Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kotitalousvähennys 2021 – mitkä ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä?

kotitalousvahennys-kuvituskuva

Kotitalousvähennys tarkoittaa, että henkilö voi vähentää verotuksessaan joitain kotiinsa ostamiaan töitä, kuten siivouspalveluita, lastenhoitoa tai remontointia. Tässä artikkelissa kerromme, miten kotitalousvähennys toimii ja miten sen saa – ja miten yrittäjä tai kevytyrittäjä voi hyötyä kotitalousvähennyksestä.

Kotitalousvähennys on kotitalouksille todella merkittävä veroetu – ja siksi se auttaa myös pienyrittäjää myymään palveluitaan koteihin. Asiakas voi vähentää sekä yrittäjän että kevytyrittäjän laskut kotitalousvähennyksenä verotuksessaan, ja tämä voikin olla hyödyntämisen arvoinen myyntivaltti omaa palvelua markkinoidessa.

Kotitalousvähennys pähkinänkuoressa

Kun tilaa työtä kotiin tai mökille, voi työn hinnan vähentää omassa verotuksessaan seuraavasti:

 • Vähennettävissä on työn osuus laskusta – ei siis materiaalit tai työvälineet
 • Yritykseltä ostaessa voi kotitalousvähennykseen laittaa 40 % laskun arvonlisäverottomasta työn osuudesta
 • Jos taas yksityishenkilö palkkaa työntekijän itse, hän voi vähentää 15 % maksamastaan palkasta sekä työnantajakulut kotitalousvähennyksessä
 • Maksimissaan 2 250 € / vuosi / henkilö
 • Pariskunnan maksimivähennys on siis 4500 €
 • Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 €

Kotitalousvähennys käytännössä – esimerkki:

Pariskunta teetti kotiinsa keittiöremontin, jonka loppuhinnaksi tulee 13 000 euroa. Remontti kesti marraskuusta 2020 tammikuuhun 2021. Remontin hinnasta puolet maksettiin joulukuussa ja puolet tammikuussa.

Molemmat puolisot voivat vähentää 2 250 € vuodessa eli yhteensä 4 500 €. Koska remontti alkoi ja siitä osa maksettiin vuoden 2020 puolella, voivat puolisot ilmoittaa tämän osuuden vuoden 2020 verovähennyksiin, vuoden 2021 puolella maksetun osuuden taas vuoden 2021 vähennyksiin. Vähennykset ilmoitetaan siis maksupäivän mukaan. Yhteensä vähennettävää tulee siis 9 000 €.

Kotitalousvähennys. Rakennusalan yrittäjä remontoimassa kotia.

Mistä kotitalousvähennyksen voi saada?

Kotitalousvähennystä voi saada kodissa tapahtuvasta työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä ovat esimerkiksi siivouspalvelu, kodinhoito, lastenhoito sekä muu hoivatyö. Lisäksi vähennettävissä ovat kunnostustyöt ja remontointi sekä esimerkiksi tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennyksen saa sekä kotona että vapaa-ajanasunnolla teetettävistä töistä.

Kotitalousvähennyksen voi saada sekä ostaessaan yritykseltä että palkatessaan henkilön suoraan itse. Eli esimerkiksi jos palkkaa kodinhoitajan, maksaa hänelle palkan ja huolehtii työnantajakuluista ja veroista, vähennyksiin voi laittaa 15% siivoojalle maksamastaan palkasta sekä työnantajakulut.

Jos taas kodinhoitaja on yrittäjä tai kevytyrittäjä, voi asiakas vähentää laskulla näkyvästä työn arvonlisäverottomasta hinnasta 40%. Jotta tämä onnistuu, on yrittäjän kuuluttava ennakonperintärekisteriin – tai kevytyrittäjän kohdalla hänen käyttämänsä laskutuspalvelun on kuuluttava ennakonperintärekisteriin.

Lue koko lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä Vero.fi-sivulta.

Vähennyksiin oikeuttavaa työtä tekevä puolestaan voi mainostaa kotitalousvähennystä toiminnassaan silloin, kun sen ehdot täyttyvät. Huomioitava on, että vähentää saa vain työn osuuden – ei siis esimerkiksi työvälineitä tai remontin materiaaleja.

Kotitalousvähennys. Sairaanhoitaja kotikäynnillä.

Kuka saa kotitalousvähennystä?

Yksinkertaisesti sanottuna kotitalousvähennykseen on oikeutettu se henkilö, joka maksaa kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn. Rajauksena on kuitenkin se, että työ tulee olla suoritettu joko maksajan omassa asunnossa, vapaa-ajanasunnossa tai vaihtoehtoisesti hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa kotona. Esimerkiksi omille vanhemmille kustannettu siivouspalvelu on siis vähennettävissä maksajan verotuksessa.

Vähennystä voi saada luonnollinen henkilö – se tarkoittaa yksityishenkilöä. Yritykset tai yhdistykset eivät voi kotitalousvähennystä hakea. Jos siis esimerkiksi yrittäjä teettää omassa kodissaan vaikkapa remontin, hän voi vähentää 40% laskun työn osuudesta omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan – ei yrityksensä verotuksessa.

Kotitalousvähennyksen maksimimäärä arvioidaan säännöllisesti uudelleen

Tällä hetkellä, vuonna 2021, kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2 250€ vuodessa ja sen omavastuu on 100€ vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa, että puolisot voivat yhteensä saada 4 500€ kotitalousvähennystä vuoden aikana. Myös avopuoliso voi saada vähennyksen, jos on osallistunut vähennettävän työn kustannuksiin ja puolisot asuvat yhdessä.

Vinkki: Mikäli 2 250€ summa ei ylity, vähennystä kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Tällöin omavastuu vähennetään vain kerran!

Kotitalousvähennys vain tehdystä työstä

On hyvä muistaa, että kotitalousvähennyksen saa vain tehdystä työstä. Niinpä esimerkiksi työn suorittamiseen tarvittavat työvälineet eivät valitettavasti ole kotitalousvähennys kelpoisia kuluja.

Käytännössä esimerkiksi remonttia tehdessä kotitalousvähennyksen saa siis remonttihenkilölle maksetusta palkasta, mutta ei tapeteista, kaakeleista tai muista remonttiin käytetyistä tarvikkeista.

Kotitalousvähennys. Siivousalan ammattilainen pesee ikkunoita.

Kotitalousvähennys on pienyrittäjän ystävä – hyödynnä vähennysmahdollisuus markkinoinnissasi!

Kun yrittäjä tai kevytyrittäjä myy palveluitaan yksityiselle henkilölle, täyttyvät kotitalousvähennykseen oikeuttavat ehdot yleensä välittömästi. Yrittäjän on hyvä tuntea, kuinka kotitalousvähennys toimii, sillä se toimii myös markkinointivalttina.

Myös kevytyrittäjän asiakas voi laittaa laskun kotitalousvähennykseen. UKKO.fi:n kevytyrittäjät toimivat yrityksen, SLP Group Oy:n kautta, eli asiakas voi vähentää 40% työn arvonlisäverottomasta hinnasta omassa verotuksessaan.

Kotitalousvähennys on pienyrittäjän asiakkaalle hyvin merkittävä etu, joten sitä kannattaa hyödyntää omien palveluiden markkinoinnissa. Asiakkaat voivat rohkaistua ostamaan, jos esimerkiksi yrittäjän verkkosivuilla tai somekanavissa on huomautettu, että palvelun voi vähentää verotuksessa.

Yrittäjän kannattaa myös olla perillä kotitalousvähennyksen maksimimäärästä ja siitä, miten vähennys haetaan, jotta voi tarvittaessa myös neuvoa asiakkaitaan ja näin yhä madaltaa kynnystä palvelun ostoon.

Asiakasystävällisen yrittäjän kannattaa olla myös tarkkana laskua laatiessaan ja eritellä selvästi työn ja tarvikkeiden osuudet, jotta asiakkaan on helppo hakea vähennykset.

Kotitalousvähennys. Lastenhoitaja auttaa lasta koulutöissä.

Kotitalousvähennyksen ilmoittaminen

Kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen on kolme tapaa:

 • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot kuluvan vuoden verokortille, jolloin ne siirtyvät automaattisesti seuraavalle esitäytetylle veroilmoituksellesi, tai halutessasi ne huomioidaan suoraan veroprosentissasi ja saat uuden verokortin
 • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa
 • Jos palkkasit työntekijän itse, voit ilmoittaa vähennyksen palkka.fi-palvelussa

Lue lisää kotitalousvähennysten ilmoittamisesta suoraan Vero.fi-sivustolta.

Lue myös:

Kotitalous työnantajana – vai ostaako yrittäjältä tai kevytyrittäjältä?

Näin hinnoittelet työsi oikein – viisi vinkkiä

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
 • Haluat testata liikeideaasi turvallisesti
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Haluat aloittaa liiketoiminnan välittömästi

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman y-tunnuksen
 • Haluat olla oikea yrittäjä
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Toimintasi on kooltaan merkittävää
 • Haluat hyödyntää yrittäjävähennyksen
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Kotitalous työnantajana vai uusi helpompi tapa ostaa työtä?

  Monesti kotitaloudelle voi tulla tarve teettää jokin remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa pihan huoltoon liittyvä työ ammattimaisella, kun omat taidot tai aika ei riitä. Miten kotitalous voi ostaa työtä? Tähän on kaksi eri väylää: joko apuun voi palkata osaavan ammattilaisen ja huolehtia hänen palkan maksustaan itse tai voi ostaa työn palveluna ja maksaa ainoastaan yhden laskun ja antaa jonkun muun huolehtia…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Vakituinen työsopimus - Ikuinen jatkumo?

  Kuten totesimme aiemmassa blogikirjoituksessa ”Määräaikainen työsopimus – Mikä se on?”, niin työsopimuslain 1 luvun 3§:n 2 momentin mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi (Vakituinen), jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Tarkoittaen, että työsopimukseen ei ole kirjoitettu päättymisaikaa, jolloin työsopimus on voimassa toistaiseksi. Työsuhde on niin kauan voimassa, kunnes jompikumpi osapuoli haluaa sen lopettaa eli irtisanoa työsuhteen. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen - Uhka vai mahdollisuus?

  Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on asia, jota moni yrittäjä pohtii. Lisäkäsille olisi tarvetta, mutta kyseessä on sekä iso henkinen että taloudellinen ponnistus yrittäjälle. Mikäli tarve on hetkellistä, niin usein käännytään ulkopuoliseen apuun, esimerkiksi vuokratyöfirman tai laskutuspalvelun tilapäisapureihin. Kun tarve on pidempiaikaista tai jatkuvaa, niin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on fiksumpi vaihtoehto. Työnantajapuolelle siirtyminen tuo mukanaan lukuisia uusia vastuita, kuten palkkojen maksun ja…

  Lue lisää