Blogi

27.6.2019

Mikä on lomapersoonasi tänä kesänä? Tee testi ja selvitä!

Ah, ihana kesä! Se on kuin varkain ehtinyt edetä jo puoliväliin, sillä heinäkuu on juuri käsillä. Moni viettää parhaillaankin lomaansa, toisilla se on vielä edessä.

Mukavan loman viettoon on lukemattomia tapoja. Siinä, missä jotkut antavat työasioiden unohtua täysin, eivät toiset malttaisi millään irrottautua vastuistaan. Joillakin akku latautuu parhaiten erilaisilla aktiviteeteilla, toiset taas vain huilaavat.

Tiivistimme lomailutavat neljään erilaiseen persoonallisuuteen. Selvitä alla olevalla testillä, mikä näistä sinä olet!

Testituloksia on kuvattu työntekijänäkökulmasta, mutta niihin voi samastua oikeastaan kuka tahansa iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Meillä on jokaiselle lomapersoonalle myös pari vinkkiä loman ja sen aktiviteettien hyödyntämiseen sekä kesälukemiseksi.

Muista, ettei mikään lomailutyyleistä kuitenkaan ole selkeästi parempi tai hyödyllisempi kuin muut – jokainen voi päätellä itse, mikä tapa tuntuu oikealta. Mottomme ”tee sitä mitä rakastat” pätee työnteon lisäksi kesälomailuun!

Kysymykset:

1. Aiotko pitää tänä kesänä lomaa?
A) Enintään päivän tai kaksi – minulla on niin paljon töitä.
B) Kyllä – vihdoin minulla on kunnolla aikaa kehittää itseäni!
C) Totta kai – matkasuunnitelmat on jo tehty ja liput varattu.
D) Tietysti – olen jo virittänyt riippumaton valmiiksi.

2. Miten rentoudut yleensä parhaiten?
A) Töiden parissa.
B) Opiskelemalla! On niin ihanaa oppia uusia asioita.
C) Matkustelemalla! Siinä huolet unohtuvat parhaiten.
D) Ihan vain huilaamalla.

3. Nukutko lomillasi pitkään aamuisin?
A) En! Mitä ajanhukkaa.
B) Mikä ettei, jos erityistä menoa ei ole.
C) Toisinaan, mutta yleensä en malta. On niin paljon tehtävää ja nähtävää!
D) Todellakin! Karsin aamumenot minimiin.

4. Mikä on ihannepaikkasi lomanviettoon?
A) Kotitoimisto
B) Missä vain, missä voin oppia jotain hyödyllistä.
C) Missä vain muualla kuin kotona.
D) Riippumatto, sänky tai uima-allas

5. Murehditko työasioita lomasi aikana?
A) Jatkuvasti.
B) Välillä – mutta pyrin järjestämään asiani niin, ettei tarvitsisi.
C) Haluan unohtaa ne, ja yleensä onnistunkin siinä.
D) En sitten yhtään!

6. Mikä näistä kesähiteistä puhuttelee sinua eniten?
A) Tomas Ledin – Sommaren är kort. Kesä on lyhyt, joten se on hyödynnettävä järkevästi.
B) PMMP – Rusketusraidat. Uudet asiathan kiehtovat aina…
C) Kasmir – Vadelmavene. Pakko soutaa jonnekin muualle!
D) Juha Vainio – Käyn ahon laitaa. Minäkin aion nauttia kesästä!

7. Millaiset kirjat tai podcastit ovat mieleesi?
A) Työelämää käsittelevät; haluan uusia ideoita omaan työhöni.
B) Opettavaiset ja sellaiset, joiden avulla voin kehittää itseäni.
C. Matkailua käsittelevät
D. Mitkä tahansa, joilla saan aivot narikkaan.

8. Entä mitä tykkäät katsella TV:stä tai suoratoistopalveluista?
A) En oikein mitään – sellaiseen jää tuskin aikaa.
B) Nautin dokumenteista ja muista opettavaisista ohjelmista.
C) Vaikka mitä, mutta katson ohjelmani yleensä puhelimen kautta; olenhan koko ajan menossa.
D) Kaikkea kevyttä – se on nukkumisen ohella lempiaktiviteettejani!

9. Lähdet perheesi/kaveriesi mukaan rannalle. Miten vietät siellä aikaasi?
A) Aherran läppärin ääressä tai hoidan työpuheluja.
B) Luen tai teen ristisanatehtäviä.
C) Uin tai pelaan lentopalloa – haluan ottaa rantapäivästä kaiken irti.
D) Otan aurinkoa, ehkä nukunkin.

10. Miten nautit kesällä ruoasta?
A) Syön mieluiten jotain helppoa ja nopeaa.
B) Otan ruoan mielelläni mukaani esim. puistoon, kirjastoon tai luennolle.
C) Haluan kokeilla kaikkea uutta – en todellakaan menisi esimerkiksi hampurilaiselle Pariisissa!
D) Tykkään grillailla kaikessa rauhassa.

 

Eniten A-vastauksia: Työmyyrä

Olet työmyyrä, tunnollinen puurtaja, joka ei voi tai haluakaan jättää töitä sikseen edes kesälomalla; niinpä otat läppärin ja työpuhelimen mukaasi jopa uimarannalle. Tähän persoonaan samastuu moni yrittäjä ja kevytyrittäjäkin.

Jotkut työmyyrät paiskivat hommia pelkästä tekemisen ilosta. Jos työpaikalta ei liikene hommia loman ajaksi, keksii työmyyrä tekemistä itse. Hänet saattaakin löytää esimerkiksi puutarhasta möyrimästä tai taloremontin parista.

On hienoa, että kannat vastuusi ja osaat nauttiakin työnteosta. Muista silti, että kuka tahansa menestyy työssään paremmin, jos sallii välillä lepoa itselleen. Voit mahdollisuuksien mukaan helpottaa työtaakkaasi ohjeistamalla kollegojasi ja jakamalla heille ainakin osan vastuistasi ennen lomille lähtöä; näin pysyt pitämään paussia luottavaisin mielin.

Jos näyttää siltä, että et voi pitää tänä kesänä kovin pitkää lomaa, niin vietä ainakin rentouttavia viikonloppuja! Myös lyhyet päiväunet ja mindfulness-tuokiot auttavat palautumaan. Mikäli haluat lomallesi kunnon haastetta, vietä ainakin yksi täysin someton päivä, ja pidä samalla työasiatkin loitolla. 

Kirjavinkki kesäksi: Ida Hakola, Ilona Hiila & Maaretta Tukiainen – Tiimiäly

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Omasta jaksamisesta huolehtiminen on satsaus liiketoiminnan tulevaisuuteen

 

Eniten B-vastauksia: Oppija

Oppijana sinäkään et oikein malta viettää kesääsi toimettomana. Varsinaiset työasiat jätät todennäköisesti sikseen, mutta sen sijaan hyödynnät vapaa-aikasi itsesi kehittämiseen ja opiskeluun – asioihin, joihin et välttämättä ehdi muina aikoina perehtyä. Moni oppija haluaa täydentää tietämystään kesäkursseilla, toiset taas ahmivat self help -oppaita ja tieteellisiä artikkeleita.

Oman itsen ja ammattitaidon kehittäminen kannattaa aina, ja tästä oppija onkin tietoinen. Koska lomalla pääsee irrottautumaan työmoodista, on se hänelle otollista aikaa tarkastella itseä ja ehkä työpaikkaakin laatikon ulkopuolelta. Kun antaa mielen välillä levätä, pääsee luovuus kukkimaan; tällöin ehtii saada oivalluksia, jotka eivät työstressin vallitessa ehkä juolahtaisi mieleen.

Kirjoita ylös ideoita ja vinkkejä, joita saat kesälomasi aikana kirjoista, kursseilta ja erilaisista keskusteluista; näin voit palata taas töihin hieman viisaampana ja kenties soveltaa oppimaasi siellä. Opintoja ja oman itsen kehittämistä kannattaa aina hyödyntää myös työasioita silmällä pitäen!

Kirjavinkki kesäksi: Hans Rosling – Faktojen maailma

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Jatkuva opiskelu ja itsensä kehittäminen ovat valttia työelämässä – kokosimme vinkkejä opiskeluun

 

Eniten C-vastauksia: Reissaaja

Reissaajalle moottoritie on kuuma! Hän saattaa hyödyntää kaikki lomansa matkusteluun, ja on hädin tuskin palannut kotiin edelliseltä reissulta, kun seuraava on jo suunnitteilla. Loman viettäminen jossain ihan muualla, uudessa ympäristössä, on reissaajan paras keino irrottautua työasioista.

Reissaajalle pääasia on juuri liikkeessä oleminen ja uuden kokeminen; niinpä hänen lomakuvissaan esiintyy niin kaukomaiden kuin koti-Suomenkin maisemia. Kesälomamatkoillaan reissaaja kerää puheenaiheet koko syksyksi, ja hän muistelee kokemuksiaan lämpimästi vielä joulunakin – tai ainakin uuteen reissuun asti.

Jos ulkomaanmatkat käyvät liikaa lompakkosi päälle tänä kesänä, on lähimatkailukin vaihtoehto! Ota selvää kotipaikkasi lähettyvillä olevista kansallispuistoista tai vaikkapa saaristoista. Erilaisia kaupunkitapahtumia ja festareitakaan ei kannata unohtaa!

Kun matkustat, kannattaa käydä kyselemässä vinkkejä turisti-infoista ja tilaisuuden tullen myös paikallisilta; näin saat tietoa nähtävyyksistä, ravintoloista ja aktiviteeteista, joita ei matkaoppaasta välttämättä löydy. Muista jakaa tärppisi myös matkustaville ystäville ja työkavereille – he arvostavat tietämystäsi varmasti!

Kirjavinkki kesäksi: Mia Kankimäki – Naiset joita ajattelen öisin

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä!

 

Eniten D-vastauksia: Rentoilija

Siinä missä toiset ottavat lomastaan kaiken irti rästitehtävien teolla tai muilla aktiviteeteilla, rentoilija lepää. Hän nauttii siitä, että mitään erityistä tekemistä ei ole; työasiat saavat unohtua, kun hän makoilee riippumatossa kuunnellen suvituulen huminaa ja maksaa univelkoja pois.

Rentoilija ei aikatauluta lomaansa liioilla menoilla, vaan antaa mieluummin virran viedä. Nukkumisen lisäksi mökkeily, hitaat aamiaiset ja Netflixin katselu ovat rentoilijalle paras keino ladata akkuja seuraavaa työrupeamaa varten.

Vaikka lähestyvä loma ehkä pyöriikin jo mielessäsi, muista kuitenkin, että ennen lähtöä asiat tulisi järjestää työpaikalla mahdollisimman hyvään malliin. Sen lisäksi, että vastuita kannattaa tarpeen vaatiessa delegoida kollegoille, tulee mahdollisille sidosryhmille ja asiakkaillekin ilmoittaa hyvissä ajoin, milloin et ole tavoitettavissa. Näin muutkin orientoituvat lomaasi, ja voit rentoutua levollisin mielin.

Tee ennen lomalle jäämistä to do -lista vastuista, joiden kimppuun voit käydä heti töihin palatessasi. Muista myös tehdä työsähköpostiin automaattinen vastausviesti, jossa kerrot, milloin sinuun voi olla taas yhteydessä. Näillä pienillä teoilla vältät pahimman paluushokin loman jälkeen!

Kesän kirjavinkki: Matthew Walker – Miksi nukumme

Lue blogistamme myös: Lomaltapaluu – näin selätät bluesin!

 

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta