Blogi

23.10.2014

Oman yrityksen perustaminen – Yritysmuodon valinta

Yritystä perustettaessa ensimmäinen vaihe on oikean yritysmuodon valinta. Mikä yritysmuoto sopii parhaiten juuri sinun toimintaasi varten? Tässä artikkelissa esittelemme kaikki Suomessa käytössä olevat yritysmuodot. Artikkelin lopusta löytyy kätevä taulukko, jossa on vertailtu eri yritysmuotojen ominaisuuksia.

Huomaathan, että artikkelin tiedot ovat vuodelta 2014, jolloin se on kirjoitettu. Tarkista ajantasaiset tiedot esimerkiksi Uusyrityskeskuksen kautta.

Kevytyrittäjyys

kevytyrittajyys

Kevytyrittäjyys tarkoittaa laskutuspalvelun kautta tapahtuvaa yrittäjämäistä toimintaa. Laskutuspalvelun kautta toimivat henkilöt eivät ole suoranaisia yrittäjiä. Kevytyrittäjyyden mallissa työn tekijän ei tarvitse huolehtia verotuskiemuroista tai paperitöistä, vaan nämä ovat laskutuspalvelun tarjoajan vastuulla. Kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti oman osaamisen ja työajan myyntiin. Oman liikkeen perustaminen ei kuitenkaan onnistu laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyys UKKO.fi:n kautta ei vaadi lainkaan alkupääomaa ja palveluun voi liittyä ilmaiseksi vaikka heti: Liity palveluun.

Toiminimitoiminimi

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekieliseltä nimitykseltä toiminimi, on helpoin ja samalla myös kevytyrittäjyyden jälkeen suosituin tapa aloittaa oma toiminta. Toiminimi on eräänlainen yksityishenkilön laajennus, joka mahdollistaa yritystoiminnan harjoittamisen. Toiminimi on aina sidottu yhteen henkilöön. Toiminimen perustaja vastaa myös yrityksen toiminnasta 100 % itse. Jos toiminimen liiketoiminta on tappiollista ja se jää velkaa, vastaa yrittäjä rahoista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Toiminimen maksuvaikeudet näkyvät myös toiminimen omistavan yksityishenkilön tiedoissa ja vastaavasti yksityishenkilön maksuvaikeudet vaikuttavat toiminimen tietoihin. Toisaalta toiminimi on kirjanpidon kannalta helpompi esimerkiksi osakeyhtiöön verrattuna.

Toiminimen perustaminen on vaivatonta, sillä se ei vaadi aloituspääomaa eikä perustamisasiakirjaa. Pelkkä ilmoitus kaupparekisteriin riittää. Toiminimen rekisteröintimaksu on 110 euroa. Toiminimi ei myöskään tarvitse erillistä pankkitiliä, vaikka se helpottaakin kirjanpitoa. Voit lukea lisää aiheesta erillisellä sivullamme: Toiminimen perustaminen.

Osakeyhtiöosakeyhtio

Osakeyhtiö on hyvä yritysmuoto silloin kun yrityksen toimintaa on tarkoitus kasvattaa laajaksi. Se mahdollistaa useampien omistajien olemassaolon ja näin myös sijoitusten hankkimisen yrityksen toimintaan. Osakeyhtiö on byrokratian kannalta monimutkaisempi kuin henkilöyhtiö. Toisaalta se tarjoaa myös enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi osinkojen muodossa.

Henkilöyhtiöstä poiketen osakeyhtiön omistajien vastuu rajoittuu heidän sijoittamansa osakepääoman määrään. Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi henkilö. Osakeyhtiö perustetaan tekemällä perustamissopimus ja ilmoitus patentti-ja rekisterihallitukseen. Osakeyhtiön alkupääoman minimimäärä on 2500 euroa. Tämän lisäksi yrityksen rekisteröinnistä koituu 330 euron rekisteröitymismaksu, jos yritys perustetaan Internetissä. Jos perustamisilmoitus tehdään postitse, on rekisteröintimaksu 380. Osakeyhtiö on paras vaihtoehto silloin, kun yrityksestä halutaan kasvattaa suuri. Siinä missä toiminimi on hyvä vaihtoehto itsensä työllistämiseen, on osakeyhtiön tavoitteena yleensä tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa. Verotuksen kannalta osakeyhtiö tulee kannattavammaksi yleensä siinä vaiheessa, kun toiminnasta jää tulosta noin 35 000 euroa vuodessa.

Avoin yhtiö

avoin-yhtio

Avoin yhtiö on hieman kuin toiminimi, jolla on useita omistajia. Se ei vaadi alkupääomaa, vaan ainoastaan 180 euron rekisteröitymismaksun. Avoimella yhtiöllä on myös oltava yhtiösopimus, jossa sovitaan yhtiön päätöksenteosta ja vastuu-alueista.

Avoin yhtiö toimii toiminimen tapaan samalla lailla taloudellisten vastuiden osalta. Kaikki avoimen yhtiön yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista yhteisvastuullisesti. Näin ollen yhtiön velat voivat jäädä esimerkiksi yhden yhtiömiehen kontolle, jos muut todetaan maksukyvyttömiksi.

Tämä yritysmuoto vaatii yhtiömiesten välistä täydellistä luottamusta, koska kuka tahansa yhtiömiehistä voi tehdä päätöksiä yhtiön puolesta. Myös taloudelliset vastuut voivat avoimessa yhtiössä kasvaa varsin suuriksi. Tämän vuoksi avoin yhtiö onkin muuttunut varsin harvinaiseksi. Avoimen yhtiön voi muuttaa osakeyhtiöksi maksamalla 2500 euron alkupääoman sekä 350 muutosmaksun.

Kommandiittiyhtiökommandiittiyhtio

Kommandiittiyhtiö on hieman avoimen yhtiön kaltainen yritysmuoto. Erona avoimeen yhtiöön on kuitenkin se, että yrityksen yhtiömiehet on jaettu kahteen osaan. Äänettömiin yhtiömiehiin sekä vastuunalaisiin yhtiömiehiin. Äänettömät yhtiömiehet ovat vähän kuin sijoittajia, sillä he saavat yrityksestä ainoastaan korkolain määrittämän koron sijoitukselleen. Loput rahat jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille, jotka saavat ensin korkolain koron ja tämän jälkeen jäljelle jäävät voitot jaetaan vastuunalaisten yhtiömiesten kesken.

Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja sitoumuksista samalla tavalla kuin toiminimelläkin, eli koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Äänettömän yhtiömiehen vastuut rajoittuvat hänen sijoittamansa pääoman mukaisesti.

Kommandiittiyhtiön tarkoituksena on mahdollistaa helposti toimintamalli, jossa osa yhtiömiehistä (äänettömät) sijoittaa toimintaan pääomaa ja osa työpanosta (vastuunalaiset).

Kommadiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 180 euroa. Lisäksi äänettömien yhtiömiesten on asetettava yritykseen jonkinlainen pääoma yritystä perustettaessa.

Osuuskunta

osuuskunta

Osuuskuntamallin tarkoituksena on helpottaa yhteisömallista yrittäjyyttä. Osuuskunnan tarkoituksena on tarjota osuuskunnan jäsenille erilaisia palveluita, jotka tukevat jäsenten elinkeinotoimintaa. Osuuskunnalla ei ole kiinteää aloituspääomaa, vaan osuuspääoma vaihtelee osuuskunnan jäsenten mukaan. Osuuskunta muistuttaa osakeyhtiötä siten, että sen jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvotteista, vaan vastaavat esimerkiksi veloista vain sijoittamansa osuuspääoman mukaan. Osuuskunnan voi vuonna 2014 tulleen osuuskuntalain mukaan perustaa yksi henkilö. Rekisteröintimaksu on 350 euroa.

Lue lisää osuuskunnasta Wikipediassa.

Yritysmuotojen vertailu

KevytyrittäjyysToiminimiOsakeyhtiö
Aloitusmaksu0 €75 €350 €
Minimipääoma0 €0 €2 500 €
Vastuu veloistaEi velkojaYksityishenkilölläYrityksellä
VakuutuksetUKKO.fi hoitaaPitää hoitaa itseYritys vastuussa
KirjanpitoUKKO.fi hoitaaYritys vastuussaYritys vastuussa
Laskujen lähetysUKKO.fi hoitaaPitää hoitaa itsePitää hoitaa itse
Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa Rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Heidi Rosendahl sanoo:

  Hei! Haluaisin tietää mitähän Ukko mahtaa veloittaa jos hän hoitaa kaikki kevytyrittäjyys asiat? Kiitos etukäteen t: Heidi.R

  1. Taneli Pasanen sanoo:

   Hei Heidi!

   Meidän palvelumaksumme on 5% laskujen alvittomasta loppusummasta eli jos luot 1000 euron laskun (alv 0%), meidän komissio tuosta laskusta on 50 euroa. Asiakaspalvelustamme saat paljon lisätietoja palvelustamme!

   Taneli

 2. faisal sanoo:

  hei

  haluamme perustaa osuuskunta miten me voimme perstaa meillä ei ole tietoa

  kiitoos

 3. Hannu sanoo:

  Miten voi liittyä osuuskuntaanne?
  Mitä maksuja siitä tulee?
  Mitä vastuita osuuskunastanne tulisi minulle?
  Hannu

  1. Sanna Laitinen sanoo:

   Hei Hannu!

   UKKO.fi:n käyttäjät eivät liity osuuskunnan jäseniksi. Palveluun voi liittyä täyttämällä rekisteröitymislomakkeen: https://extra.ukko.fi/register. Katso hinnastomme: https://www.ukko.fi/hinnasto/.

   Sanna

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta