Blogi

22.1.2020

Opiskelija, luo itsesi näköinen kesätyö kevytyrittäjänä!

kesätyö kevytyrittäjänä

Jokaisella on oikeus kesätyöhön, eikä mahdollisuus tähän saisi olla riippuvainen vain esillä olevista työilmoituksista – niihin kun löytyy innokkaita hakijoita runsaasti. Eräs vaihtoehto onkin luoda itselle sopiva kesätyö kevytyrittäjänä.

Mitä jos ottaisitkin osaamisesi käyttöön ja sovittelisit työsi itse? Palvelumme avulla tämä onnistuu!

UKKO.fi on myös mukana Messukeskuksen Contact Forum -rekrytapahtumassa huomenna torstaina 23.1.! Tule moikkaamaan meitä hallissa 4 – saat asiantuntijoiltamme hyviä vinkkejä yrittäjämäiselle urapolulle ja kesätöihin kevytyrittäjänä.

Kesätyöhaun kiireisin sesonki on pian täällä taas! Opiskelijat ja muutkin nuoret hakevat ahkerasti itselleen töitä kesäksi, ja samalla organisaatiot hukkuvat hakemuksiin. Tunnettuun ja hyvin mainostettuun paikkaan voi tulla jopa satoja hakemuksia – siinä ei ole helppo erottua joukosta.

Intoa työn tekemiseen löytyisi kesäksi roppakaupalla, mutta paikkaa ei vain ole auennut; joko oikealta tuntuvia töitä ei ole löytynyt ollenkaan tai joka hakukohteesta on vastattu ”valintamme ei valitettavasti kohdistunut tällä kertaa sinuun”. Kuulostaako tutulta?

Entä jos et hukkuisikaan hakemusten hyökyaaltoon, vaan surffaisit sillä?

Kesätyösuunnitelmat eivät saisi tyssätä tähän. Keinoja toimien löytämiseen on onneksi muitakin, ja eräs on se, että niitä luo itse itselleen – kevytyrittäjänä tämä on mahdollista!  Me UKKO.fi:llä uskomme, että jokaisella on oikeus itselle mieluisaan työhön, ja tämä koskee myös kesätöitä.

Siksi tarjoammekin sinulle mahdollisuuden hankkia tärkeitä referenssejä, kokemusta ja kontakteja kevytyrittäjänä laskutuspalvelumme kautta!

Hyödynnä opinnoissa kertynyt osaaminen

Suomen koulutustaso on hyvin laadukas, ja kolmannen asteen opiskelijoille kertyy runsaasti taitoa ja tietämystä jo ensimmäisten opiskeluvuosien aikana. Valitettavasti moni ei kuitenkaan pääse soveltamaan näitä käytännössä, sillä oman alan kesä- tai osa-aikatyöt ovat usein kiven alla.

Opintoihin sisältyvä työharjoittelu onkin monelle se ensimmäinen mahdollisuus päästä hyödyntämään omaa tietotaitoa, ja näitä voi toisinaan suorittaa myös kesän aikana. Työharjoittelu tuo runsaasti tärkeää kokemusta, mutta palkkaa siitä ei välttämättä saa.

kevytyrittäjyys kesätyö

Opiskelijana tehdyt, omaan alaan liittyvät kesä- ja osa-aikatyöt ovatkin harjoittelun tavoin erittäin tärkeitä myöhemmän työllistymisen kannalta. Jos vastavalmistuneella ei ole oman alansa työkokemusta, voi työnhaku koitua entistä hankalammaksi.

Jos siis olet opiskelija, joka haluaisi alkaa pikkuhiljaa toteuttaa omaa ammattitaitoaan kioskitöiden sijaan, suosittelemme laskutuspalvelun käyttöä! Voit tarjota osaamistasi innostuneille asiakkaille ja saat samalla erinomaista kokemusta – niin oman alasi kuin itsensä työllistämisenkin puolesta.

Kauttamme laskuttaa muun muassa erilaisia esiintyjiä, graafikkoja, kouluttajia, kääntäjiä, markkinoitialan toimijoita sekä valokuvaajia. Moni harjoittaa toimintaansa sivutoimisesti ja esimerkiksi opintojensa ohessa. Mikäli uskot tällaisen sopivan sinulle kesäksi, kannattaa kevytyrittäjyyttä harkita!

Kevytyrittäjyystoiminnan voi aloittaa ja päättää milloin vain, eikä juoksevia kuluja ole; palvelumme käyttö on sinulle siis maksullista vain silloin, kun laskutat asiakastasi sen kautta. Jos siis innostut tienaamaan omalla osaamisellasi, voit mainiosti jatkaa työkeikkojen tekemistä myös kesän päätyttyä!

Kesätyö kevytyrittäjänä sallii omien intohimojesi toteuttamisen

Ei toki ole välttämätöntä hankkia sellaista kesätyötä, joka vastaa suoraan tulevaa uraasi. Esimerkiksi toisen asteen opiskelijat eivät tällaisiin ehkä niin helposti pääsekään, heillä kun ei vielä ole opintojen kautta kertynyttä osaamista.

Pakollista se ei ole myöskään korkeakouluopiskelijoille. Esimerkiksi uuden lakimiesopiskelijan ei tarvitse viettää kesäänsä asianajotoimistossa – tosin jokin työ, jossa hän pääsee toimimaan ihmisten parissa, olisi tietysti eduksi. Asiakaspalvelutyö toisi siis sekin hänelle hyödyllistä kokemusta!

Esimerkiksi kassatyön on todettu olevan hyödyllistä myöhempää työelämää varten; se antaa valmiuksia esimerkiksi paineensietokykyyn, ongelmanratkaisuun ja erilaisten ihmisten kohtaamiseen. Aihe on noussut esille pääministeri Sanna Marinin aiemmasta työurasta keskusteltaessa, ja siitä on kirjoittanut muun muassa Barona.

kevytyrittäjyys kesätyö

Meillä kaikilla on taitoja tai intohimoja, joita ei opinnoissa tai tulevissa töissä pääse hyödyntämään. Kesätyön voi oikein hyvin luoda näidenkin pohjalta! Lähde liikkeelle miettimällä sitä, mikä voisi olla sinulle mieleistä hommaa – ja oletko siinä niin osaava, että joku maksaisi siitä sinulle ilomielin. 

Organisaatiot ja yksinyrittäjätkin voivat mielellään teetättää pieniä projektejaan kevytyrittäjillä, jos niitä varten ei ole kannattavaa palkata vakituista työntekijää. Tällaisiltakin tahoilta kannattaa siis kysellä ja tarjota omaa osaamista!

Oletko esimerkiksi innokas mopojen tai pyörien korjaaja tai taitava vaateompelija? Nautitko puutarhassa puuhailusta tai vaikkapa maalaustöistä? Sujuuko sinulta autojen tai ikkunoiden pesu? Rakastatko eläimiä ja hoitaisit mielelläsi lemmikkejä niiden omistajien ollessa töissä tai matkoilla? Voisitko tarjota apuasi siivoukseen, kauppareissuille tai lastenhoitoon? Esiintyisitkö mielelläsi häissä tai muissa juhlissa? Voisiko valokuvausharrastuksesi muuttaa kesätyöksi?

Esimerkiksi kevytyrittäjämme Matias Halttunen työllisti itsensä valokuvaajana kesällä 2019. Huomenta Suomen haastattelussaan Matias kertoi, että mielenkiintoisia työpaikkoja kyllä oli aiempina kesinä auennut, mutta hakuprosessit tekivät pääsyn vaikeaksi.

Matias kertoi haastattelussa, ettei hän viime keväänä edes hakenut kesätyöpaikkoihin. Hän oli sen sijaan suunnitellut valokuvauskeikkojen parissa toimimisen jo jonkin aikaa etukäteen.

”Nyt on niin paljon menoja, ettei minulla olisi mahdollisuuttakaan tehdä vakituista kesätyötä, ainakaan pitkään. Valokuvaajana voi toimia kun on itselle sopiva aika, ja sopia keikkoja tämän mukaisesti”, totesi Matias.

Muista, että kaikki työ on hyvästä! Se osoittaa sinun olevan innostunut ja aktiivinen, ja lisäksi saat toimeksiantajistasi suosittelijoita tulevaisuutta silmällä pitäen.

Näin toimit kevytyrittäjänä

Kesätyö kevytyrittäjänä on kätevä ja riskitön vaihtoehto sekä sinulle että toimeksiantajallesi. Toimit yrittäjämäisesti ja laskutat kesätyöt suoraan tilillesi, mutta yrityksen perustamishommin siinä ei sentään tarvitse ryhtyä.

Toiminnan aloitat rekisteröitymällä maksutta palveluumme. Tämän jälkeen voit ryhtyä töihin ja laskuttaa asiakastasi palvelumme kautta; UKKO.fi huolehtii laskun lähetyksestä, palkanmaksusta ja viranomaismaksuista sekä -tilityksistä.

kevytyrittäjyys kesätyö

Voit siis huoletta keskittyä etsimään asiakkaita ja tienaamaan osaamisellasi! Vinkkejämme kevytyrittäjyystoiminnan aloittamiseen ja ensimmäisen keikan hankkimiseen voit lukea tarkemmin aihetta käsittelevästä blogikirjoituksestamme.

Kun olet keksinyt oman liikeideasi ja suunnitellut sitä, ryhdy miettimään potentiaalisia asiakkaitasi sekä markkinointisuunnitelmaa! Kartoita naapurustosi ja alueesi asukkaita, lomalaisia ja yrityksiä, ja tarjoa omaa työpanostasi rohkeasti. Pyydä tyytyväisiä asiakkaitasi suosittelijoiksi ja kokoa näin oma referenssilista.

Mitäkö järkeä? No mepä kerromme!

Kerrotaanpa kirjoituksen päätteeksi vielä yhteenveto siitä, miksi kesätyö kevÿtyrittäjänä on toimiva ja mielenkiintoinen keino työllistyä:

Töiden mielekkyys. Työnteko on huomattavasti mukavampaa, kun pääsee toimimaan sellaisten vastuiden parissa, joista todella nauttii. Jos olet esimerkiksi kääntäjäopiskelija, vietät kenties kesäsi mieluummin käännöstöiden parissa kuin ravintolan keittiössä.

Joustava aikataulu. Kesätyö kevytyrittäjänä sallii sen, että voit itse päättää, milloin käärit hihat. Toki ajoista on sovittava myös asiakkaan kanssa.

Hinnoittelu. Tästä voit päättää itse! Käytä apunasi hinnoitteluopastamme ja laskuria.

Asiakkaiden valinta. Keikat ja asiakkaat on hankittava itse, mutta valintakin on vapaata! Jos kevytyrittäjä ja asiakas eivät pääse seikoista yhteisymmärrykseen, ei keikkaa tarvitse ottaa vastaan.

kevytyrittäjyys kesätyö

Ei byrokratiaa tai sitoumuksia. Kevytyrittäjän ei tarvitse miettiä toimintaan liittyviä paperitöitä; ne hoituvat palvelumme kautta. Toiminnan voi myös aloittaa  ja lopettaa silloin, kun se tuntuu itselle sopivalta.

Työkokemus, suosittelut ja kontaktit. Kevytyrittäjänä lihotat paitsi kukkaroasi, myös ansioluetteloasi ja verkostoasi!

Näyttö aktiivisuudesta. ”En päässyt kesätöihin, joten aloin hankkia keikkoja itse”. Tällaista rekrytoijat kuulevat mielellään! Kun haet tulevaisuudessa töitä, katsovat työnantajat innokkuuttasi ja aktiivisuuttasi hyvällä.

Älä siis käytä kesääsi  peukaloiden pyörittelyyn, vaan luo itsellesi oman näköinen kesätyö. Kevytyrittäjäksi voit lähteä suoraan, jos rekryprosessit eivät nappaa ja sinulla on jo loistavia työideoita mielessäsi! Palveluumme pääset rekisteröitymään sivuillamme.

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta