Sivutoiminen taksiyrittäjyys, miten alkuun?

taxi-kyltti

Haluatko alkaa taksiyrittäjäksi?

Taksilain muutoksen astuttua voimaan heinäkuun alussa 2018 vapautuivat taksiyrittämisen markkinat aivan uudella tavalla kenen tahansa alasta kiinnostuneen ulottuville.

Sivutoiminen taksiyrittäjyys on monia erilaisia mahdollisuuksia tarjoava elinkeinomuoto, sillä taksien ympärivuorokautisesta tarpeesta johtuen jokaisen on helppo sovitella ajovuorot itselle parhaiten sopivalla tavalla muun elämän lomaan. Olitpa sitten lisäansioita kaipaava opiskelija, kakkostyöllä lomarahoja tienaava kaukomatkailija tai jo pitkään työelämässä ollut alanvaihtaja, on sivutoimiseksi taksiyrittäjäksi ryhtyminen varmasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Minkälainen on hyvä taksinkuljettaja?

Periaatteessa kuka tahansa ajokortin omistava henkilö voi halutessaan aiempaa helpommin ryhtyä taksinkuljettajaksi, sillä lakiuudistuksen myötä taksiyrittäjää aiemmin koskeneet tutkinto- ja kurssivaatimukset poistuivat.

Etenkin lähiseutujen tieverkostojen ja tärkeimpien julkisten tilojen sijaintien hallitseminen on kuitenkin suuri etu, vaikka navigaattorin avustuksella vieraisiinkin paikkoihin ajaminen onnistuu helposti. Kokemus karttuu tekemällä ja ajamalla, mutta luonnostaan varma ja rauhallinen ajotyyli edesauttaa alalla menestymistä. Taksinkuljettaja toimii ennen kaikkea asiakaspalveluammatissa, joten kohtelias ja ystävällinen käytös sekä hyvät sosiaaliset taidot ovat suureksi hyödyksi.

Työhön saattaa hiljaisina aikoina kuulua runsaastikin odottelua, ja epäsäännölliset työajat sekä mahdollinen yötyö voivat aluksi vaatia totuttelua. Joka tapauksessa sivutoimisuus antaa mahdollisuuden kokeilla ammattia sekä omaa soveltuvuutta taksityöhön käytännössä ilman kohtuuttomia riskejä tai panostuksia.

Taksiyrittäjyyteen liittyvät luvat ja laillisuus

Vaikka taksilakiuudistukseen liittyen on ollut runsaasti puhetta sen myötä tapahtuneesta markkinan vapauttamisesta, on taksiyrittäjyys edelleenkin luvanvaraista toimintaa, ja taksiliikenteen harjoittajilta edellytetään taksiliikennelupaa, taksinkuljettajan ajolupaa sekä käytettävän ajoneuvon rekisteröintiä luvanvaraiseen toimintaan. Luvanvaraista toimintaa harjoittavan tulee myös ilmoittautua kaupparekisteriin.

Vaikka taksiyrittäjän kurssi- ja tutkintovaatimus poistuivatkin lakimuutoksen myötä, on alalle pyrkivän kuljettajan siitä huolimatta edelleen suoritettava koe hyväksytysti. Luonnollisesti tulokkaan on läpäistävä myös terveystarkastus, ja hänellä on oltava nuhteeton tausta.

Taksiyrittäjänä toimiminen pelkän taksin kuljettamisen sijaan edellyttää taksinkuljettajan ajoluvan lisäksi myös taksiliikennelupaa. Asian voi hoitaa kätevästi ja nopeasti verkossa sähköisellä lomakkeella liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kautta. Hakemuksen huolellinen täyttäminen nopeuttaa prosessia, ja Trafi käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä. Taksiliikenneluvan voi saada oikeustoimikelpoinen, hyvämaineinen ja taloudellisesti vakaa luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, jolla on pysyvä ja tosiasiallinen kotipaikka Suomessa. Luvat ovat voimassa 10 vuotta kerrallaan, eikä voimassa oleva lupa kuitenkaan velvoita taksiyrittäjyyden harjoittamiseen.

Muiden lupa-asioiden lisäksi taksiliikennöintiin käytettävä ajoneuvo on rekisteröitävä luvanvaraiseen käyttöön. Asian voi hoitaa ajoneuvon omistajanvaihdoksen yhteydessä Trafin tai vakuutusyhtiön kautta, tai ennestään oman kulkuneuvon kyseessä ollessa myös katsastusasemalla tai vakuutusyhtiössä. Luvanvaraisessa käytössä olevaan ajoneuvoon kohdistuu yksityisautoa enemmän vaatimuksia; se on esimerkiksi katsastettava useammin.

Lakimuutoksen myötä taksiliikennöintiin käytettävän ajoneuvon ulkoasuun liittyvät vaatimukset poistuivat, ja autossa ei enää edellytetä olevan esimerkiksi taksivalaisinta. Kiinteää hintaa käytettäessä ei myöskään taksamittari ole enää taksin pakollinen varuste. Autossa on kuitenkin oltava selkeästi näkyvillä taksiluvan haltijan nimi ja yhteystiedot. Luonnollisesti taksitoimintaan käytettävä ajoneuvo on syytä pitää mahdollisimman puhtaana, siistinä ja hyväkuntoisena asiakkaiden mukavuuden takaamiseksi. Mikäli taksiyrittäjän alaisuudessa toimii useita kuljettajia, on yrittäjä ja taksiluvan haltija velvollinen varmistamaan kuljettajien luvanvaraisuuden, pätevyyden sekä esimerkiksi riittävän kielitaidon.

Yrittäjyys tuo mukanaan vapautta ja vastuuta

Monesti yrittäjyyden polulle kerran astunut ei enää halua palata takaisin vanhaan. Oman yrityksen perustaminen voi alkuun tuntua pelottavalta ajatukselta, mutta säännösten, lomakkeiden ja hakemusten kaaos asettuu vähitellen järjestykseen huolellisen perehtymisen avulla. Uudelle yrittäjälle on tarjolla myös runsaasti tietoa sekä käytännön apua ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseksi.

Sivutoiminen yrittäjyys on turvallinen ja helppo tapa kokeilla omia siipiään itsenäisenä toimijana ja vastuunkantajana, ja mikäli asiat lähtevät sujumaan toivotusti voi toimintaa vähitellen kasvattaa kokemuksen ja rohkeuden karttuessa. Oman ajankäytön hallitseminen ja aikataulujen suunnitteleminen tuovat mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia rakentaa elämästä täysin oman näköinen, ja sovittaa työelämä luontevasti kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi työskentelyn määrää säätelemällä.

Kiinnostuitko taksiyrittäjyydestä?

Meidän kautta saat hoidettua kaikki toiminimen pyörittämiseen liittyvät velvollisuudet vaivatta! Keskity ajamiseen, me hoidamme loput. Saat meiltä y-tunnuksen heti käyttöösi. Täytä vain lomake ja tunnistaudu.

UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelu taksiyrittäjille

Kenelle sopii:

 • Ajat autoa täysipäiväisesti tai osa-aikaisesti
 • Olet uusi taksiyrittäjä, joka ei ole vielä perustanut toiminimeä
 • Olet jo vanha yrittäjä, mutta kaipaat paperitöihin muutosta

Hinta:

 • Hinnoittelu perustuu kertyneeseen liikevaihtoon, palvelu on maksuton siihen asti kunnes saat asiakkaaltasi ensimmäisen maksun ja hinta nousee portaittain liikevaihtosi kasvaessa
 • Maksuton toiminimen perustaminen

UKKO Toiminimiyrittäjyyden avulla:

 • Perustat toiminimen
 • Hoidat taksiyrityksesi laskutuksen ja rahaliikenteen
 • Hoidamme puolestasi kirjanpidon, veroilmoitukset sekä ajoneuvon kirjanpidollisen käsittelyn
 • Neuvomme sinua alan parhaista käytännöistä
 • Sinun tarvitsee huolehtia vain, että taksiluvat ovat kunnossa!

Y-tunnuksen saamisen jälkeen tulee sinun ilmoittautua myös kaupparekisteriin. Pystyt tekemään ilmoittautumisen myös y-tunnuksen saamisen jälkeen YTJ:n sivuilta muutosilmoituksella.

Taksiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Aloita taksiyrittäjänä helposti jo tänään! Me perustamme sinulle y-tunnuksen ilmaiseksi, ja tarjoamme kirjanpidon reiluun hintaan, alkaen o€/kk.
Aloita taksiyrittäjänä jo tänään!

 

Muita artikkeleita aiheesta Ammatit:

 • Ammatit Eläintenhoitajaksi kevytyrittäjänä?

  Haluaisitko olla eläintenhoitaja koko- tai osa-aikaisesti? Eläintenhoitajaksi ryhtyminen on helppoa kevytyrittäjänä! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai kokeilla omaa liikeideaa ja siksi yhä useampi suomalainen tekee sivutöitä eläintenhoitajana. Moni eläinrakas on löytänyt UKKO.fi:n kautta keinon viettää aikaa näiden rakkaiden otusten parissa – ja ansaita samalla hieman ekstraa! Yksi heistä on Katri Saajanaho. ”Itselläni ei ole eläimiä…

  Lue lisää
 • Ammatit Konsulttipalkkioiden laskuttaminen helpommin – hoidamme verot puolestasi

  Konsulttipalkkioiden laskuttaminen onnistuu helposti UKKO.fi tarjoaa konsulteille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Me huolehdimme konsulttipalkkioistasi laskuttamisen, palkanmaksun ja muut paperityöt ja sinä voit keskittyä palvelemaan asiakkaitasi. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet ja mihin hintaan. Saat rahat tilille.…

  Lue lisää
 • Ammatit Hieroja – laskuta keikkatyöt ilman omaa yritystä

  Keskity täysin omaan osaamiseesi Taidokkailla hierojilla on Suomessa kysyntää, mutta alalla työllistyminen vaatii usein oman toiminimen ja salin perustamista. UKKO.fi mahdollistaa työsuoritteiden laskuttamisen ilman omaa yritystä. UKKO.fi hoitaa puolestasi laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt ja vaadittavan byrokratian. Palvelussa ei ole juoksevia kuluja, etkä sitoumuksia – tarvittaessa voit siis luoda tunnukset vaikka vain yhtä keikkaa varten. ei juoksevia maksuja ei tarvetta…

  Lue lisää