Blogi

5.2.2020

Kevytyrittäjyys tukee suomalaisten talousosaamista

talousosaaminen

Talousosaaminen on tärkeä taito, mutta tulevaisuuden työelämästä puhuttaessa esiin nousevat paljon useammin pehmeät taidot eli esimerkiksi luovuus, empaattisuus ja sosiaalisuus – näitä kun ei vielä helposti robotilla ja automaatiolla voida korvata.

Keskusteltaessa muuttuvasta työelämästä keskiössä pidetään usein nimenomaan perinteistä työsuhteista palkkatyötä. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan yhä useampi suomalainenkin haluaa työhönsä enemmän vapautta, enemmän joustoja ja enemmän mahdollisuutta vaikuttaa siihen, miten työn ja muun elämän tasapaino rakennetaan. Tämän myötä kasvava joukko ihmisiä siirtyy kohti yrittäjämäistä työn tekemisen tapaa eli freelancereiksi, keikkatyöläisiksi, kevytyrittäjiksi tai yksinyrittäjiksi.

Siirtyminen palkkatyöstä yrittäjyyteen tuo mukanaan erilaisia vaatimuksia, jotka liittyvät taloudenpitoon, tuloslaskelmiin ja kannattavuuteen.

Yrittäjyydestä haaveilevan tulisikin olla oman substanssiosaamisensa lisäksi kiinnostunut numeroista, jotta oman liiketoiminnan tilaa pystyy seuraamaan.

Vaikka oman yrityksen kirjanpidon voi nykyisin melko edullisestikin ulkoistaa tilitoimistolle tai verkossa toimivalle kirjanpitopalvelulle, on yrittäjän silti osattava lukea oman yrityksensä numeroita. Vain näin yrittäjä pystyy seuraamaan yrityksensä tilaa ja arvioimaan sen tulevaisuutta sekä kannattavuutta.

talousosaaminen

Moni yrittäjyydestä ja oman itsensä toteuttamisesta haaveileva ei kuitenkaan koskaan ole ajatellut yrityksen pyörittämiseen liittyviä kuluja ja lukuja ennen liiketoimintasuunnitelman tekoa. Mistä kaikesta yrittäjän työn hinta koostuu, on kysymys, joka ei ole edes käynyt kovin monen mielessä.

Talousosaamisen on osa elämän hallintaa

Itse asiassa 2020-luvulla olemme melko vieraantuneita jopa aivan tavallisesta kotitalouksien taloudenpidosta. Suomalaisten talousosaamisessa on totta vie petrattavaa.

Raha liikkuu paikasta toiseen sähköisesti, ja kun finanssipalvelut muuttuvat yhä helppokäyttöisemmiksi, muuttuvat ne samalla vaikeammin hahmotettaviksi. Ostotapahtumat sujuvat jo nyt kuin itsestään pelkkää puhelinta vilauttamalla.

Kotitalouksien velkaantuneisuus ja maksuhäiriöt ovatkin kasvaneet viime aikoina historiallisiin lukemiin. Suomen Pankki on tarttunut tähän oikeusministeriön ja muiden keskeisten viranomaisten kanssa – Pankki alkaa laatia kansallisen tason suunnitelmaa, jolla on tarkoitus parantaa suomalaisten talousosaamista.

Kevytyrittäjyys opettaa talousosaamista

Sillä aikaa, kun viranomaistahot tarttuvat käsillä olevaan ongelmaan suomalaisen puutteellisesta talousosaamisesta, vastaa tähän omalta osaltaan jatkuvassa kasvussa oleva kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyys on helppo ja käytännöllinen tapa kasvattaa omaa talousosaamista ja kehittää yrittäjätaitoja. Miten tällainen väite on perusteltavissa?

Kevytyrittäjäpalveluiden avulla yksityishenkilöt voivat laskuttaa kätevästi tekemästään työstä; laskutuspalvelun käytön aloittaminen on helppoa eikä vaadi perehtyneisyyttä yrittäjyyden kiemuroihin. Kun laskutuspalvelu huolehtii palvelun käyttäjän puolesta paperitöistä, jää oman osaamisen myymiseen ja itse työn tekemiseen enemmän aikaa.

Kevytyrittäjänä liikeideaansa testaavat näkevät konkreettisesti laskutussumman muuttumisen palkaksi.

UKKO.fi:n tekemä palkanlasku ja maksujen tilitys on monivaiheinen prosessi, mutta kevytyrittäjä näkee helposti tulolaskelmastaan, mitä on kullekin viranomaiselle maksanut. Näin ymmärrys hinnan muodostumisesta lisääntyy ja erilaiset verot, maksut ja kuluvähennykset tulevat tutuiksi ennen yrittäjyyden tielle lähtemistä. Tämä, jos mikä tukee talousosaamista! Vastaavia mahdollisuuksia oppia talous- ja yrittäjyystaitoja ei juurikaan ole tarjolla.

Suomen suurin laskutuspalvelu UKKO.fi kyllä huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista maksuista, mutta kevytyrittäjä on itsenäisesti vastuussa oman palvelunsa hinnoittelusta, myynnistä ja markkinoinnista. Vastuu oman työn myymisestä ei kuitenkaan tarkoita, että kevytyrittäjä olisi yksin näiden asioiden kanssa. UKKO.fi on luonut kevytyrittäjiään varten koko joukon opaskirjoja ja kursseja, joilla käydään läpi perusasioita markkinoinnista, oman työn hinnoittelusta ja yrittäjyydestä.

Onko sinulle liikeidea, mutta et jaksa yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä? Testaa yritysideasi kantavuus kätevästi kevytyrittäjänä! Voit keskittyä työn tekemiseen ja jättää paperityöt laskutuspalvelulle. Rekisteröidy ilmaiseksi ja aloita jo tänään!

Kokeile kevytyrittäjyyttä!

Pssst! Kevytyrittäjyys opettaa taloustaitojen lisäksi monia muitakin hyödyllisiä taitoja! Listasimme niitä tässä aiemmassa blogijulkaisussa.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.