Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

kevytyrittajan-vastuut-ja-velvollisuudet

Yrittäjän vastuisiin kuuluu koko hänen yrityksensä toiminta, mutta laskutuspalvelua käyttävällä kevytyrittäjällä velvollisuuksia on huomattavasti vähemmän. Mitkä siis oikein ovat yrittäjän vastuut ja velvollisuudet – ja mitkä taas kevytyrittäjän?

Kevytyrittäjyys on helppo ja ennen kaikkea kätevä tapa laskuttaa omista keikoista, satunnaisesta työtehtävästä ja tai sivutoimen työstä. Kevytyrittäjyyden idea on oikeastaan juuri siinä, että laskutuspalvelu huolehtii byrokratiasta ja paperitöistä palvelun käyttäjän puolesta.

Mutta onko kuitenkin olemassa jotain, mistä kevytyrittäjän on hyvä olla selvillä ennen laskutuksen aloittamista? Kuka on vastuussa mistäkin? Koostimme tähän blogikirjoitukseen vastauksia kysymyksiin, jotka juuri kevytyrittäjyyden aloittaneiden mieleen useimmiten nousevat.

Kevytyrittäjien vakuuttaminen

Kevytyrittäjän kannattaa tietysti tehdä huolellista jälkeä keikalla, sillä toimeksiantajan suositusten kautta luotettavan ja hyvän tekijän maine saattaa myöhemmin kiiriä ja poikia uusia asiakkaita.

Vahinkoja kuitenkin voi sattua kokeneellekin tekijälle. Tämän vuoksi UKKO.fi vakuuttaa kaikki käyttäjänsä sekä tapaturmien että muiden vahinkojen varalta.

Tekemällä työilmoituksen ennen ensimmäisen keikan aloittamista varmistat, että kaikki tarvittavat vakuutukset ovat voimassa ja voit huolettaa aloittaa keikkailun!

Kevytyrittäjät eivät kuulu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin, joten tarkistathan, kuuluuko sinun laskutuspalveluusi vakuutukset vai tarvitseeko ne hankkia erikseen. UKKO.fi:n kautta voit olla huoletta, sillä olet vakuutettu keikan ajan.

UKKO.fi:n tapaturmavakuutus korvaa palvelun kautta tehdyissä töissä sattuneet tapaturmat vakuutusehtojen mukaisesti. UKKO.fi-tapaturmavakuutus ei kuitenkaan poista toimeksiantajan mahdollista vakuuttamisvelvollisuutta sellaisesta toiminnasta, johon on otettava työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutusturva.

ryhmä ihmisiä

Sinun ei tarvitse maksaa erikseen siitä, että vakuutamme sinut, sillä palvelumaksuumme sisältyy myös vastuuvakuutus. Vastuuvakuutuksemme kattaa vahingot kahteen miljoonaan euroon saakka vakuutusehtojen mukaisesti. Käyttäjällemme jää maksettavaksi ainoastaan omavastuu ja korvauksen ALV-osuus. Vastuuvakuutuksen omavastuu on 1000 euroa.

Vakuutuksista voit lukea lisää täältä.

Tapaturma- ja vastuuvakuutuksen lisäksi kevytyrittäjiä koskettaa myös eläkevakuuttaminen. Kevytyrittäjät kuuluvat yrittäjän eläkevakuutuksen piiriin ja tiettyjen rajojen ylittyessä YEL-vakuutus on lain mukaan välttämätöntä ottaa.

Kannattaa huomata, että YEL-vakuutus on paljon muutakin kuin eläkevakuutus, sillä se on koko sosiaaliturvan perusta – kyseessä on siis erittäin tärkeä vakuutus. Kevytyrittäjän velvollisuus on ottaa kyseinen vakuutus ehtojen täyttyessä, mutta tässäkin UKKO.fi voi auttaa. Tarjoamme ilman erillistä maksua YEL-kokonaispalvelun, johon kuuluu eläkevakuutuksen hankkiminen sekä maksujen kerääminen ja tilittäminen.

Kuulostaako kätevältä? Lue lisää aiheesta täältä.

Työttömyysturvaa myös kevytyrittäjille

Työttömänä ollessaankin voi toimia kevytyrittäjänä. Jos työttömyysetuuksia haluaa saada, tulee TE-viranomaisten ohjeiden ja työttömyysturvalain mukaan tällöin olla valmis vastaanottamaan tarjottua työtä. Kevytyrittäjäkin voi siis saada työttömyysetuuksia, jos keikkatyöt eivät vielä tuota riittävästi. Jos työttömyysajalta saa tuloja yritystoimintansa kautta, maksetaan työttömyysetuutta soviteltuna.

mies katsoo puhelinta

Nykyisen lain mukaan työttömänä aloitetun yritystoiminnan sivu- tai päätoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Neljän kuukauden jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta arvioi TE-toimisto. Jos yritystoiminta arvioidaan sivutoimiseksi, mahdollisuus työttömyysetuuteen säilyy. Jos taas yritystoiminta arvioidaan päätoimiseksi, oikeus työttömyysetuuteen päättyy.

Ratkaisevaa pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa on nimenomaan yrittäjätyöhön käytetty työmäärä, ei siitä saadut tulot.

Lisää kevytyrittäjiä koskevasta työttömyysturvalainsäädännöstä voit lukea täältä.

Verotus hoituu laskutuspalvelun avulla

Kevytyrittäjien ansaitsemista tuloista pitää maksaa veroja, kuten kaikesta muustakin työstä. Kevytyrittäjän pitää maksaa työstään arvonlisäveroa työn arvonlisäverokannan mukaisesti. Jos oman työn arvonlisäverokantaa ei tiedä, saa apua laskutuspalvelun asiakaspalvelusta.

Arvonlisäveron lisäksi tuloista maksetaan ennakonpidätystä, sillä kevytyrittäjät saavat verotuksen näkökulmasta työstään palkkaa, vaikka eivät olekaan työsuhteessa laskutuspalvelun tai toimeksiantajansa kanssa.

Kevytyrittäjän ei kuitenkaan tarvitse itse huolehtia verojen maksusta, vaan nämä hoituvat laskutuspalvelun toimesta automaattisesti – kevytyrittäjän huoleksi jää toimittaa verokortti ja halutessaan verovähennysten ilmoittaminen verotuksessa. Laskutuspalvelu ilmoittaa myös kevytyrittäjän tulot automaattisesti tulorekisteriin.

Kuulostaako kevytyrittäjyys mukavan helpolta tavalta toteuttaa yritysidea tai laskuttaa keikkatyöstä? Voit rekisteröityä laskutuspalveluumme ilmaiseksi!

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
 • Haluat testata liikeideaasi turvallisesti
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Haluat aloittaa liiketoiminnan välittömästi

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman y-tunnuksen
 • Haluat olla oikea yrittäjä
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Toimintasi on kooltaan merkittävää
 • Haluat hyödyntää yrittäjävähennyksen

 

Milla-maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys: