Blogi

9.2.2017

Mikkelissä jaettiin neuvoja kevytyrittäjyydestä ja työttömyysturvasta

UKKO.fi vieraili keskiviikkona 8.2. Mikkelissä Minä pystyn -hankkeen kutsumana. Ohjelmassa oli vierailu Etelä-Savon TE-toimiston aamupalaverissa, jossa luennoimme kevytyrittäjyydestä ja laskutuspalveluista TE-toimiston virkailijoille. TE-toimiston henkilökunta sai tiiviin esittelyn laskutuspalvelun toiminnasta ja palvelun käyttäjistä.

Aamupäivälle oli järjestetty myös Mikkelin Ely-keskuksen tiloihin tietoisku, jonne oli kutsuttu työttömiä työnhakijoita Minä pystyn – ja Osaaja-hankkeiden tiimoilta. Paikalla yleisöä oli nelisenkymmentä henkeä, joista osa oli Ely-keskuksen työntekijöitä.

Ely-keskuksen luentosali Mikkelissä oli viimeistä penkkiä myöden täynnä. (Kuva Anne Innanen.)

Mikkelissä ja muuallakin Etelä-Savon alueella on projektiasiantuntija Anne Innasen mukaan varsinkin maaseudulla paljon mikroyrityksiä, jotka kaipaisivat keikkaluonteista apua työtaakkansa jakamiseksi, mutta palkkaus monimutkaisine ja aikaa vievine prosesseineen pelottaa. Monet alueen yrittäjät ovatkin kokeneet laskutuspalvelun oivaksi avuksi kyseisissä tilanteissa. Mainittujen hankkeiden avulla koitetaankin lisätä tietoutta kevytyrittäjyydestä yhtenä helppona keikkatyöläisten rekrytointivaihtoehtona.

Lyhytkestoinen yrittäjyys muuttaa työttömyysturvakäytäntöjä

Molemmissa Mikkelin tilaisuuksissa oli paikalla myös työttömyysturva-asiantuntija, joka kertoi vuoden 2017 alusta voimaan tulleesta työttömyysturvamuutoksesta. Niin kutsuttu lyhytkestoinen yrittäjyys mahdollistaa sen, että alle kaksi viikkoa kestävästä yritystoiminnasta tai yrittäjämäisestä työstä ei tarvitse ilmoittaa TE-toimistolle, vaikka tehty työ olisi päätoimista.

Lyhytkestoinen yritystoiminta ei ole este työttömyysetuuden maksamiselle ja tämä muutos koskee kaikkia yritysmuotoja, myös itsensä työllistäjiä. Työstä saatava tulo tietenkin vaikuttaa työttömyysetuuden määrään ja sitä sovitellaan saatujen tulojen mukaan. Lyhytkestoisesta yrittäjämäisestä työstä, kuten muustakin tehdystä työstä, ilmoitetaan tulot ainoastaan etuuden maksajalle. TE-toimiston asiantuntijan mukaan myös etuuden maksajia on ohjeistettu tästä muutoksesta, eivätkä hekään vaadi TE-toimiston selvitystä saaduista tuloista alle kahden viikon mittaisista työllistymisistä.

TE-toimisto ei tee selvitystä eikä anna lausuntoa tällaisesta lyhytkestoisista yritystoiminnasta. Jos yritystoiminta tai yrittäjämäinen työ kestää yli kaksi viikkoa, selvittää TE-toimisto, kuten tähänkin asti, onko tehty työ pää- vai sivutoimista. Tähän vaikuttaa erityisesti se, kuinka paljon aikaa työn tekemiseen kuluu. Etelä-Savossa on lähtökohtaisesti kaikki laskutuspalveluiden käyttäjät tulkittu sivutoimisiksi, mikäli he ovat näin itse ilmoittaneet. Alueelta ei viime vuonna tullutkaan yhtään valitusta työttömyysturvalautakuntaan yrittäjämäisen työn pää-/sivutoimisuusratkaisuissa.

TE-toimisto suosittelee, että työnhakija ilmoittaa itse tästä yli kaksi viikkoa kestävästä yritystoiminnasta. Pyyntö pää- ja sivutoimisuuden selvittämiseksi voi tulla myös työttömyysetuuden maksajalta, mikäli se havaitsee yrittäjämäisen työn kestäneen yli kaksi viikkoa. Myös TE-toimisto itse voi olla tässä aloitteellinen. Työn keston tai luonteen muuttuessa annetaan aina uusi lausunto.

Työttömyysturvalaissa ei ole rajausta siitä, kuinka usein henkilö voi työllistyä näihin alle kahden viikon mittaisiin pätkiin yritystoiminnassa, mutta yritystoiminnan työllistävyyden kokonaisarviointi on työttömyysturvalaissa kuitenkin ennallaan. Jokaisen kahden viikon (14 kalenteripäivän) välissä on TE-toimiston asiantuntijan mukaan oltava vähintään yksi työtön päivä.

Kevytyrittäjien asema kohenee päätös kerrallaan

Lyhytkestoisen yrittäjyyden lisääminen työttömyysturvalakiin on yksi askel oikeaan suuntaan itsensä työllistäjien aseman parantamisessa eri viranomaisten silmissä. Parannuksia kuitenkin kaivataan edelleen ja me pyrimmekin yrityksenä vaikuttamaan monin tavoin saadaksemme käyttäjiemme äänen kuuluviin.

Käymme jatkuvasti eri puolilla Suomea kertomassa kevytyrittäjyydestä erilaisille yleisöille. Viimeksi tammikuun lopussa olimme Tampereella Pirkanmaan TE-toimiston järjestämässä Lyhytkestoinen yrittäjyys -tilaisuudessa tapaamassa laskutuspalveluista ja yrittäjyydestä kiinnostuneita sekä TE-toimiston edustajia (kuva alla). Tapahtumien, messujen ja esittelytilaisuuksien lisäksi olemme viime aikoina vaikuttaneet aktiivisesti myös perinteisessä mediassa.

Jos sinulla on kysyttävää työttömyysturvaan tulleeseen muutokseen, voit kirjoittaa kysymyksesi alle tai kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Mikael Vilpponen sanoo:

  Lyhytkestoinen yrittäjyys kuulostaa työttömän osalta ”liian” hyvältä, kuin olisi jonkin asteinen perustulo. Olen viime vuonna tehnyt yhdelle asiakkaalle sivutoimisesti teidän kautta hommia ja ne jatkuisi mahdollisesti taas. Ymmärränkö oikein että nyt voisin tehdä esim. jatkuvasti 4 pv töitä viikossa teidän kautta (useammallekin asiakkaalle) ja olisin loppuviikon työttömänä, mutta saisin tästä soviteltua päivärahaa, eikä tarvitsisi ilmoittaa te-toimistoon..

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Kiitos kommentistasi Mikael!
   Työttömyysturvamuutoksen myötä asian pitäisi mennä, kuten yllä esitit. Voit tehdä keikkoja ja sinulla on silti mahdollisuus saada soviteltua etuutta. Jos keikkasi kestävät alle kaksi viikkoa, TE-toimistoon ei tarvitse työstä ilmoittaa; etuuden maksajaa toki kiinnostaa saamasi tulot, jotta he voivat etuutesi sovitella. Jos haluat tietää tarkempia yksityiskohtia, kannattaa niitä kysyä oman alueesi TE-toimistolta, tarvittaessa myös asiakaspalvelumme auttaa sinua.
   -Piia

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta