Miten parhaat yritysideat syntyvät? Ja mistä idea omalle yritykselle?

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

hyvat-ideat

Harvoin kaikista parhaat ideat syntyvät kesken kiireisen työpäivän – useimmiten loistokas idea pulpahtaa päähän, kun sitä vähiten odotamme; esimerkiksi laiturin nokassa, saunassa tai juoksulenkillä.

Mistä tämä johtuu? Ja mistä hyvät ideat oikein tulevat? Yritimme koota tähän artikkeliin vastauksia näihin kysymyksiin.

Idea on olemassa olevien asioiden yhdistelmä

Uusia ideoita syntyy, kun olemassa oleva asia kohtaa toisen jo olemassa olevan asian. Näistä syntyy uudenlainen yhdistelmä eli idea. Yhdistelmän eli idean muoto ja laatu riippuu pitkälti ideoijan kyvystä hahmottaa asioita ja niiden suhteita toisiinsa.

Ideoita voi koittaa luoda tietoisesti esimerkiksi työpaikalla järjestetyissä yhteisissä ideointisessioissa eli niin sanotuissa aivoriihissä. Usein kaikkein parhaimmat ideat kuitenkin syntyvät, kun annamme työvuoron alitajunnallemme. Tätä mieltä oli muun muassa James Webb Young jo miltei 80 vuotta sitten.

Tutkitusti uni on oppimisen keskeinen edellytys, sillä mieli ehtii työstää päivän tapahtumat ja lajitella ne. Näin erilähteistä tulleet virikkeet ja tieto jäsentyvät kokonaisuuksiksi – nukkuminen siis auttaa alitajuntaa työskentelemään ja sitä kautta vaikuttaa mielikuvituksemme ja luovuuteemme.

Ideat vaativat työtä ja aikaa

Ideat eivät suinkaan synny tyhjästä. Jotta ideoita voisi syntyä, pitää meillä olla polttoainetta eli inspiraation lähteitä ja tietoa. Me näemme, kuulemme, luemme ja opimme jatkuvasti; näistä tiedonmurusista sitten koostuvat uudet ideat.

Kaikkea tätä opittu pitää sulatella, pohtia, miettiä ja tutkia eri kanteilta. Kun asiaa on tarpeeksi kauan työstänyt, kannattaa se jättää sivuun, jotta alitajunnalle tulee tilaa työskennellä. Sanotaan usein, että parhaat ideat syntyvät, kun tekee jotakin rutiininomaista. Kun aivot ovat tutun puuhan parissa automaattiohjauksessa, pulpahtavat uudet ideat pintaan.

Parempien ideoiden avain saattaa tuntua siis hieman ristiriitaiselta: Pitää lakata yrittämästä ja antaa tiedostamattoman tehdä työ loppuun puolestamme.

Kun idea on syntynyt, tarvitaan vielä idean vienti käytäntöön; pitää nimittäin vielä testata, kuinka uusi idea toimii reaalimaailmassa.

Yritysideat perustuvat osaamiseen

Edellä kuvatulla tavalla voi synnyttää ideoita sisällöntuottamiseen, markkinointimateriaaleihin, uusiin innovaatioihin tai vaikkapa uutta yritystä varten.

Loistavan yritysidean voi löytää monella tapaa; se voi aivan hyvin kehittyä pikkuhiljaa työn tai vaikkapa harrastusten lomassa. Yhtä hyvin idea voi välähtää päähän kesken patikointiretken lomalla Lapissa.

Parhaat yritysideat liittyvät yleensä jollakin tavalla yrittäjäksi aikovan omaan tietotaitoon ja osaamiseen, joka voi perustua aiempaan työhistoriaan, koulutukseen tai vapaa-ajan harrastuksiin.

Jos kevytyrittäjien yritystarinat kiinnostavat, klikkaa suosittuun blogisarjaamme ja löydä yli sata erilaista tapaa ja syytä alkaa kevytyrittäjäksi!

Kirjoittaja Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen Kevytyrittäjyys ja muut yrittäjyyden muodot kiinnostavat yli 50-vuotiaita

  Vaikka paljon puhutaan nuorten yrittäjäinnostuksesta ja startup-yrittäjyydestä, voi yrittäjäksi alkaa myös varttuneemmalla iällä. Kevytyrittäjyys ja yrittäjyyden eri muodot kiinnostavat erityisesti yli 50-vuotiaita vankan kokemuksen omaavia ammattilaisia. UKKO.fi osallistuikin tällä viikolla kahteen eri yli 50-vuotiaille tarkoitettuun tapahtumaan. Uudenmaan TE-toimisto järjesti Helsingin Kampin toimipisteessä Kokemuksella työhön -päivän ja EU-rahoitteinen projekti Keep 50+ puolestaan yrittäjyysaiheisen seminaarin Raisiossa. Molemmat tapahtumat vetivät paikalle yrittäjyyden eri muodoista kiinnostuneita jo työelämää nähneitä…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Estävätkö järjenvastaiset pelot sinua yrittämästä? Tämä yksi Linkedin-päivitys kiteytti asiasta kaiken olennaisen

  Sanotaan se suoraan: yrittäjäksi lähteminen jännittää ja joskus jopa pelottaa. Mutta entä jos pelko perustuukin täysin järjenvastaisiin pilareihin? Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kirjoittaa blogissaan Linkedin-päivityksestä, joka sai pohtimaan yrittäjyyden aloittamisen lähtökohtia. Kirjoittaja oli nimeltään James Blake. Käännän seuraavaksi vapaamuotoisesti hänen viestinsä, joka oli tiivis postaus hänen omalla Linkedin-seinällään. ”Kun valmistut yliopistosta 40 000 euroa velkaantuneena, ihmiset taputtavat ja iloitsevat kanssasi”,…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Näillä ohjeilla budjetoinnin mestariksi

  Monesti pienyrittäjät tuntuvat ajattelevan, että budjetin tekeminen on hankalaa eikä sen laatiminen kannata. Pienyrittäjän budjetointi Jättämällä budjetin tekemisen väliin on suuri riski siihen, että yrittäjä tuhlaa aikaansa ja rahojaan taloudellisesti tuottamattomaan toimintaan. Hyvin suunnitellulla toiminnalla yrittäjä taas voi saada parempaa tuottoa yritystoimintaan käyttämälleen ajalle ja vaivalle. Budjetoinnin ei tarvitse viedä tuhottoman paljoa aikaa, jos malttaa hieman lukea vinkkejä sen tekemiseksi.…

  Lue lisää