Blogi

2.9.2015

Kevytyrittäjyys vs. yrittäjyys

kevytyrittäjyys vs. yrittäjyys

Kevytyrittäjyys on monelle vielä tuntematon vaihtoehto perinteiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta, hankkien itse omat asiakkaansa ja päättäen omat hintansa. Lue, miten kevytyrittäjyys eroaa yrittäjyydestä!

Vähemmän paperitöitä

Oletko kyllästynyt yritystoiminnan byrokratiaan? Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia siitä; voit rauhassa keskittyä varsinaiseen työntekoon laskutuspalvelun hoitaessa laskutuksen ja palkanlaskennan.

Kevytyrittäjän paperityöt voisi tiivistää seuraavasti: Sovi toimeksiannosta, luo lasku, toimita verokortti ja lisää tilinumero omaan hallintapaneeliisi. Paperitöitä aiheutuu vain omaan työskentelyyn liittyvistä asioista, kuten mahdollisten työhön liittyvien kulujen ottamisesta ylös tai ajopäiväkirjan pitämisestä.

Lisäksi kevytyrittäjä vastaa itse laatimistaan tarjouksista ja sopimuksista; olemme kuitenkin UKKO.fi:ssä helpottaneet käyttäjiemme urakkaa, sillä olemme tehneet sinulle valmiin sopimuspohjan toimeksiantoja varten sekä kattavat ohjeet erinomaisen tarjouksen laatimiseen.

kevytyrittäjyys vs. yrittäjyys

Kun asiakas on maksanut laskun, laskutuspalvelu hoitaa kaiken tarvittavan eli vähentää laskutussummasta arvonlisäveron sekä muut maksut, laskee ja maksaa palkan tilille. Kevytyrittäjän ei siten tarvitse huolehtia kirjanpidosta eikä muista varsinaisista yrittäjän paperitöistä; näin hänellä on mahdollisuus käyttää enemmän aikaa tuottavaan työntekoon ja keskittyä omiin asiakkaisiin.

Verotus verokortin mukaan

Kevytyrittäjän tuloja verotetaan ansiotulona oman henkilökohtaisen verotuspäätöksen mukaan. Eli käytännössä samaan tapaan kuin työntekijää. Ennakonpidätys tehdään verokortin mukaan ja laskutuspalvelun käyttäjä saa verojen jälkeen käteen jäävän osuuden palkkana tilille.

Tavalliseen palkkatyöhön verrattuna kevytyrittäjän kannattaa kuitenkin huomioida laskutussummasta vähennettävä arvonlisävero sekä sivukulut. Tästä johtuen laskutussumma kannattaakin asettaa suuremmaksi kuin mitä bruttopalkka olisi tavallisessa palkkatyössä. (Kokeile tulolaskuria!)

Yrittäjän tulojen verotus riippuu yritysmuodosta. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä voi nostaa tuloja yksityisottoina ja toiminimen tulosta  verotetaan yrittäjän henkilökohtaisina ansio-tai pääomatuloina. Osakeyhtiö puolestaan on itsenäinen verovelvollinen, joka maksaa verotettavasta tulostaan 20 %:n yhteisöveroa. Osakeyhtiön verotus ei liity osakkaan verotukseen.

Osakeyhtiö voi maksaa osakkaalle  ansiotulona verotettavaa palkkaa tai pääomatulona tai ansiotulona verotettavaa osinkoa. Yrityksen pitää yleensä periä ja tilittää valtiolle arvonlisäveroa myynnistään, ellei toiminta ole hyvin pienimuotoista.

Kevytyrittäjä voi vähentää työsuoritteeseen liittyvät kulut

Kevytyrittäjänä sinulla on mahdollisuus vähentää työsuoritteeseen liittyviä materiaali- ja matkakuluja laskutuksen yhteydessä. Tällöin kulujen osuus voidaan korvata ehtojen täyttyessä. Materiaalikulut huomioidaan kulukuitin mukaan ja matkakulut puolestaan kilometrikorvausten, ateriakorvausten ja päivärahojen mukaan.

Oman yrityksen, esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen mahdollistaa liiketoimintaan liittyvien kulujen vähentämisen verotettavista tuloista sekä ostoihin sisältyvän arvonlisäveron osuuden vähentämisen tilitettävistä alveista. Kulujen vähentämistapa riippuu hankinnan kustannuksista ja käyttöiästä.

Pienemmät hankinnat voi olla mahdollista vähentää kokonaan hankintavuonna. Isommista hankinnoista sen sijaan tehdään ns. poistoja useampana vuonna.

Kevytyrittäjäkin tarvitsee YEL-vakuutuksen

Yrittäjän eläke perustuu yrittäjän maksamiin YEL-maksuihin. Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus työtulojen ylittäessä määrätyn rajan. Koska yrittäjällä on mahdollisuus itse vaikuttaa YEL-vakuutusmaksuihin määrittelemällä oma YEL-työtulonsa, maksetaan niitä usein alussa vähimmäismäärien mukaan, eikä aloittaville yrittäjille usein juurikaan kerry eläkettä.

Kevytyrittäjä tarvitsee myös YEL-vakuutuksen YEL-vakuutuksen rajaehtojen täyttyessä. UKKO.fi auttaa vakuutuksen hankkimisessa ilman erillistä maksua.  Lisätietoja YEL-vakuutuksesta.

Testaa liikeideaasi ilman sitoumuksia

Yrittäjältä vaaditaan itsenäistä työskentelyotetta, verkostoitumis-, markkinointi ja myyntitaitoja. Kevytyrittäjyys on loistava tapa harjoitella yrittäjyyttä ennen yrityksen perustamista ja testata oman liikeidean toimivuutta; näin on mahdollisuus hankkia kokemusta, kerätä asiakaskantaa sekä opetella oman työn hinnoittelua jo etukäteen!

Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään: työnteon voi aloittaa samantien ja lopettaa milloin tahansa, mikäli huomaa, ettei se kannata. Jos taas huomaa, että asiakkaita riittää ja toiminta on kannattavaa voi perustaa oman yrityksen ja hakea starttirahaa tai sitten voi jatkaa kevytyrittäjänä niin kauan kuin haluaa.

Kaikki eivät välttämättä halua perustaa omaa yritystä koskaan. Monet kokevat sen sijaan laskutuspalvelun kauttta toimimisen helpommaksi.

Mahdollista aloittaa saman tien

Kevytyrittäjyys on mahdollista aloittaa saman tien rekisteröitymällä laskutuspalveluun. Asiakkaalle pääsee siis lähettämään laskun jo muutamassa minuutissa.

Yrityksen perustaminen käy toki myös helposti ja nopeasti, mutta se vaatii hieman perehtymistä mikäli yrittäjyys ei entuudestaa ole tuttua. On mietittävä sopivaa yritysmuotoa, yrityksen nimeä, tehtävä perustamisilmoitus, mietittävä miten kirjanpito hoidetaan ja otettava tarvittavat vakuutukset.

Ei kiinteitä kuluja

Yrittäjyydestä seuraavien paperitöiden lisäksi yritystoiminnassa on usein kiinteitä kuluja esimerkiksi kirjanpidosta ja vakuutuksista. Jos kirjanpitoa ei osaa tai halua tehdä itse, voi ostaa sen palveluna tilitoimistolta, mikä usein on kätevämpää. Hyvä kirjanpitäjä maksaa usein jonkin verran, mutta tässä kohtaa ei välttämättä kannata säästää, kun on kyse tärkeistä asioista. Kannattaa myös muistaa, että yrittäjä on aina itse lopulta vastuussa kirjanpidosta.

UKKO.fi veloittaa palvelumaksun prosentuaalisena osuutena laskutussummasta vasta siinä vaiheessa, kun palkka maksetaan. UKKO.fi-kevytyrittäjyys on siinä mielessä riskitön tapa aloittaa toiminta, sillä jos töitä ja laskutusta ei ole, ei ole kulujakaan.

Oma yritys vai kevytyrittäjyys?

Ei ole suoraa vastausta siihen, kumpi toimintamuoto kannattaa parhaiten, sillä jokaisen oma tilanne vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto on itselle paras. Valintaa pohtiessa kannattaa ottaa huomioon muun muassa seuraavat tekijät:

 • myytkö palvelua vai tavaroita,
 • kuinka paljon liikevaihtoa on,
 • kuinka usein laskutettavaa työtä on,
 • kuinka paljon työhön liittyviä hankintoja ja kuluja on,
 • kuinka paljon hallinnollisia asioita on ulkoistettava jos perustaisit yrityksen.

Jos töitä on vain silloin tällöin tai tiettyyn aikaan vuodesta, voi kevytyrittäjyys olla parempi vaihtoehto. Se ei sido mihinkään eikä kiinteitä kuluja kerry silloin, kun ei työtehtäviä ole.

Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon aikaa haluaa käyttää paperitöihin – onko itselle tärkeämpää, että asiat hoituvat helposti ja voi itse keskittyä paremmin asiakkaisiin ja työskentelyyn vai se, että on mahdollisuus vähentää esimerkiksi hankinnoista arvonlisävero.

Toiminta

Yrittäjä

Kevytyrittäjä

Y-tunnus Haet Y-tunnuksen PRH:sta ja odotat hakemuksen hyväksyntää Käytät UKKO.fi:n y-tunnusta, voit aloittaa heti!
Vakuutukset Sovit itse vakuutusyhtiön kanssa työhösi kuuluvista vakuutuksista UKKO.fi hoitaa tapaturma-ja vastuuvakuutukset
Eläkemaksut Joudut hankkimaan yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) jos tulosi ylittävät määrätyn rajan. UKKO.fi auttaa YEL-vakuutuksen hankkimisessa.
Kirjanpito Kirjanpito hoidettava itse tai ostettava tilitoimistolta, osa paperitöistä tehtävä joka tapauksessa itse Ei yrittäjän paperitöitä tai kirjanpitovelvollisuutta, me hoidamme byrokratian.
Laskuttaminen Laskujen lähettäminen itse. Saatat tarvita taloushallinnon ohjelmiston ja sähköisiä laskuja lähettävän palvelun. Luo lasku helposti valmiiseen pohjaan, voit valita toimitustavaksi sähköpostin, postin tai verkkolaskun.
Kiinteät kulut Kiinteät kulut esimerkiksi tilitoimiston palveluista ja vakuutuksista juoksevat, vaikka työprojekteja ei olisi.  Ei kiinteitä kuluja. Ilmainen laskun lähetys. Palvelumaksu laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta nostaessasi palkkaa. Katso kokonaiskulurakenne hinnastosta.
Maksumuistutukset Huolehdit itse maksumuistutuksien lähettämisestä ja perinnästä, mikäli asiakas ei maksakaan laskua. Automaattiset maksumuistutukset erääntyneistä laskuista. Tarvittaessa hoidamme myös perinnän.
Sitoutuminen Yritystoiminnan lopettaminen vaatii erillisen lopettamisprosessin käynnistämisen. Ei sitoumuksia – voit aloittaa ja lopettaa milloin haluat. Säilytät myös mahdollisuuden starttirahaan!

Kevytyrittäjyys sopii oman osaamisen myymiseen

Kevytyrittäjyys sopii lähes kenelle tahansa, joka haluaa työllistää itse itsensä. Kevytyrittäjyys edellyttää rohkeutta ja oma-aloitteisuutta, sillä asiakkaat on hankittava itse.

Osa laskutuspalveluiden käyttäjistä toimii päätoimisesti kevytyrittäjinä, kun taas jotkut tekevät omia keikkatöitään päivätyönsä ohella omalla ajallaan. Osalla on tähtäimessä oman yrityksen perustaminen tulevaisuudessa ja toiset taas myyvät omaa osaamistaan enemmän harrastusmaisesti.

Kevytyrittäjät toimivat sellaisilla aloilla, joilla myydään omaa työtä ja osaamista eli palveluita. Perinteisten freelancer-alojen, kuten valokuvaajien, graafikoiden ja esiintyjien lisäksi kevytyrittäjinä on useiden eri alojen ammattilaisia konsulteista rakennusmiehiin. Viime aikoina on suosittua ollut myös esimerkiksi blogitulojen hankkiminen UKKO.fi:n kautta. Melkein mitä tahansa voi tehdä laskutuspalvelun kautta, kunhan asiakasta laskutetaan työstä.

Aivan kaikkeen kevytyrittäjyyskään ei kuitenkaan sovellu. Tavaran vähittäis-tai tukkumyyntiä, elintarvikkeiden myyntiä sekä suuria kalusteinvestointeja vaativia aloja varten on parempi perustaa itse oma yritys.

Sopiiko kevytyrittäjyys sinulle?

Jos et vielä osaa päättää sopiiko kevytyrittäjyys sinulle, suosittelemme testaamaan itse. Voit rekisteröityä palveluumme heti, joilloin saat ladattua Kevytyrittäjyysoppaan ja Kevytyrittäjän markkinointikirjan. Rekisteröityminen ei sido mihinkään ja voit halutessasi lopettaa saman tien. Voit myös liittyä mukaan ilmaiselle kevytyrittäjyyskurssillemme ja oppia lisää aiheesta.

Kevytyrittäjyyskurssi alkaa tänään – liity mukaan ilmaiseksi!
sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Lisää aiheesta

Mikä ihmeen verokortti?

Tiesithän, että verokortti muuttui vuoden 2019 alussa? Verokortteja on nyt vain yksi ja sama vuositulorajallinen verokortti käy nyt kaikille palkkatuloille. Muutos teki ennakonpidätyksestä yksinkertaisempaa...
13.1.2021 Lue lisää »

Kommentit

 1. Jukka sanoo:

  “Aivan kaikkeen kevytyrittäjyyskään ei kuitenkaan sovellu. Tavaran vähittäis-tai tukkumyyntiä, elintarvikkeiden myyntiä sekä suuria kalusteinvestointeja vaativia aloja varten on parempi perustaa itse oma yritys.”

  Ajatukseni on ryhtyä korjaamaan tietokoneita. Toiminta käsittäisi puhdasta tieto- ja korjaustyötä, mutta myös varaosien ja -varaosakoneiden hankintaa toisilta yrityksiltä.

  Laksetaanko varaosien ja -koneiden välittäminen “vähittäiskaupaksi”, miksi tätä toimintaa varten olisi parempi perustaa oma yritys?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Jukka ja kiitos kommentistasi!

   UKKO.fi-palvelu soveltuu parhaiten sellaiseen työhön, joka perustuu oman osaamisen ja ammattitaidon myyntiin. Esimerkiksi tietokoneiden korjaus on juuri tällainen. Kauttamme voi vähentää myös työhön liittyviä kuluja verottomasti; kohdallasi tällaisia kuluja voisivat olla vaikkapa korjaukseen liittyvien varaosien hankkiminen. Korjauksen yhteydessä hankitut varaosat voi siis helposti laskuttaa kauttamme, mutta jos suunnittelet liikeideaksesi nimenomaan varaosien myyntiä, tulee laskutuspalvelua käytettäessä vastaan monia kysymyksiä muun muassa kuluttajansuojaan, palautukseen ja varastonhallintaan liittyen.

   Toivottavasti tästä oli apua! Jos haluat saada palvelustamme tarkempia tietoja ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelun aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät verkkosivuiltamme Yhteystiedot-sivun alta.

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.