Blogi

23.10.2014

Oman yrityksen perustaminen – yritysmuodon valinta

yritysmuodon valinta

Yritystä perustettaessa ensimmäinen vaihe on oikean yritysmuodon valinta. Mikä yritysmuoto sopii parhaiten juuri sinun toimintaasi varten?

Tässä artikkelissa esittelemme kaikki Suomessa käytössä olevat yritysmuodot. Artikkelin lopusta löytyy kätevä taulukko, jossa on vertailtu eri yritysmuotojen ominaisuuksia.

Apua yritysmuodon valintaan

Kevytyrittäjyys

mikä yritysmuoto sopii sinulle

Kevytyrittäjyys tarkoittaa laskutuspalvelun kautta tapahtuvaa yrittäjämäistä toimintaa. Laskutuspalvelun kautta toimivat henkilöt eivät ole perinteisiä yrittäjiä eikä kevytyrittäjyys ole virallinen yritysmuoto, koska kevytyrittäjät toimivat ilman y-tunnusta.

Kevytyrittäjyyden mallissa työnsuorittaja ei tarvitse huolehtia verotuskiemuroista tai paperitöistä, vaan nämä ovat laskutuspalvelun tarjoajan vastuulla. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta verojen ja erilaisten maksujen tilittämisestä sekä maksumuistutuksista ja perinnästä. UKKO.fi:n käyttäjät ovat myös aina vakuutettuja toimeksiantojen ajan.

Kevytyrittäjyys eroaa muista yritysmuodoista myös siinä, että kevytyrittäjällä on apunaan laskutuspalvelun henkilökunta. Asiakaspalvelusta autetaan tarvittaessa kädestä pitäen laskun teossa ja vastataan kinkkisiin arvonlisäverokysymyksiin. Myös laskut ja kulukorvaukset ovat varmasti oikein tehty, sillä pätevät taloushallinnon ammattilaiset tarkistavat laskut ennen niiden lähettämistä asiakkaalle.

Kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti erilaisten palveluluiden eli oman osaamisen ja työajan myyntiin. Oman kivijalkaliikkeen tai tavaroiden verkkokaupan perustaminen ei kuitenkaan onnistu laskutuspalvelun kautta.

Parasta kevytyrittäjyydessä on se, että se ei vaadi lainkaan alkupääomaa ja aloittaa voit vaikka heti – ja vieläpä ilmaiseksi!

Kokeile kevytyrittäjyyttä!

Toiminimi

mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekieliseltä nimitykseltä toiminimi, on helpoin ja samalla myös kevytyrittäjyyden jälkeen suosituin tapa aloittaa oma toiminta.

Toiminimi on eräänlainen yksityishenkilön laajennus, joka mahdollistaa yritystoiminnan harjoittamisen. Toiminimi on aina sidottu yhteen henkilöön. Toiminimen perustaja vastaa myös yrityksen toiminnasta 100 % itse. Jos toiminimen liiketoiminta on tappiollista ja se jää velkaa, vastaa yrittäjä tästä koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Toiminimen maksuvaikeudet näkyvät myös toiminimen omistavan yksityishenkilön tiedoissa ja vastaavasti yksityishenkilön maksuvaikeudet vaikuttavat toiminimen tietoihin.

Toisaalta toiminimi on kirjanpidon kannalta helpompi esimerkiksi osakeyhtiöön verrattuna.

Toiminimen perustaminen on vaivatonta, sillä se ei vaadi aloituspääomaa eikä perustamisasiakirjaa. Pelkkä ilmoitus kaupparekisteriin riittää. Toiminimen rekisteröintimaksu on 115 euroa vuonna 2020. Toiminimi ei myöskään tarvitse erillistä pankkitiliä, vaikka se helpottaakin kirjanpitoa.

Olemme kirjoittaneet aiheesta täsmällisemmin sivuillamma Toiminimen perustaminen.

Osakeyhtiö

mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Osakeyhtiö on hyvä yritysmuoto, kun yrityksen toimintaa on tarkoitus kasvattaa laajaksi. Se mahdollistaa useampien omistajien olemassaolon ja näin myös sijoitusten hankkimisen yrityksen toimintaan. Osakeyhtiö on byrokratian kannalta monimutkaisempi kuin henkilöyhtiö. Toisaalta se tarjoaa myös enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi osinkojen muodossa.

Henkilöyhtiöstä poiketen osakeyhtiön omistajien vastuu rajoittuu heidän sijoittamansa osakepääoman määrään. Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi henkilö. Osakeyhtiö perustetaan tekemällä perustamissopimus ja ilmoitus patentti- ja rekisterihallitukseen eli PRH:hon.

Osakeyhtiön alkupääomaa ei enää tarvita; tämä poistettiin laista kesällä 2019. Yrityksen rekisteröinnistä koituu 275 euron rekisteröitymismaksu, jos yritys perustetaan verkossa. Jos perustamisilmoitus tehdään postitse, on rekisteröintimaksu 380.

Osakeyhtiö on paras vaihtoehto silloin, kun yrityksestä halutaan kasvattaa suuri. Siinä missä toiminimi on hyvä vaihtoehto itsensä työllistämiseen, on osakeyhtiön tavoitteena yleensä tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa. Verotuksen kannalta osakeyhtiö tulee kannattavammaksi yleensä siinä vaiheessa, kun toiminnasta jää tulosta noin 35 000 euroa vuodessa.

Avoin yhtiö

mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Avoin yhtiö on hieman kuin toiminimi, jolla on useita omistajia. Se ei vaadi alkupääomaa, vaan ainoastaan 240 euron rekisteröitymismaksun. Avoimella yhtiöllä on myös oltava yhtiösopimus, jossa sovitaan yhtiön päätöksenteosta ja vastuu-alueista.

Avoin yhtiö toimii toiminimen tapaan samalla lailla taloudellisten vastuiden osalta. Kaikki avoimen yhtiön yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista yhteisvastuullisesti. Näin ollen yhtiön velat voivat jäädä esimerkiksi yhden yhtiömiehen kontolle, jos muut todetaan maksukyvyttömiksi.

Tämä yritysmuoto vaatii yhtiömiesten välistä täydellistä luottamusta, koska kuka tahansa yhtiömiehistä voi tehdä päätöksiä yhtiön puolesta. Myös taloudelliset vastuut voivat avoimessa yhtiössä kasvaa varsin suuriksi. Tämän vuoksi avoin yhtiö onkin muuttunut varsin harvinaiseksi. Avoimen yhtiön voi muuttaa osakeyhtiöksi ilmoittamalla asiasta PRH:lle ja maksamalla muutaman sadan euron muutosmaksun.

Kommandiittiyhtiö

mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Kommandiittiyhtiö on hieman avoimen yhtiön kaltainen yritysmuoto. Erona avoimeen yhtiöön on kuitenkin se, että yrityksen yhtiömiehet on jaettu kahteen osaan. Äänettömiin yhtiömiehiin sekä vastuunalaisiin yhtiömiehiin.

Äänettömät yhtiömiehet ovat vähän kuin sijoittajia, sillä he saavat yrityksestä ainoastaan korkolain määrittämän koron sijoitukselleen. Loput rahat jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille, jotka saavat ensin korkolain koron ja tämän jälkeen jäljelle jäävät voitot jaetaan vastuunalaisten yhtiömiesten kesken.

Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja sitoumuksista samalla tavalla kuin toiminimelläkin, eli koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Äänettömän yhtiömiehen vastuut rajoittuvat hänen sijoittamansa pääoman mukaisesti.

Kommandiittiyhtiön tarkoituksena on mahdollistaa helposti toimintamalli, jossa osa yhtiömiehistä (äänettömät) sijoittaa toimintaan pääomaa ja osa työpanosta (vastuunalaiset).

Kommadiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 240 euroa. Lisäksi äänettömien yhtiömiesten on asetettava yritykseen jonkinlainen pääoma yritystä perustettaessa.

Osuuskunta

mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Osuuskuntamallin tarkoituksena on helpottaa yhteisömallista yrittäjyyttä. Osuuskunnan tetävä on tarjota osuuskunnan jäsenille erilaisia palveluita, jotka tukevat jäsenten elinkeinotoimintaa.

Osuuskunnalla ei ole kiinteää aloituspääomaa, vaan osuuspääoma vaihtelee osuuskunnan jäsenten mukaan. Osuuskunta muistuttaa osakeyhtiötä siten, että sen jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvotteista, vaan vastaavat esimerkiksi veloista vain sijoittamansa osuuspääoman mukaan.

Osuuskunnan voi vuonna 2014 tulleen osuuskuntalain mukaan perustaa yksi henkilö. Rekisteröintimaksu vuonna  2020 on 380 euroa.

Lue lisää osuuskunnista!

Yritysmuodon valinta – vertaile

KevytyrittäjyysToiminimiOsakeyhtiö
Aloitusmaksu0 €115 €380 €
Minimipääoma0 €0 €0 €
Vastuu veloistaEi velkojaYksityishenkilölläYrityksellä
VakuutuksetUKKO.fi hoitaaPitää hoitaa itseYritys vastuussa
KirjanpitoUKKO.fi hoitaaYritys vastuussaYritys vastuussa
Laskujen lähetysUKKO.fi hoitaaPitää hoitaa itsePitää hoitaa itse
Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

  1. Heidi Rosendahl sanoo:

    Hei! Haluaisin tietää mitähän Ukko mahtaa veloittaa jos hän hoitaa kaikki kevytyrittäjyys asiat? Kiitos etukäteen t: Heidi.R

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Hei Heidi!

      Meidän palvelumaksumme on 5% laskujen alvittomasta loppusummasta eli jos luot 1000 euron laskun (alv 0%), meidän komissio tuosta laskusta on 50 euroa. Asiakaspalvelustamme saat paljon lisätietoja palvelustamme!

      Taneli

  2. faisal sanoo:

    hei

    haluamme perustaa osuuskunta miten me voimme perstaa meillä ei ole tietoa

    kiitoos

  3. Hannu sanoo:

    Miten voi liittyä osuuskuntaanne?
    Mitä maksuja siitä tulee?
    Mitä vastuita osuuskunastanne tulisi minulle?
    Hannu

    1. Sanna Laitinen sanoo:

      Hei Hannu!

      UKKO.fi:n käyttäjät eivät liity osuuskunnan jäseniksi. Palveluun voi liittyä täyttämällä rekisteröitymislomakkeen: https://extra.ukko.fi/register. Katso hinnastomme: https://www.ukko.fi/hinnasto/.

      Sanna

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta