Blogi

18.9.2019

Haluaisitko yrittäjäksi? Kokosimme muistilistan yrittäjyyttä harkitsevalle

yrittäjäksi

Yrittäjäksi ryhtyminen on merkittävä päätös sekä yksilön että tämän perheen kannalta. Kun yrittäjäksi on päätetty ryhtyä ja liiketoimintasuunnitelma hiottu minttiin, on aika laittaa hihat heilumaan.

Yrittäjyyden aloittaminen on yhtä aikaa kutkuttavan jännittävää ja stressaavaa; muistettavaa on paljon ja hoidettavien asioiden lista ei ota lyhentyäkseen.

Helpottaaksemme tätä jännittävää uutta elämänvaihetta koostimme tähän blogipostaukseen listauksen tärkeistä asioista, jotka kannattaa muistaa, kun yrittäjäksi ryhtyminen ajankohtaista. Kerää parhaat pointit ja linkkivinkit talteen!

Yrittäjäksi ryhtyvä – muista ainakin nämä!

Yritysmuodon valinta

Yritysmuodon valinta riippuu monesta seikasta ja tämä päätös on tehtävä ennen yrityksen rekisteröintiä. Vaikuttavia tekijöitä on muun muassa se, millaiseen kasvuun yritys tähtää ja kuinka monta perustajaa yrityksellä on.

yrittäjäksi

Yritysmuoto vaikuttaa moniin yrittäjän käytännön asioihin, kuten kirjanpitoon, päätöksentekoon ja siihen, kuinka helppo tai vaikea yritystoiminta on tarvittaessa päättää.

Myös alaikäisen on mahdollista ryhtyä yrittäjäksi; alaikäinen voi toimia esimerkiksi yksityisenä elinkeinonharjoittajana, kunhan tähän on saatu huoltajan suostumus. Kunkin yritysmuodon vaatimuksiin ja rajoitteisiin kannattaa kuitenkin tutustua erityisen huolellisesti, jos kyseessä on alle 18-vuotias yrittäjäksi aikova.

Tiesitkö, että osakeyhtiön alkupääomavaatimus poistui heinäkuussa 2019? Osakeyhtiön voi nyt perustaa ilman 2500 euron osakepääomaa.

Perinteisten yritysmuotojen lisäksi 2010-luvulla suosituksi on tullut uusi työnteon muoto, kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen työn tekemisen, mutta laskuttaminen tapahtuu kuitenkin ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjyys sopii vähäriskisyyden ja helpon aloittamisen ja lopettamisen ansiosta erityisen hyvin oman liikeidean testaamiseen ennen päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä.

Lisätietoa erilaisista yritysmuodoista voit lukea tästä yrityksen perustamisesta kertovasta artikkelistamme.

Yrityksen nimen päättäminen

Yrityksen nimen päättäminen on tärkeä osa yrityksen perustamisprosessia. Jos täydellisen nimen löytäminen tuntuu hankalalta, älä kuitenkaan jää jumiin tähän kohtaan, sillä tarvittaessa voit muuttaa nimeä myöhemmin.

Hyvä nimi kuvaa yrityksen toimintaa tai toimialaa ja jää asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden mieleen. Ennen kuin voit ottaa yrityksen nimen käyttöösi, pitää se hyväksyttää kaupparekisterissä.

Lisätietoja yritysten nimistä saat PRH:n verkkosivuilta.

Yrityksen nimen lisäksi kannattaa suoda ajatus myös yrityksen graafiselle ilmeelle ja brändille. Vinkkejä tähän löydät aiemmasta blogistamme täältä.

Starttiraha ja muun rahoituksen hankkiminen

Yrityksen perustamiseen tarvitaan jonkin verran alkupääomaa. Aloittamiseksi tarvittavien varojen tarkempi määrä riippuu kuitenkin sekä yrityksestä, toimialasta että yrittäjästä itsestään. Kannattaakin jo hyvissä ajoin tehdä suunnitelmia ja laskelmia siitä, mitä menoja ja hankintoja yritystoiminnan aloittamiseen liittyy ja miten rahoitus tähän järjestetään.

Jos alkuun pääsemiseksi on tehtävä kalliita laite- tai materiaali-investointeja, eivät yrittäjän omat panostukset välttämättä riitä. Ulkopuolista rahoitusta voi hakea pankista, Finnverasta, joukkorahoituksesta tai yksityisiltä sijoittajilta.

yrittäjäksi

Myös mahdollisuus tukien saamiseen kannattaa selvittää jo ennen yrityksen virallista perustamista. Aloittava yrittäjä voi esimerkiksi tietyin ehdoin saada TE-toimistosta starttirahaa toimeentulonsa turvaksi alkukuukausina.

Lisää tietoa yrityksen eri rahoitusmahdollisuuksista.

Yrittäjän vakuutukset

Jos hoidat yrittäjäksi ryhtyessäsi yhden asian kerralla kuntoon, hoida vakuutukset. Kuten tästä listauksesta voi huomata, uudella yrittäjällä on paljon juoksevia asioita hoidettavanaan yrittäjyyden alkutaipaleella. Tämän vuoksi vakuutusten selvittäminen ja ottaminen voi helposti jäädä puolitiehen.

Vakuutusten olisi hyvä olla voimassa heti yrittäjyyden ensimmäisestä päivästä alkaen.

Pakollisten vakuutusten määrä riippuu yrityksen toimialasta ja ainut kaikille yrittäjille pakollinen vakuutus onkin yrittäjän eläkevakuutus, joka nimestään huolimatta vaikuttaa eläkkeen lisäksi muun muassa yrittäjän sairauspäivärahaan.

Kattava listaus yrityksen erilaisista vakuutuksista.

Kirjanpito

Jokaisen yrityksen on huolehdittava kirjanpidosta. Tämä saattaa kuitenkin olla aloittavalle yrittäjälle hankalaa ja sen opettelu aikaavievää, joten jos katteiden, varallisuuden, poistojen ja verojen kanssa puljaaminen ei kuulosta houkuttelevalta, hanki yritykselle heti aluksi hyvä kirjanpitäjä.

yrittäjäksi

Kannattaa jo yrityksen perustamisvaiheessa huomioida, että yritysmuoto vaikuttaa siihen, miten veroja maksetaan.

Vaikka kirjapitoa ei itse tekisikään, on siitä hyvä olla kiinnostunut, sillä se on oiva apuväline yrittäjälle seurata sitä, miten yrityksen talous kehittyy.

Jos et kaipaa omaa kirjanpitäjää, voi sopiva tapa huolehtia yrityksen kirjanpidosta olla verkkotilitoimiston hyödyntäminen.

Yrittäjän verovähennykset

Ehkä olet jo huomannut, että hankintalista jo yrityksen alkuvaiheessa pitkä. Yrittäjälle syntyy siis paljon kuluja, joista onneksi on mahdollista tehdä vähennyksiä verotuksessa.

Lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia ovat kulut, jotka syntyvät suoraan tulon hankkimisesta. Tämän lisäksi vähennyksiin voi ilmoittaa yrityksen perustamiseen liittyviä kuluja, työvälineitä, koulutuskustannuksia ja markkinointikuluja.

Verohallinnon verkkosivuilta löydät tietoa verotukseen ja vähennyksiin liittyen yritysmuodoittain.

Työvälineet ja toimitilat

Joskus sysäys yrittäjäksi lähtemiseen voi syntyä sopivien toimitilojen löytymisestä. Kivajalkaliikkeessä tai esimerkiksi verstaassa sijainti voi olla ratkaiseva tekijä yrityksen menestymisen kannalta.

Sopivien toimitilojen löytyminen on kiinni joko tuurista tai kärsivällisyydestä. Aluksi yrittäjän kannattaakin tehdä tarkka kartoitus siitä, mitä kaikkea toimitilalta vaaditaan ja sen jälkeen lähteä etsimään sopivaa tilaa.

Vaikka varsinaista liikettä, hallia tai varastoa ei tarvitsisikaan, vaan yrittäjä tekee töitä tietokoneella, kannattaa huolellisesti miettiä, olisiko työhuoneen vuokraaminen itselle sopiva ratkaisu. Esimerkiksi erilaisia yhteiskäyttötiloja on nykyisin ainakin kaikissa suuremmissa kaupungeissa.

Samalla kun yrittäjä miettii toimitilan vaatimuksia, on järkevää pohtia, mitä kaikkia välineitä yritys tarvitsee toimiakseen.

Toiselle riittää pelkkä läppäri ja muutama ohjelmalisenssi, toinen saattaa tarvita vaikkapa piirtoheittimen ja ompelukoneen – yritysten ja yrittäjien tarpeet riippuvat siis pitkälti toimialasta.

yrittäjäksi

Jos coworking-tilat kiinnostavat, lisää luettavaa löytyy täältä.

Yrittäjän hyvinvointi

Yrittäjä on oman yrityksen tärkein yksittäinen pääoma ja resurssi, siksi omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia myös yrittäjyyden hektisinä ensimmäisinä kuukausina.

Jo ennen yrityksen perustamista on hyvä pohtia omia resursseja, perheen tilannetta ja sitä, miten työ ja vapaa-aika saadaan tasapainoon. Keskimäärin yrittäjät tekevät palkansaajia pidempää työviikkoa ja harva yrittäjä malttaa viettää niin sanotut täydet lomat.

Suosittelemme tätä asiantuntijan kattavaa artikkelia yrittäjän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta