Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Vieraskynä: 5 vinkkiä uramuutokseen

nuori-kevytyrttaja-nainen-valopilkkujen-keskella

UKKO.fi:n vieraskynä-blogeissa eri alojen asiantuntijat kirjoittavat muun muassa yrittäjyydestä, työelämästä ja hyvinvoinnista oman erikoisalansa näkökulmasta. Tässä kirjoituksessa Muutostoimisto Tulevan Johanna Valovirta kertoo keinoja, joilla uramuutos ja oman osaamisalueen laajentaminen käyvät kätevästi.

Se tapahtuu yhä useammalle miestä: tulee oivallus, haave tai vähintään aavistus siitä, että voin käyttää osaamistani eri tavoin tai laajemmin kuin tällä hetkellä.

Uramuutokseen liittyvien ajatusten äärelle kannattaa pysähtyä. Tein itse uramuutoksen muutama vuosi sitten ja jaan tässä tekstissä vinkkini siihen, miten onnistuin matkallani kohti omannäköistä ja mielekästä kasvupolkua!

1. Uramuutos käynnistyy oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta

Osaaminen ei ole sama asia kun tutkinto ja työura. Osaaminen kertyy monista eri suunnista ja tietoa on tarjolla monin eri tavoin. Uramuutosta miettiessäsi sinun kannattaa ottaa tarkasteluun osaamisesi koko laajuudessaan ja miettiä, kuinka voisit saada siitä kaiken hyödyn irti.

Kokosin muutamia kysymyksiä, joilla voit päästä pohdinnoissasi alkuun. Täyden hyödyn kysymyksistä saat, jos kirjoitat ne ensin ylös ja sen jälkeen keskustelet niistä jonkun kanssa. Vain omassa päässä pohdittuna päästämme itsemme näissä usein liian helpolla, ja tärkeimmät oivallukset jäävät syntymättä. Keskustelujen kautta syntyvät oivallukset syventävät ajatuksiamme.

Kysymyksiä ajattelusi tueksi:

 • millaisia asioita teen mielelläni?
 • mitä asioita haluaisin työlläni edistyy?
 • mitkä asiat minua kiinnostavat – olenko viime aikoina huomannut jonkin aiheen kutsuvan itseäni puoleensa?

Kun huomaat kiinnostuvasi jostain uudesta aiheesta, on se syytä ottaa vakavasti. Voisiko se olla jotain sellaista, josta voisit saada innostusta tekemiseesi? Näitä ei kannata väheksyä – mieti vaikka erästä kodinjärjestelyopusta, jota on myyty miljoonia kappaleita! Sekin sai alkunsa innostuksesta itselle tärkeää aihetta kohtaan.

Neljä valkoista ovea ja yksi vaaleanpunainen

2. Osaamisen kehittäminen

Osaamista voi kartuttaa monin tavoin. Koska osaamisesi on paljon laajempi kuin tutkintosi ja työkokemuksesi, voi sitä myös kehittää tutkinnon ja työkokemuksen lisäksi monin eri tavoin.

Esimerkiksi vapaaehtoistyöt ovat hyvä mahdollisuus kehittää omaa osaamista. Vaihtoehtoja on tarjolla paljon sekä organisaatioiden että niissä tarjolla olevien tehtävien näkökulmasta. Joissakin vapaaehtoistöissä on myös mahdollisuus saada koulutusta tai kattavaa perehdytystä tehtävään, eli alkuun riittää kiinnostus. Viime vuosina on syntynyt paljon ammattialoihin liittyviä vapaaehtoisia ryhmiä ja yhdistyksiä, joiden parissa pääsee kehittämään ammatillista osaamista.

Vapaaehtoistöiden lisäksi osaamisen kehittämistä voi lähestyä opintojen kautta poimien itselle sopivia opintokokonaisuuksia, tehdä sivutoimisesti töitä kiinnostavan aiheen parissa tai löytää harrastuksen parista uusia kehittymismahdollisuuksia.

3. Ennakoiva urasuunnittelu

Ottamalla ennakoinnin mukaan urasuunnitteluun varmistat oman työelämäkelpoisuutesi myös tulevaisuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten tulevaisuuskuvien, eli skenaarioiden tekemistä. Tämä tarkoittaa sitä, että mietit osaamistasi peilaten vähintään 3-5 vuotta eteenpäin hyödyntäen megatrendejä, signaaleja ja toimintaympäristötietoa.

Muuttuvan maailman tarpeista ja sinun osaamisesi risteyskohdassa syntyvät parhaimmat oivallukset.

Ennakoivaan urasuunnitteluun kannattaa ottaa mukaan muitakin, esimerkiksi työyhteisöstäsi. Jos ennakointi on sinulle uutta tai haluat oppia siitä enemmän, kannattaa harkita myös valmentajan palveluita. Omia ajatuksia on hyödyllistä avartaa esimerkiksi ennakoivan urasuunnittelun valmentajan sparrauksessa.

Työelämän muutokset ovat luoneet myös palveluita, joita kannattaa hyödyntää. Kaikkea ei tarvitse opetella ja oivaltaa itse. Voit keskittyä tekemään niitä asioita, jotka ovat sinulle antoisia, ja hyödyntää muiden osaamista niillä osa-alueilla, jotka ovat vähemmän mieluisia tai vaikeita. Uramuutosta voi kokeilla esimerkiksi pienempinä projekteina kevytyrittäjyyden kautta!

4. Verkostoituminen

Uramuutoksesta ei tarvitse selvitä yksin. Muut ihmiset voivat tukea sinua monin tavoin, ja monet heistä ovat erittäin mielellään avuksi. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Osaamisen tunnistamisessa voit hyödyntää esimerkiksi ystäviäsi ja kanssasi työskennelleitä, eli voit pyytää heiltä kuvauksia sinusta ja saada hyviä vinkkejä osaamisesi sanoittamiseen.
 • Työmahdollisuudet voivat löytyä yllättävistä paikoista. Mitä useampi ihminen tietää millaisia töitä olet hakemassa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä heidän kauttaan voi myös tulla työmahdollisuuksia.
 • Uramuutos on nimensä mukaisesti muutostilanne, ja siihen liittyy usein myös yllättävää kuormitusta. Asiat voivat esimerkiksi edetä paljon nopeammin tai hitaammin kuin suunnittelet. Muut ihmiset voivat tukea hyvinvointiasi, jos ojentaudut heitä kohti.
 • Keskustelut muiden uramuutosten tehneiden kanssa toimivat innostavina esimerkkeinä onnistumisista, joten niihin keskusteluihin kannattaa myös hakeutua.

Henkilö tienhaarassa

5. Teot – tärkeintä on aloittaa jo tänään!

Pienistä teoista kertyy kokonaisuuksia, jotka vievät eteenpäin. Suunnittelu on toki tärkeää, mutta olen nähnyt useamman muutoksen myös pysähtyvän siihen, että täydellisestä suunnitelmasta onkin tullut päämäärä. Itsetuntemuksen lisääminen ja suunnitelmien tekeminen ovat toki tarpeellisia, mutta niiden pitäisi johtaa myös tekoihin.

Minulta kysytään välillä, että olisiko minua harmittanut uramuutoksen aloittaminen, jos en olisikaan onnistunut? Tähän vastaaminen on helppoa: Ei. Omannäköisen, uuden urasuunnan löytymisen jälkeen sisäinen motivaatio toi varmuuden, että jollain tavalla ja aikataululla tulen sen toteuttamaan.

Jo itse matka oli erittäin antoisa. Tärkeintä on aloittaa, mieluiten jo tänään!

Kevytyrittäjyys on eräs kätevä väylä, jonka kautta voi päästä siirtymään uusille urapoluille; kevytyrittäjänä voi myydä omaa osaamistaan ja laskuttaa työkeikoista ilman tarvetta perustaa omaa toiminimeä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Lue myös entisen kevytyrittäjämme Satun tarina siitä, kuinka hän löysi uralleen uuden suunnan!

Kirjoittaja: Johanna Valovirta

Johanna on osaamisen kehittämisen ja erilaisten kasvupolkujen asiantuntija sekä rekrytoinnin ammattilainen. Johanna pilkkoo isotkin muutokset pedagogisella otteellaan konkreettisiksi askeleiksi vaikkapa työnhaku- tai uramuutostilanteissa.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Viisas pääsee vähemmällä – Tehoa työntekoon!

  Freelancerina tai yksityisenä yrittäjänä työskentelyssä on se mahtava puoli, että töiden tekemiseen ei tarvitse käyttää aikaa yhtään enempää kuin töiden tekeminen vaatii. Aikaa ei kulu henkilöstöpalavereihin eikä toimistolla tarvitse notkua, jos hommat ovat jo valmiita. Toisaalta työsuojeluvaltuutettu ei vihellä peliä poikki tilanteessa, jossa töitä on tullut hamstrattua liikaa ja se alkaa syödä koko elämän. Tämän vuoksi erityisesti freelancerin kannattaa panostaa…

  Lue lisää
 • Työelämä Ammatillinen kehittyminen: kuinka toteuttaa sitä tietoisesti?

  Opiskeluaikana saa työelämälleen tietopohjan ja lähtölaukauksen – mutta suurin kehitys tapahtuu vasta ammattia harjoittaessa. Nykyisessä työelämässä harvoin jämähdetään paikalleen, vaan uutta pääsee oppimaan jatkuvasti. Työn mukana kehittymistä ja oppimista tapahtuu huomaamattakin, mutta näihin voi itsekin vaikuttaa paljon! Ammatillinen kehittyminen on niin työnantajan kuin työntekijän itsensäkin vastuulla. Työntekijällä se voi tarkoittaa hänen sen hetkiseen toimeensa liittyvää osaamisen laajentamista, syventämistä tai tiedon…

  Lue lisää
 • Työelämä Alan vaihtaminen – uusi ura houkuttelee monia

  Elinikäinen oppiminen on avaintermi, kun pohditaan tulevaisuuden työelämää. Ammatit, teknologiat ja työelämä muuttuvat niin nopeasti, että tämän päivän tutkinnot eivät mitenkään voi vastata tarpeeseen, joka jollakin alalla on vaikkapa 30 vuoden kuluttua. Omaa osaamista pitää syventää, laajentaa ja päivittää työuran edetessä, vaikka pysyisikin saman ammatin parissa vuosikymmeniä – mitä merkittävä osa suomalaisista ei tule tekemään. Elinikäisestä oppimisesta on puhuttu mediassa…

  Lue lisää