Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Suuri osa jouluisen Tuomaan markkinoiden osallistujista on pienyrittäjiä – Kävimme jututtamassa heitä!

tuomaan-markkinat-kauppatori

Jouluiset Tuomaan markkinat ovat tänä vuonna auki keskiviikkoon 22. joulukuuta saakka. Tapahtuma vetää mukaansa hyvin monipuolista yrittäjää – leipomoyrittäjistä kosmetiikan valmistajiin ja koruntekijöihin. Kävimme kyselemässä heidän fiiliksiään paikan päällä!

Vuodesta 1994 asti järjestetyiden markkinoiden paikkana on viime vuosina ollut Senaatintori, mutta tällä kertaa ne pidetään poikkeuksellisesti meren äärellä Kauppatorilla. Yrittäjyyskoulumme suunnatessa paikan päälle katsastamaan fiiliksiä sää on Etelä-Suomen joulukuulle varsin tyypillinen – kolea ja harmaa.

Markkina-alueella on tästä huolimatta joulutunnelma kohdillaan ja tiistaiseen keskipäivään nähden väkeä on yllättävän paljon liikkeellä. Markkinoiden verkkosivulla tiedotettiinkin vielä samana päivänä, että kävijöitä on ollut jo peräti 200 000.

Valoketjut välkkyvät, tutut joululaulut raikuvat kojuja kiertelevien ihmisten ympärillä ja ilmassa leijuu erilaisten herkkujen tuoksu.

Myytävät tuotteet ovat markkinoilla hyvin monipuolisia, ja etenkin ruokapuolella vanhaan ja perinteiseen on sekoittunut uutta ja kansainvälistä; glögin ja pipareiden lisäksi tarjolla on muun muassa Haapasalon hatsapureja sekä taiwanilaisia baoja. Muutama ominaisuus kuitenkin yhdistää kaikkia myyjiä.

”Tahdomme mukaan yksilöllisiä, kotimaisia ja vastuullisia myyjiä sekä pientuottajia”, kertoo markkinoiden vastaava tuottaja Marianne Saukkonen.

Suuri osa markkinoille osallistuvista myyjistä onkin nimenomaan pien- tai yksinyrittäjiä. Yksi jälkimmäisistä on koruvalmistaja Caroline Sassali, jonka kojulle Yrittäjyyskoulu ajautuu ensimmäisenä värikkäiden Tyypit-vanerikorujen houkuttelemana. Hän kertoo osallistuneensa Tuomaan markkinoille ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten, ja toteaa niiden olevan mukava perinne joulua odotellessa.

”Mukavaa on varsinkin se, että ihmiset tulevat tänne jo valmiiksi hyvällä tuulella. Tänä vuonna voi tietysti huomata koronan vaikutuksen, sillä vuonna 2019 väkeä oli selvästi enemmän.”

Sassalin karamellia muistuttavat, käsintehdyt korut valmistetaan Helsingissä. Yksinyrittäjänä hän tekee niitä paljolti itse, mutta hektisempinä aikoina hän palkkaa tähän kiireapua. Paikan Tuomaan markkinoille hän varasi syyskuussa.

”Tämä syksy kului paljolti valmisteluissa erilaisia myyntitapatumia varten, ja koruja tuli valmistettua suuri erä. Näille markkinoille niitä ei sitten juuri tarvinnutkaan tehdä enää erikseen."

Yksinyrittäjyydessä Sassali kertoo nauttivansa eniten vapaudesta ja siitä, että hän voi päättää omista aikatauluistaan paljolti itse.

”Tämä on hyvä juttu varsinkin siksi, että olen iltaihminen. Voinkin tehdä töitä fiiliksen mukaan vaikka yöllä, jos inspiraatio sattuu iskemään silloin!"

Yrittäjän vapaudesta kertoo nauttivansa myös joensuulainen Katri Villa, joka on toiminut yrittäjänä oikeastaan koko ikänsä:

”Olin 16-vuotias aloittaessani. Yrittäjyys oli helppo uravalinta, sillä seurasin siinä vanhempieni ja isovanhempienikin jalanjälkiä.”

Tuomaan markkinoille Villa on osallistunut jo useita kertoja; hän muistelee olleensa mukana niiden alkuajoista lähtien. Hänen yrityksensä valmistaa itäsuomalaisia perinneruokia, ja niiden lisäksi hänen kojunsa valikoimaan kuuluu monipuolisia herkkuja jouluun, kuten leivonnaisia, hilloja ja säilykkeitä.

"Parhaiten kaupaksi menevät yleensä juuri nämä Itä-Suomen herkut: kalakukot, lörtsyt ja karjalanpiirakat. Valikoimaamme kuuluu myös lihattomia kukkoja, mikä on nykypäivänä tärkeää."

Villa toteaa menon markkinoilla olevan aina mukava, oli sää millainen tahansa. Tänä vuonna hän teki myyntikojuun alustavan varauksen jo hyvissä ajoin toukokuussa, mutta varsinaisia valmisteluja ei tarvinnut aloittaa kuin muutamaa viikkoa etukäteen.

”Nämä myyntikopit saadaan markkinoilta sellaisenaan, mutta jokainen myyjä saa itse "sisustaa" ne millaiseksi haluaa. Onkin kivaa, kun näihin saa vapaasti hankkia joulukoristeet ja -valot oman maun mukaisesti ja asetella ne tuotteiden kanssa.”

Myös luonnonkosmetiikkaa valmistavan Luonkosin kojussa myyjänä toimiva Riikka kehuu markkinoiden järjestäjiä ja fiilistä.

”Täällä on ollut hyvä meininki! Järjestyksenvalvojat käyvät välillä moikkaamassa ja kysyvät, miten täällä menee. Myös asiakkaiden välillä syntyy eräänlaista kivaa yhteisöllisyyttä meidän kojulla: toisilleen tuntemattomat ihmiset alkavat keskustella tuotteista keskenään ja suosittelevat niitä toisilleen. Sitä on myyjänä mukavaa seurata vierestä.”

Naantalista lähtöihin oleva Luonkos valmistaa tuotteensa itse. Riikka innostuu kertomaan tuotteista tarkemmin: ne ovat vegaanisia ja muovittomia, minkä lisäksi kaikki mahdolliset raaka-aineet on tuotettu Suomessa.

”Kasvojenhoitokakku on ollut näillä markkinoilla kaikkein suosituin tuotteemme. Osa tuotteista on päässyt jopa loppumaan, ja niitä onkin pitänyt tuoda Naantalista lisää. Vaikka esimerkiksi tänään täällä on melko hiljaista, on viikonloppuisin ollut huomattavasti enemmän väkeä liikkeellä.”

Riikka itse ei työskentele Luonkosilla vakituisesti, vaan on vain tullut myyjäksi Tuomaan markkinoille. Hän toteaa olevansa juuri oikeassa työssä, sillä yritys vastaa hänen arvomaailmaansa ja monet tuotteet ovat olleet hänellä käytössä jo etukäteen. Riikan lisäksi Tuomaan markkinoilla työskentelee tänä vuonna paljon muitakin nuoria:

”Teemme oppilaitosyhteistyötä, ja tarjoamme opiskelijoille mahdollisuutta asiakaspalvelun työharjoitteluun tapahtumassa”, kertoo Saukkonen.

Vaikka Tuomaan markkinat pidetään joulun alla ja ne kestävät suunnilleen kuukauden ajan, ovat niiden järjestelyt jollain tapaa aktiivisia lähes ympäri vuoden. Saukkonen kertoo, että valmistelut aloitetaan aina jo alkuvuodesta.

”Silloin tehdään aluevaraukset ja suunnitellaan markkina-aluetta. Myyjähaku taas käynnistyy kevään aikana.”

Markkinoille myyjäksi haluavat voivat hakea mukaan avoimella haulla, joka aukeaa Tuomaan markkinoiden verkkosivuilla. Mukaan toivotaan erityisesti myyjiä, jotka myyvät itse valmistamiaan tuotteita – joiden tulee olla paitsi kotimaisia, myös vastuullisesti tuotettuja.

"Joulutorin suunnittelussa katsotaan lisäksi kokonaisuutta ja pyritään saamaan mukaan monipuolinen ja kiinnostava valikoima", kertoo markkinoiden viestintäpäällikkö Laura Gottleben.

Saukkosen mukaan markkinoilla pyritään aina pitämään vanhoja perinteitä yllä, mutta myös tuomaan mukaan uutta. Markkinoiden järjestäjät haluavat aina kuunnella sekä myyjien että asiakkaiden toiveita ja palautetta, ja kehittää tapahtumaa niiden mukaisesti.

"Lahjakujille ja ravintolapihalle pyrimme valitsemaan mukaan myös uusia, ajankohtaisia ja mielenkiintoisia myyjiä sekä ravintoloita.”

Kaiken kaikkiaan Tuomaan markkinat ovat siis monelle yrittäjälle otollinen paikka tuoda tuote- tai palveluvalikoimansa käden ulottuville. Jos tämä kuulostaa sinulle yrittäjänä sopivalta paikalta, tarkkaile myyjähaun alkamista ensi vuoden puolella!

Lue myös

Joulupukin keikat voi laskuttaa helposti kevytyrittäjänä – näyttelijä Janne Mattila kertoo, miten Korvatunturin päähenkilön esittäminen onnistuu

Yrittäjän joulu – näin hyödynnät hiljaiset päivät tai vietät rentouttavan joululoman!

Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

Äänibrändäys – miten se oikein toimii?

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Osakeyhtiölaki selitettynä: nämä asiat tulee tietää osakeyhtiölaista

  Osakeyhtiölakia sovelletaan kaikkiin Suomen lain mukaan rekisteröityihin osakeyhtiöihin. Me poimimme otteita lain tärkeimmistä kohdista ja selitimme vaikeat asiat halki. Ota kuitenkin huomioon, että artikkeli pureutuu ainoastaan pääperiaatteisiin, joihin saattaa olla poikkeuksia! Osakeyhtiö on hyvä valinta silloin, kun liiketoiminnan perustajia on enemmän kuin yksi. Osakeyhtiön avulla perustajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön veloista, sopimuksista tai omistuksesta. Osakeyhtiön perustaminen ja siinä liiketoiminnan harjoittaminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Miten hyödyntää hiljainen heinäkuu? Kokosimme vinkit kaikenlaisille yrittäjille!

  Juhannuksena kymmenettuhannet suomalaiset suuntaavat mökkimaisemiin ja aloittavat samalla loman vieton. Kesälomakausi on Suomessa perinteisesti startannut juhannuksesta ja heinäkuussa yksi jos toinenkin yritys, virasto ja palvelu on kesälaitumilla kirmaamisen vuoksi suljettu – kun mökkikunnissa ja kaikenkirjavissa kesätapahtumissa taas riittää säpinää. Heinäkuu onkin monelle yrittäjälle haastavaa aikaa – laittaako lappu luukulle, jos ei asiakkaita kuitenkaan näy ja lomailla itse, vai voisiko hiljaisemman…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Yrittäjä-Erkin tarina

  Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle. Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää…

  Lue lisää