Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Ryhdyitkö kevytyrittäjäksi? Käy nämä asiat läpi asiakkaasi kanssa

ryhdyitko-kevytyrittajaksi-naispuolinen-kevytyrittaja-juttelee-puhelimessa-asiakkaan-kanssa

Kevytyrittäjänä toimimiseen liittyy tiettyjä seikkoja, jotka kannattaa käydä läpi yhdessä asiakkaan kanssa ennen työn aloitusta. Laadimme näistä asioista käyttöösi kätevän muistilistan.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

• Siihen on koottu asiat, jotka asiakkaasi on olennaista tietää

• Se toimii hyvänä tietopakettina myös sinulle, jos olet aloitteleva kevytyrittäjä

Huom: kevytyrittäjän työllistäjää voidaan nimittää sekä toimeksiantajaksi että asiakkaaksi. Käytämme tässä artikkelissa nimitystä "asiakas".

Oletko aloittanut hiljattain kevytyrittäjänä? Hienoa kuulla!

Kevytyrittäjyyteen liittyy kuitenkin muutamia käytäntöjä, jotka sinun kannattaa selvittää asiakkaallesi. Voit käydä ne läpi hänen kanssaan samalla, kun sovitte työkeikkasi yksityiskohdista; näin varmistat, että työ ja sen maksaminen sujuvat mahdollisimman vaivattomasti, ja voitte kumpikin olla tyytyväisiä. Läpikäytävät asiat ovat listattuna alla!

Kerro asiakkaallesi laskutuspalvelun käytännöistä

Kun sovit asiakkaasi kanssa työkeikasta, on sinun selvyyden vuoksi hyvä selvittää hänelle, mitä laskutuspalvelua käytät ja kuinka se toimii. Tämä on hyvä varsinkin siinä tapauksessa, jos kevytyrittäjyys ja laskutuspalvelut ovat asiakkaallesi täysin uusia tuttavuuksia.

Kevytyrittäjänä sinulla ei myöskään välttämättä ole omaa Y-tunnusta. Tämä tosin riippuu siitä, mitä laskutuspalvelua käytät. UKKO Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjät "lainaavat" toiminnassaan UKKO.fin Y-tunnusta, joka on 2485076-3; sen sijaan UKKO Kevytyritys -palvelun käyttäjillä on oma Y-tunnus. Tarkemmin palveluiden eroista ja yhtäläisyyksistä voit lukea klikkaamalla alta.

Vakuutukset

Kerro asiakkaallesi, että olet työkeikkasi aikana katettu sekä tapaturma- että vastuuvakuutuksella. Näin hänkin voi olla luottavaisemmin mielin!

Nämä vakuutukset kuuluvat kaikille UKKO.fin kevytyrittäjille, ja niiden maksu sisältyy palvelumaksuun. Niiden lisäksi heille kuuluu sairausvakuutus ja heidän on mahdollista saada myös YEL-vakuutus kauttamme halutessaan.

Tapaturmavakuutuksemme korvaa vakuutusehtojen mukaisesti tapaturmat, jotka ovat sattuneet palvelumme kautta laskutetuissa töissä. Vakuutus ei kuitenkaan poista asiakkaasi mahdollista vakuuttamisvelvollisuutta toiminnasta, johon tulee ottaa työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutusturva.

Vakuutukset astuvat voimaan heti, kun olet rekisteröitynyt palveluumme.

Vastuuvakuutuksemme kattaa vahingot 2 miljoonaan euroon saakka vakuutusehtojen mukaisesti niin, että kevytyrittäjällemme jää omavastuu ja korvauksen ALV-osuus. Vastuuvakuutuksen omavastuu on 1000 euroa.

Lisää tietoa vakuutuksistamme lödät Usein kysyttyä -sivulta!

Kotitalousvähennys kevytyrittäjän työstä

Asiakkaasi ei tätä välttämättä tiedäkään, mutta palkatessaan sinut yksityishenkilönä hän voi laittaa tekemäsi työn kotitalousvähennyksiin. Vähennystä voi saada muun muassa siivouksesta, remontista, kodin tai vapaa-ajan kiinteistön piha- ja puutarhatöistä, teknisten laitteiden asennuksista ja ylipäätään erilaisista kunnossapitotöistä.

Mainitse tästä siis asiakkaallesi! Hän saa vähennyksen ilmoittamalla UKKO.fin Y-tunnuksen, työsi laskun loppusumman ja työn arvonlisäverollisen osuuden omassa veroilmoituksessaan.

Tehkää toimeksiantosopimus kirjallisena

Toimeksiantosopimus on sopimus, jossa yritys ostaa tietyn tehtävän, palvelun tai palvelukokonaisuuden toiselta yritykseltä. Sellaisen voivat siis tehdä myös kevytyrittäjä ja hänen asiakkaansa. Sopimuksen tekeminen todella kannattaa, sillä se tekee työn sopimisen selkeämmäksi kummallekin osapuolelle.

Toimeksiannosta voi hyvin sopia vain suullisesti, mutta suosittelemme ehdottomasti tekemään tämän kirjallisena. Tämä suojaa sekä sinua että asiakastasi.

UKKO.fi on laatinut kevytyrittäjiensä käyttöön valmiin toimeksiantosopimuspohjan, jonka löydät UKKO-tilisi Dokumentit-osiosta. Olemme pyrkineet tekemään siitä mahdollisimman tarkan ja sopivan erilaisiin toimeksiantoihin. Jos siitä kuitenkin puuttuu jotain omaan tilanteeseesi olennaista, voit hyvin muokata sitä itsellesi sopivammaksi.

Huomaathan, että sinä ja toimeksiantajasi olette osapuolina toimeksiantosopimuksessa; UKKO.fi ei ole osapuolena, vaikka olemmekin luoneet toimeksiantosopimuspohjan palvelumme käyttäjille.

Arvonlisäveron maksaminen

Sovi asiakkaan kanssa arvonlisäveron maksamisesta; se on pääsääntöisesti maksettava palvelumme kautta lähetetyissä laskuissa.

ALV voi olla joko palkassasi sisällytettynä tai tulla siihen lisänä. Huomioithan, että kun ALV on sisällytettynä palkkaasi, se vähentää käteesi jäävän osuuden määrää.

Maksuaikataulu ja -ehdot

Vaikka muuten sopisitkin toimeksiannosta asiakkaasi kanssa vai suullisesti, tulisi ainakin tämä osuus tehdä kirjallisena!

Laskua luodessasi sinun tulee asettaa tekemäsi työn maksulle eräpäivä, mutta siitä ja muista maksuehdoista kannattaa sopia asiakkaan kanssa jo etukäteen. Eräpäivä kannattaa sopia siksi, että se ei tule asiakkaalle yllätyksenä eikä liian pienellä varoitusajalla, jolloin hänellä saattaakin olla vaikeuksia maksun suorittamisessa.

Eräpäivää ei kuitenkaan kannata myöskään asettaa liian pitkälle, jotta se ei ehdi hukkua asiakkaan muun postin joukkoon ja unohtua.

UKKO.fi huolehtii tarvittaessa myös perinnästä kevytyrittäjiensä puolesta. Voit ilmoittaa tästä asiakkaallesi, mikäli hän ei ole maksanut laskua eräpäivään mennessä.

Yllä listattujen asioiden läpikäyminen tekee yhteistyönne asiakkaallesi huomattavasti selkeämmäksi ja on samalla hyvää asiakaspalvelua. Näin hänkin oppii kerrasta, kuinka kevytyrittäjän palkkaaminen toimii ja hänen on helppo pyytää sinut töihin jatkossakin!

Lue lisää

Rakennusmestari Eero Mononen, 72, löysi kevytyrittäjyydestä toimivan ratkaisun

Näyttelijä Hannele Lauri on UKKO.fin tuore kevytyrittäjä: "Osaamistaan ei saa myydä liian halvalla, eikä toisaalta saa olla ylihintainen"

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Käsitöiden myynti kevytyrittäjänä

    Käsitöiden myynti kevytyrittäjänä Villasukat, torkkupeitot, kaulaliinat ja neulepuserotkin syntyvät innokkaalta neulojalta käden käänteessä ja syksyn kolkuttaessa ovella alkaa kysyntäkin jälleen vilkastua. Jos puikot pysyvät käsissä voi käsitöiden myynti tuoda omalla harrastuksella helposti myös sivutuloja. Kun itsevalmistettua tavaraa myy voitolla eteenpäin, pitäisi tuotteet pystyä kuitenkin jollain tapaa myös laskuttamaan, sillä kyseessä on veronalainen tulo. Oman yrityksen tai edes toiminimen perustaminen on…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä

    Kevytyrittäjyys alaikäisenä kiinnostaa nuoria. Tiesithän, että UKKO.fin Kevytyrittäjä-palvelun alaikäraja on 14 vuotta, eli kevytyrittäjäksi voivat ryhtyä myös 14–17-vuotiaat nuoret? Rekisteröitymisprosessi on sama kuin aikuisilla, ainoastaan huoltajan suostumus tarvitaan. Nuori ikä ei ole este itsensä työllistämiselle. UKKO.fin asiakaslistoilla olevat nuoret siivoavat, tuottavat sisältöä sosiaalisen mediaan, valokuvaavat, ohjaavat ryhmäliikuntaa, leikkaavat nurmikoita tai toimivat esimerkiksi aputöissä perheenjäsentensä yrityksissä. Yksi heistä on 16-vuotias Rene…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Joogaohjaajaksi kevytyrittäjänä

    Haaveiletko joogaohjaajaksi tulemisesta? Moni tekee haaveesta totta kevytyrittäjänä. Taidokkailla joogaohjaajilla ja kouluttajilla on Suomessa kysyntää, mutta joogaohjaajaksi työllistyminen vaatii usein oman toiminimen ja salin perustamista. Jos keikka on satunnaista ja toiminta alussa, ei yrityksen tai toiminimen perustaminen välttämättä heti tunnu oikealta. Kevytyrittäjyys mahdollistaa laskutuksen pitämistään tunneista ja opetuksesta yksityishenkilönä. Tämä tarkoittaa, että  omaa y-tunnusta ja toiminimeä ei tarvita laskujen luomiseen…

    Lue lisää