Blogi

29.11.2018

Mitä yrittäjyys vaatii? Kokosimme tukun avainasioita, joiden avulla ymmärrät yrittäjyyttä paremmin

yrittäjyys iloinen

Yrittäjyys on nyt trendikästä. Monelle tulee yrittäjyydestä ensimmäisenä mieleen vapaus päättää itse omista työajoista ja olla oma pomonsa. Harva ajattelee itse prosessia eli yrittäjän arkea, johon kuuluvat pitkät päivät, vastuu ja jatkuva kieltäytymisen kestäminen.

Kukaan ei ole väittänyt, että yrittäjyys on helppoa – nimittäin sitä se ei ole. Voi mennä vuosia ennen kuin yrityksestä tulee taloudellisesta kannattava. Ennen oravanpyörästä hyppäämistä, y-tunnuksen hankkimista ja yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa punnita tarkkaan oman liikeidean lisäksi omat kyvyt ja edellytykset yrittäjäksi.

Kysy siis itseltäsi ainakin nämä kysymykset:

Oletko valmis tekemään töitä saadaksesi yrityksesi kannattamaan tai menestymään? Onko sinulla tarpeeksi yritteliäisyyttä ja kunnianhimoa?

Yrittäjyys vaatii kokopäiväistä, jokapäiväistä työtä. Se testaa kykyäsi sitoutua, kestää painetta ja jatkaa takaiskuista huolimatta. Yrittäjyys ei itsessään ole avain onneen tai oikotie rikkauksiin.

Yrittäjä on yrityksensä toimitusjohtaja, markkinoija, siivooja, myyjä ja asiakaspalvelija; harvalla aloittavalla yrittäjällä nimittäin on heti varaa palkata avukseen kokonaista joukkoa eri alojen osaajia ennen kuin ensimmäistäkään tilausta on kirjattu tai laskua lähetetty asiakkaalle.

Oletko valmis sitoutumaan?

Moni yrittäjän puoliso allekirjoittaa tämän, että oma puoliso tuntuu olevan enemmän naimissa oman yrityksensä kuin puolisonsa kanssa. Oletko siis valmis tekemään tätä työtä joka päivä eläkkeelle asti? Tai siihen saakka, että olet päässyt tavoitteeseesi, mikä tahansa se sitten onkin. Sinun olisi oltava valmis uurastamaan yrityksesi ja asiakkaidesi eteen, mutta silti koitettava muistaa huolehtia sekä itsestäsi että läheisistäsi. Kuten aiemmin blogissa kirjoitimme, hyvinvoiva yrittäjä on menestyvä yrittäjä.

Moni ryhtyy yrittäjäksi intohiomosta jotakin asiaa kohtaan, mutta pelkkä intohimo ei tuo rahaa kassaan. Yritysideasi pitää olla liiketoimintakelpoinen ja kestää aikaa. Tee siis toimialatutkimusta ja ota kaikki mahdollinen oppi talteen ryhtyessäsi yrittäjäksi. Intohimo yhdistettynä strategiaan on se voittava yhdistelmä.

yrittäjyys

Kestääkö taloutesi?

Yrityksen käynnistämiseen ei välttämättä tarvita isoa pääomaa, sillä digitalisaation kehittymisen myötä työtä voi yhä useammin tehdä mistä ja milloin vain. Asiakkaasi voivat olla mistä tahansa ja markkinaalueesi voi olla koko maailma.

Yrittäjäksi ryhtyessä kannattaa tehdä myös realistinen kustannusarvio, jossa huomioi kaikki aloituskustannukset sekä aivan kaikki mahdolliset tulevat kulut. Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että monet kulut eivät ole riippuvaisia yrittäjän tekemästä tuloksesta, vaan laskut on maksettava riippumatta siitä, onko kyseisessä kuussa ollut maksavia asiakkaita.

Oletko valmis oppimaan muilta?

Menestyneistä yrittäjiä yhdistää halu jatkuvasti oppia uutta. Voit miettiä asiaa sitä kautta, että mitä yrityksiä ja yrittäjiä ihailet, keitä kunnioitat ja haluat jäljitellä.

Yksi hyvä keino kehittyä yrittäjänä on hommata oma yrityskummi tai mentori, jonka kanssa voi sparrailla oman liiketoiminnan kiemuroita. Toimiva väylä voi myös olla verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa vaikkapa sosiaalisessa mediassa tai ihan kasvokkaisissa tapahtumissa oman alueeen yrittäjien kanssa.

Oletko valmis jatkuvaan muutokseen?

Yrittäjänä et ole koskaan valmis, etkä koskaan voi olla liian tyytyväinen itseesi tai omaan yritykseesi.

Kannattaa jatkuvasti pitää silmät auki uusien suunnitelmien ja parempien toimintatapojen varalta. Voi olla yrityksellesi jopa kilpailuetu, että pystyt nopeasti reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja markkinatilanteen muuttumiseen. Kehitysehdotukset voivat tulla myös asiakkailtasi ja silloin on ehdottomasti hyötyä siitä, että pystyt joustamaan ja sopeuttamaan palvelusi asiakkaan toiveiden mukaisesti.

yrittäjyys

Jännittääkö yrittäjyys?

Varmasti jokaista jännittää ja se on erittäin sallittua!

Palkansaajasta yrittäjäksi siirtymisen välissä olevaa kuilua on kuitenkin jo onnistuttu kaventamaan. Yrittäjäksi voi nykyisin ryhtyä kevyesti ilman sitoutumista ja juoksevia kuluja; kevytyrittäjyys on uusi työnteon muoto, jossa voi helposti yhdistää yrittäjyyden vapauden ja palkkatyön helppouden. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän maksuista ja kevytyrittäjän tehtäväksi jää tehdä työt.

Tällä joustavalla tavalla voi hyvin testailla omaa liikeideaa ennen yrittäjäksi ryhtymistä ja samalla kerryttää asiakaskuntaa sekä kehittää omaa palvelua.

Kaikista ei ole täysipäiväisiksi yrittäjiksi, mutta miltei kaikilla on joku osaaminen tai kyky, jonka avulla voi ainakin tienata hieman lisätuloja. Sivutoiminen kevytyrittäjyys onkin nykyään yhä useammalle suomalaiselle tapa hyödyntää omaa osaamista ja ansaita ekstraa. Tutustu sivutoimiseen yrittäjyyteen tarkemmin aiemmassa kirjoituksessamme.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta