Joulupukin keikat voi laskuttaa helposti kevytyrittäjänä – näyttelijä Janne Mattila kertoo, miten Korvatunturin päähenkilön esittäminen onnistuu

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Joulupukkikeikka_Janne_Mattila

Joulupukki on joulun odotetuin vieras, jonka saapumiselle riittää kysyntää aina pikkujoulusesongista jouluaattoon asti. Freelancer-näyttelijä Janne Mattila tietää, miten satumaisen hahmon läsnäolo pidetään todentuntuisena yllä erilaisissa tilanteissa.

Kun yleisönä ovat lapset, täytyy olla henkisesti valmistautunut vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin. Lapset kun olettavat, että kyllä joulupukki tietää.

Mattila kuitenkin kuvailee tilanteen, jossa omat kyvyt selviytyä tilanteesta viedään välittömästi äärirajoille. Se on se tilanne, jossa Turun torilla kolme eri järjestäjätahoa on tilannut toisistaan tietämättään paikalle kolme eri joulupukkia, jotka sitten pyörivät lasten edessä lyhyen näköyhteyden päässä toisistaan.

”Siinä sitä sitten onkin selittämistä”, hän naurahtaa.

Mattilan keikkavarusteisiin kuuluu joulupukin asu, valkoinen kiharainen parta, tonttulakki, saapikkaat ja ehdottomasti kävelykeppi. Lahjasäkki on aina varattu valmiiksi sekä tapahtumissa että yksityiskeikoilla. Tänä vuonna Mattila on jo ennättänyt vetää joulupukin asun päälle päiväkodissa, tavarataloissa ja yksittäisissä pikkujoulutapahtumissa.

”Tosin yhdellä pikkujoulukeikalla olin juuri hiljattain poliisina.”

Janne Mattila päivysti joulupukkina kauppakeskuksessa Espoossa.

Joulupukin pelisilmä on tärkein

Erityisesti yksityiskeikalla hyvä joulupukki tekee vaikutuksen ja hänet halutaan kotiin usein myös seuraavanakin vuonna. Palveluun tytyväisimmät perheet varaavat joulupukkinsa uudelle keikalle jo lokakuussa, jotta hyvä mieli lapsille on taattu.

Jo vuosikaudet joulupukkina keikkaillut Mattila kuvailee, että isoissa kaupungeissa jouluaattoon on mahdollista mahduttaa jopa 12 keikkaa, mikä on tilanteena ”ihan unelma”. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten kaukana toisistaan kohteet ovat ja voiko esimerkiksi välimatkat taittaa kävellen.

”Asun itse Turussa, mutta 95 prosenttisesti kaikki keikat ovat Helsingissä. Ei siinä ole muuta vaihtoehtoja kuin tulla.”

Keikalle mennään aina hyvin valmistautuneena, mutta kaikista tärkeintä on pelisilmä ja terävä tilannetaju, jossa lapsen ehdot on otettu parhaalla tavalla huomioon. Jotkut lapset jännittävät joulupukkia paljon, jopa pelkäävät. Silloin lapselle on annettava tilaa asettua uuteen tilanteeseen.

”Palveluuni kuuluu se, että kysyn lasten kuulumiset perheeltä aina etukäteen. Niinpä joulupukki osaa sitten kysellä vaikkapa menestyksestä koulussa tai harrastuksissa ja kavereista", hän sanoo ja lisää.

”Olin juuri lastentarhassa keikalla, jossa lapset olivat ensin hyvin rauhallisia ja odottavaisia, mutta sitten kun tilanne tuli tutuksi kaikille, niin sitten päästiin vauhtiin.”

Janne Mattila näyttelee joulupukkia.

Tältä joulupukki Janne Mattila näyttää siviilissä. Hän on myös tunnettu UKKO-mainosmallina!

Satumainen hahmo ei voi räplätä kännykkää

Yksityinen keikka kotona poikkeaa hyvin paljon kauppakeskuskeikasta, jossa joulupukki on jatkuvasti valokeilassa. Ostoskeskusten repertuaariin usein kuuluu, että lapset voivat valokuvauttaa itsensä joulupukin kanssa. Se taas tietää kuumia spottivaloja, joten roolin vetäminen on usein tukalan kuumaa puuhaa.

Mutta vaikka hiki virtaa, valkoista partaa ei voi missään vaiheessa riisua. Roolia on vedettävä tuntikaupalla loppuun asti. Usein keikka saattaa kestää neljästä kuuteen tuntia.

”Joulupukki on myös satumainen hahmo, joka ei voi vain vetää kännykkää esiin, alkaa näpyttelemään ja ottaa selfieitä. Ja jos tulee kuuma, ei vaan voi alkaa hörppiä vettä kaikkien edessä, vaan sekin on hoidettava piilossa.”

Mattila kertoo kevytyrittäjyyden tulleen mukaan kuvioon, kun osa asiakkaista pyysi häntä laskuttamaan. UKKO.fin kevytyritäjänä joulupukkikeikkailun laskut ovatkin lähteneet matkaan vaivattomasti.

”Se on vain niin helppoa. Teen keikkaa kevytyrittäjänä, mutta myös joissakin tuotannoissa verokortilla”, myös tv-puolella ja oopperassa esiintyvä näyttelijä kertoo.

Tämän jouluaaton Mattila on päättänyt antaa tilaa muille keikkailijoille ja hän rauhottuu vaihteeksi itse perheen parissa.

Lue lisää: Laskuta joulupukin keikat kevytyrittäjänä

Lue myös

Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

Yrittäjän joulu – näin hyödynnät hiljaiset päivät tai vietät rentouttavan joululoman!

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Äänibrändäys – miten se oikein toimii?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Jenna Heino

  Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Onko media kiinnostunut sinusta yrittäjänä? Varmasti on, kun toimit tällä tavalla!

   Jos yhä luulet, ettei juuri sinun yrittäjätarinassasi ole mitään mediaa kiinnostavaa, olet erehtynyt pahemman kerran, kirjoittaa UKKO.fi:n Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino blogissaan. Kun yrittäjä pääsee kertomaan itsestään ja työstään medialle, tilaisuudesta tulee ottaa kaikki irti. Ensimmäiseksi on kuitenkin päästettävä irti uskomuksesta, ettei oma työ ja asiantuntijuus ole tarpeeksi kiinnostavaa. Tavallinen onkin erikoista Mitä kiinnostavaa minä tavallinen yrittäjä olen muka tehnyt?…

   Lue lisää
  • Yrittäjyys Vuonna 2019 kolme yrittäjää pokkasi halutun palkinnon, mutta mitä sitten tapahtui? – Yrittäjyyskoulu oli heihin yhteydessä

   Vuonna 2019 kolme taidokasta yrittäjää sai palkinnon työstään, mutta muutamassa vuodessa ehtii tapahtua paljon. Vieläkö he kaikki toimivat yrittäjinä? Yrittäjyyskoulu selvitti asian. Valtakunnallinen yksinyrittäjä JSM Consulting Oy:n Jaakko Marin palkittiin, koska hän pystyi yhden miehen yrityksenä kilpailemaan kansainvälisiä jättejä vastaan ja vieläpä onnistuneesti. Menestyksen salaisuus on korkea tietotaito ja osaaminen haastavissa palvelujohtamisen asioissa sekä kyky auttaa organisaatioita modernin palvelujohtamisen haasteissa.…

   Lue lisää
  • Yrittäjyys Miten koronavirus vaikuttaa yrityksiin?

   Koronavirus puhuttaa ja aiheuttaa huolta ympäri maailman. Tartuntatapauksia on todettu viime aikoina Suomessakin. Kuinka tämä virus sitten vaikuttaa yrittäjiin ja heidän yritystoimintaansa? Sitä on vielä vaikea sanoa. Vaikutukset riippuvat suuresti muun muassa siitä, kuinka suuressa mittakaavassa koronavirus leviää maailmalla sekä kuinka se leviää Suomessa. On kuitenkin havaittu joitakin selkeitä vaikutuksia, jotka päätimme listata tähän kirjoitukseen. Kysynnän lasku Koronaviruksen vaikutus lentoliikenteeseen…

   Lue lisää