Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä!

yrittaja-huolehtimassa-itsestaan

Kesän sää on ollut tyypilliseen tapaan ailahtelevainen; välillä ollaan saatu kylpeä helteessä, sitten taas saatu kylmiäkin tuulia. Sateen kastelemien vaatteiden kuivattelultakaan ei olla vältytty. Mutta ei kesä keliä katso, eihän?

Lomailijat voivat nauttia olostaan ja laskea stressitasojaan, oli keli mikä vain. Voihan sen riippukeinun asentaa tarvittaessa sisätiloihinkin!

Osa itsensä työllistäjistä, yrittäjistä ja vasta uudessa työssä aloittaneista ei kuitenkaan pääse lepäämään kesäaikaan lainkaan. Mikä neuvoksi? Miten Suomen lyhyestä kesästä pääsisi nauttimaan, vaikka tekemättömien töiden pino työpöydällä ja to do -listalla vain kasvaa kasvamistaan?

Ota tästä talteen vinkit siihen, kuinka saat nautittua kesästä ja vapaa-ajasta, vaikka lomaa ei olisikaan ja kirjaa muistiin myös se, mitä sinun kannattaa huomioida, jotta viimeistään ensi kesänä voit lomailla huoletta.

Irtiotot auttavat jaksamaan

Tilastojen ja tutkimusten mukaan yrittäjän lomat ovat palkansaajien lomia huomattavasti lyhyempiä. Syitä tähän on monia. Joku ei malta lähteä työpaikalta tai työt kulkevat lomallakin mukana, toisella ei ole varaa lomailla, kolmas ei löydä tai pysty palkkaamaan sijaista itselleen. Loppukädessä yrittäjä on itse vastuussa omista lomapäivistään.

Erityisesti yritysuran alkutaipaleella olevan yksinyrittäjän voi olla hankalaa suunnitella omaa työtänsä niin, että hänen olisi mahdollista pitää lomaa keskellä kesää useampaa viikkoa putkeen.

Järjestelykysymysten lisäksi kyse on myös työn kannattavuudesta. Hinnoitteletko oman työsi niin, että voit maksaa itsellesi palkkaa myös lomalla?

Jos töitä on tehtävä kesälläkin, huolehdi kuitenkin omasta jaksamisestasi ja tauota tekemisesi. Hellitä hieman aikataulujesi kanssa ja jätä pitkiin ja valoisiin päiviin löysää, jotta voit nauttia lämpimistä kesäpäivistä vaikkapa pidennetyn lounaan tai ylimääräisen jäätelötauon verran. Lyhytkin lepo ja irtiotto auttavat sinua voimaan paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin ja sen myötä myös tuottavuutesi paranee.

Ajanhallinta ja kello

Muista huomioida myös perhettäsi ja läheisiäsi – jos muut lomailevat, ehkä sinäkin voisit nipistää jostakin iltapäivän yhteistä aikaa akkujen lataamiseen vaikkapa lähimatkailun tai piknikin merkeissä?

Kesäloma marraskuussa vai apukäsiä sesonkihuippuun?

Jos et ole järjestänyt liiketoimintasi asioita niin, että asiat pyörisivät automaattisesti ilman ihmiskäden kosketusta tai sinun jatkuvaa valvontaa, on jonkun pidettävä pyöriä pyörimässä. Ellet sitten laita koko putiikkia kiinni lomasi ajaksi.

Jos asiakkaita riittää kesällä jonoksi asti, analysoi, milloin asiakkaat käyttävät palveluasi ja ovat sinuun yhteydessä; voisitko kuitenkin supistaa aukioloaikoja ja pidentää vaikkapa viikonloppua yhdellä päivällä maanantaihin?

Jos alallasi suurin sesonki on ihmisten loma-aikaan, silloin on vain paiskittava töitä! Mieti toki, voisitko jakaa taakkaasi palkkaamalla pahimpaan ruuhkahuippuun apukäsiä esimerkiksi osa-aikaisen kevytyrittäjän muodossa?

Kevytyrittäjä lomalla perheen kanssa

Vaihtoehtoisesti lomaile hyvällä omallatunnolla ja huolellisesti johonkin muuhun aikaan vuodesta. Miltä kuulostaisi koko marraskuu jossakin auringossa tai vaikkapa tammikuu Lapin hangilla hiihdellen?

Itsensä työllistäjän lomakautta ei lue kalenterissa, vaan voit päättää itse, milloin on paras aika lomailla.

Juttele kirjanpitäjäsi kanssa tai seuraa omia aiempia laskutuksiasi laskeaksesi, kuinka pitkän loman kassasi kestää ja varaa itsellesi sen pituinen tauko palautumiseen.

5 vinkkiä itsensä työllistäjän ja yrittäjän loman järjestämiseksi

  1. Päätä, että pidät lomaa. Kirjaa sopiva ajankohta kalenteriisi ajoissa ja ilmoita tästä kaikille relevanteille tahoille kuten työntekijöillesi, yhteistyökumppaneillesi, asiakkaillesi ja sidosryhmillesi.
  2. Suunnittele lomallesi ohjelmaa. Jos haluat lomaltasi saaristomökissä meditointia, järjestä itsellesi mahdollisuus sellaiseen. Jos taas haluat koluta kaikki Suomen huvipuistot tai vauhdikkaan Kreikan loman, varaa tätä varten majoitukset ja matkaliput ja ala suunnitella. Mieti, mistä haluat muistaa tämän kesän ja loman ja millaisen loman vietettyäsi olet tyytyväinen.
  3. Kirjaa ennen lomaa ylös keskeneräiset työt ja asiat, jotka pitää hoitaa lomalta palattuasi. Tämän jälkeen unohda ne ja keskity lomaasi. Jos lomalla mieleesi tulee työhön liittyviä ideoita, kirjoita nekin ylös ja palaa niihin töiden alettua.
  4. Muista, että lomailla voi myös lyhyesti tai osissa! Yritä järjestää itsellesi mahdollisuus juuri sellaiseen lomaan kuin sinulle parhaiten sopii. Jos oman mielenrauhasi kannalta on parasta työskennelle joka toinen viikko ja lomailla joka toinen, tee niin.
  5. Huolehdi hyvissä ajoin käytännönjärjestelyistä. Ennakoi lomasi taloudellisesti näkökulmasta, rekrytoi ja kouluta sijainen, hoida laskujen, palkkojen sekä verojen maksu ja ohjeista mahdolliset alaiset sekä yhteistyökumppanit.

Nautinnollista lomaa ja ihanaa kesää!

Rannalla rentoutuva nainen

Ehditkö sinä lomailla? Kerro kommenteissa, miten olet oman lomasi järjestänyt!

Ota myös talteen vinkit oman työsi hinnoitteluun ja katso kuinka
Artikkeli on julkaistu alun perin heinäkuussa 2018, ja sitä on päivitetty 3.7.2020.

Lue myös muut vinkkimme kevytyrittäjän ja muiden itsensä työllistäjien kesäkauteen!

Miten hyödyntää hiljainen heinäkuu?

Selätä stressi työssäsi – hallitse arkesi

Suunnittele markkinointiasi kesällä

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys: