hyvin tai loistavasti? Keskity niihin ja yritä löytää heikompiin osa-alueisiin ratkaisuja kumppanien tai muiden järjestelyiden kautta. Hyvän myyjän tulisi käyttää myyntiosaamistaan ja hyvän laskupään omaavan pitäisi hyödyntää matemaattisia kykyjään.
  5. Löydä hyvä kumppani taloushallinnon tehtäviin, mikäli et itse ole haka kyseisissä asioissa. Hyvän tilitoimiston tai kirjanpitäjän apu on tuiki tärkeää, jotta voit keskittyä omaan ydinosaamiseesi.

OnnistuYrittäjänä.fi tarjoaa luotettavan ja toimivaksi havaitun työkalun liiketoimintasuunnitelman laatimiseen – ohjaten ja selkeästi.
Tutustu myös uuteen Business Model Canvas -työkaluun, joka mahdollistaa helppokäyttöisen tavan lähestyä liiketoiminnan suunnittelua ja kehittämistä.


Lue myös UKKO.fi:n artikkeli liiketoimintasuunnitelmasta.

Jukka Kuisma
Kirjoittaja

Jukka Kuisma

Jukka Kuisma on Varman, Nordean ja Vakuutusyhtiö IFin luoman Onnistuyrittajana.fi-verkkosivuston päätoimittaja. Jukka Kuisma on ollut myös mukana suunnittelemassa ja kehittämässä palvelua.

Lisää aiheesta

Vieraskynä: 5 vinkkiä uramuutokseen

UKKO.fi:n vieraskynä-blogeissa eri alojen asiantuntijat kirjoittavat muun muassa yrittäjyydestä, työelämästä ja hyvinvoinnista oman erikoisalansa näkökulmasta. Tässä kirjoituksessa Muutostoimisto Tulevan Johanna Valovirta kertoo keinoja, joilla...
22.12.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.